Κύτελης και Μαρινάκης ανταλλάσουν επιστολές για την ΠΕΔ

Οριστική ρήξη, με επιπτώσεις στη λειτουργία της ΠΕΔ;

21/12/2019 - 10:11 Ενημερώθηκε 22/12/2019 - 17:15

Αγεφύρωτο χάσμα φαίνεται ότι χωρίζει πλέον τους δημάρχους Μυτιλήνης και Λήμνου, Στρατή Κύτελη και Δημήτρη Μαρινάκη, οι οποίοι τον προηγούμενο μήνα διεκδίκησαν την προεδρία της ΠΕΔ βορείου Αιγαίου, η οποία με κλήρωση κατοχυρώθηκε στον πρώτο, αλλά αμφισβητείται η εγκυρότητα της όλης υπόθεσης.

Τα γεγονότα της ημέρας των εκλογών με την ισοψηφία των δύο υποψηφίων και την κλήρωση που ακολούθησε είναι γνωστά λίγο έως πολύ, καθώς και η έντονη διαμάχη που ξέσπασε λίγα λεπτά μετά την κλήρωση, με το Δημήτρη Μαρινάκη να αμφισβητεί τη νομιμότητα της διαδικασίας που τηρήθηκε. Μάλιστα τόσο ο ίδιος όσο και η αυτοδιοικητική ομάδα που τον υποστήριξε, συμπεριλαμβανομένου και του δημάρχου Δυτικής Λέσβου, Ταξιάρχη Βέρρου αποχώρησαν από τη συνεδρίαση.

Νέα συνεδρίαση

Οι διαφορές και οι διαφωνίες των δύο δημάρχων ήρθαν εκ νέου στο προσκήνιο την εβδομάδα που μας πέρασε με αφορμή την πρόσκληση για συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΕΔ την περασμένη Δευτέρα.

Ο Δ. Μαρινάκης λαμβάνοντας την πρόσκληση απάντηση με μια μαρκοσκελή επιστολή η οποία στάλθηκε στις 13 Δεκεμβρίου και μέσα από την οποία καλεί τα μέλη του Δ.Σ. να παραιτηθούν καθώς και τον πρόεδρο Στρ. Κύτελη αναφέροντας ότι οι διαδικασίες εκλογής που ακολουθήθηκαν δεν ήταν εναρμονισμένες με την νομοθεσία που προβλέπεται.

Επιστολή Μαρινάκη

Στην επιστολή του ο Δ. Μαρινάκης αναφέρει μεταξύ άλλων: «Το Διοικητικό Συμβούλιο εκλέγει μεταξύ των μελών του, χωριστά και με μυστική ψηφοφορία, πρώτα τον Πρόεδρο, τον Αντιπρόεδρο και τον Γραμματέα. Στα ανωτέρω αξιώματα εκλέγεται εκείνος, ο οποίος συγκεντρώνει την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων.

Αν δεν επιτυγχάνεται αποτέλεσμα ύστερα από δύο διαδοχικές ψηφοφορίες, εκλέγεται εκείνος, ο οποίος θα λάβει στην τρίτη ψηφοφορία τη σχετική πλειοψηφία των παρόντων.

Αν στην Τρίτη ψηφοφορία δύο ή περισσότεροι λάβουν ίσο αριθμό ψήφων, εκλέγεται πρόεδρος ο υποψήφιος του συνδυασμού που έλαβε τις περισσότερες ψήφους κατά τη διαδικασία εκλογής του διοικητικού συμβουλίου της περιφερειακής ένωσης και σε περίπτωση ισοψηφίας διενεργείται από τον σύμβουλο που προεδρεύει δημόσια κλήρωση.»

«Επίσης, το άρθρο 13 παρ. 5 αναφέρει τα εξής: “Η μυστική ψηφοφορία γίνεται με ψηφοδέλτια, όμοια σε σχήμα, χρώμα, μέγεθος και είδος χαρτιού. Προς της ψηφοφορίας εκλέγονται δύο ψηφολέκτες, μεταξύ των μελών του. Οι φάκελοι υπογράφονται από τον πρόεδρο προ της έναρξης της ψηφοφορίας. Διακοπή της ψηφοφορίας δεν επιτρέπεται.”

Ωστόσο, από τα συνταχθέντα Πρακτικά της εν λόγω συνεδρίασης που τίθενται στη διάθεση οποιουδήποτε εξ υμών τα αιτηθεί, καταφανώς αποδεικνύεται η μη τήρηση της ανωτέρω εκλογικής διαδικασίας.»

Παραιτήσεις

«Ζητώ από όλους σας να προσβάλουμε την παράτυπη εκλογική διαδικασία και να συγκροτηθούμε σε σώμα προκειμένου να διεξαχθούν εκ νέου οι εκλογές ανάδειξης των μελών του Δ.Σ. σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στον Κανονισμό και τα οικεία Προεδρικά Διατάγματα.

Καλώ δε, τον συνάδελφο Δήμαρχο Μυτιλήνης να υποβάλει άμεσα την παραίτησή του από τη θέση που κατέλαβε, καθώς και τους λοιπούς συναδέλφους που εκλέχθηκαν σε λοιπά αξιώματα κατά τη συνεδρίαση της 16ης Νοεμβρίου 2019, μετά την αποχώρηση των 10 μελών από τα 17 που συμμετείχαν στη συνεδρίαση του Δ.Σ. να πράξουν το ίδιο».

Επιστολή Κύτελη

Απαντώντας την Τετάρτη στην παραπάνω επιστολή του Δημάρχου Λήμνου, ο Δήμαρχος Μυτιλήνης δεν κρύβει την ενόχλησή του σε αυτά που αναφέρει ο Δημήτρης Μαρινάκης ενώ επισημαίνει ότι η παρακώληση λειτουργίας της ΠΕΔ Βορείου Αιγαίου θέτει σε κίνδυνο την εν συνόλω λειτουργία αυτής, στην αρμοδιότητα της οποίας υπάγονται πλείστα όσα καίρια ζητήματα, με οικονομικό, τεχνικό, πολιτικό και λοιπά περιεχόμενο.

Αναφέρει μεταξύ άλλων: «Επειδή προφανώς ο συνάδελφος Δήμαρχος της Λήμνου φαίνεται να αγνοεί ή σκοπίμως να λησμονεί τα όσα έλαβαν χώρα στην παραπάνω συνεδρίαση, φρονώ ότι είναι αναγκαίο να επισημανθούν τα παρακάτω:

- Η διαδικασία που ακολουθήθηκε για την εκλογή του προεδρείου και των μελών της εκτελεστικής επιτροπής είναι η προβλεπόμενη από τον κανονισμό λειτουργίας του Δ.Σ της ΠΕΔ.

- Την διαδικασία αυτή αποδεχθήκαμε όλοι μας, και οπωσδήποτε ο Δήμαρχος Λήμνου, τουλάχιστον μέχρι την δημόσια κλήρωση που διενεργήθηκε από τον προεδρεύοντα σύμβουλο λόγω του ίσου αριθμού ψήφων ημών των υποψηφίων για την θέση του προέδρου.

- Μετά την διενέργεια της κλήρωσης που με ανέδειξε Πρόεδρο της ΠΕΔ Βορείου Αιγαίου, και αφού ήταν σε εξέλιξη η διαδικασία εκλογής του Αντιπροέδρου, ο Δήμαρχος Λήμνου για πρώτη φορά σκέφτηκε να αμφισβητήσει την διαδικασία που προηγουμένως είχε αποδεχθεί. Είναι βέβαιο ότι αν η κλήρωση είχε αναδείξει τον ίδιο ως Πρόεδρο της ΠΕΔ Βορείου Αιγαίου, όλα θα ήταν εξαιρετικά και απολύτως νόμιμα.»

Να την προσβάλει νομίμως

«Εάν ο Δήμαρχος Λήμνου, έστω και για τον πιο πάνω λόγο, θεωρεί παράτυπη την εκλογική διαδικασία, μπορεί να προσβάλει αυτήν νομίμως και αρμοδίως και όχι να καλεί τα μέλη του Δ.Σ. να απέχουν από τις συνεδριάσεις, εκβιάζοντας με τον τρόπο αυτό και βάζοντας προσκόμματα στην λειτουργία του οργάνου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την αντιμετώπιση των σοβαρών θεμάτων της Περιφέρειάς μας για τα οποία δήθεν νοιάζεται».

Δεν πραγματοποιήθηκε

Αξίζει να σημειωθεί ότι η προγραμματισμένη συνεδρίαση της Δευτέρας δεν πραγματοποιήθηκε τελικά λόγω έλλειψης απαρτίας, ενώ εκδόθηκε νέα πρόσκληση για σήμερα Σάββατο. Μεταξύ των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης περιλαμβάνεται και η ψήφιση του προϋπολογισμού του 2020 για την ΠΕΔ Βορείου Αιγαίου και σε περίπτωση που δεν προχωρήσει θα υπάρξουν σοβαρά προβλήματα λειτουργίας της ΠΕΔ μέσα στο επόμενο διάστημα.

Εάν και στη σημερινή συνεδρίαση δεν προκύψει απαρτία τότε θα υπάρξει και τρίτη πρόσκληση για συνεδρίαση στην οποία ανεξαρτήτως αριθμού συμβούλων η διαδικασία θα πραγματοποιηθεί κανονικά.

Προβληματισμός για τη λειτουργία της ΠΕΔ

Έμπειρα αυτοδιοικητικά στελέχη πάντως δεν κρύβουν την ανησυχία τους για το χάσμα που έχει προκύψει μεταξύ των δύο δημάρχων και όχι μόνο -αφού είναι φανερό ότι υπάρχει διάσταση μεταξύ των δυο πλευρών- και τις επιπτώσεις που θα έχει αυτό στην ομαλή λειτουργία του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΕΔ, στο οποίο για να έχει απαρτία και να μπορεί να συνεδριάσει απαιτείται η παρουσία τουλάχιστον 11 μελών του Διοικητικού Συμβουλίου κάθε φορά.

Σχεδόν βέβαιη θεωρείται η προσφυγή του Δημάρχου Λήμνου στα αρμόδια Δικαστήρια, το επόμενο διάστημα, ωστόσο η εκδίκαση των υποθέσεων αυτών είναι εξαιρετικά χρονοβόρα και έως ότου ολοκληρωθεί πιθανόν θα έχει τελειώσει και η θητεία του υφιστάμενου Διοικητικού Συμβουλίου. Αυτός είναι και ο λόγος που στην απαντητική του επιστολή ο δήμαρχος Μυτιλήνης Στρ. Κύτελης «προτείνει» στο δήμαρχο Λήμνου να προσβάλει τη διαδικασία νομίμως και αρμοδίως, δηλαδή να προσφύγει στη δικαιοσύνη, η οποία χρονοτριβεί. Έτσι όπως έχουν τα πράγματα και με δεδομένο το διχασμό του Δ. Σ. της ΠΕΔ, που εκδηλώθηκε και με την μη απαρτία της Δευτέρας υπάρχει ο υπαρκτός κίνδυνος να μην μπορεί να λειτουργήσει η ΠΕΔ και πάντως και αν λειτουργήσει τυπικά θα έχει ...απέναντι σχεδόν τους μισούς συμβούλους της διοίκησής της. Ενδεχομένως θα πρέπει να υπάρξουν και δεύτερες σκέψεις προκειμένου να υπάρξει συμβιβασμός για να εκτονωθεί το διαφαινόμενο αδιέξοδο που σε καμιά περίπτωση δεν τιμά τον αυτοδιοικητικό θεσμό. Πριν τα πράγματα οδηγηθούν σε διχαστικές καταστάσεις χρήσιμο είναι να υπάρξουν πρωτοβουλίες που θα εξομαλύνουν το σημερινό τεταμένο κλίμα, μηδέ να αποκλείεται και η επανάληψη της εκλογικής διαδικασίας!

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey