Ένταση και φωνές στη συνάντηση Μάρτιν Βερβέι - Σπύρου Γαληνού στο δημαρχείο για την κατάσταση στις δομές προσφύγων στη Μυτιλήνη

Ο «καβγάς» καταδεικνύει το αδιέξοδο!

22/09/2017 - 11:58

Στιγμές έντασης, αντίστοιχες με εκείνες που έγιναν μάρτυρες τον περασμένο Γενάρη, κατά την τελευταία συνάντηση του δημάρχου Λέσβου Σπύρου Γαληνού με τον Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλα, κατέγραψαν οι εκπρόσωποι των μέσων ενημέρωσης, αναμένοντας έξω από το γραφείο του δημάρχου την ολοκλήρωση της συνάντησής του με τον συντονιστή της Κοινής Δήλωσης Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας Μάρτιν Βερβέι. Η κατάσταση στο προσφυγικό ήταν χθες εξάλλου περίπου η ίδια με εκείνη που επικρατούσε τότε στο νησί και ειδικότερα στη Μόρια και στον Καρά Τεπέ, όπου άνω των 5.000 εγκλωβισμένων προσφύγων και μεταναστών στέναζαν σε δομές που δεν τους χωρούσαν. Οι φωνές του δημάρχου αλλά και του εκπροσώπου της Ε.Ε. ακούγονταν ως τους διαδρόμους του Παλιού Δημαρχείου, με τους δυο άντρες ωστόσο στη συνέχεια να επιχειρούν να υποβαθμίσουν το γεγονός του… φανερού πάντως μεταξύ τους «καβγά». Δηλώσεις για το περιεχόμενο της… συνάντησης δεν έγιναν με την αποχώρηση του κ. Βερβέι, ωστόσο φαίνεται πως ο δήμαρχος μιλώντας με τον συντονιστή της εύθραυστης αυτής συμφωνίας, διατήρησε τις ευδιάκριτες πια «κόκκινες γραμμές» που όρισε και στην πρόσφατη επιστολή του προς τον κ. Μουζάλα: οι οποίες απαιτούν άμεση αποσυμφόρηση, χωρίς περιθώρια «διαπραγμάτευσης» περαιτέρω επιβάρυνσης της τοπικής κοινωνίας και των εγκλωβισμένων στη Μυτιλήνη προσφύγων και μεταναστών.

Όπως και τον περασμένο Γενάρη, στον απόηχο του χιονιά που ανέδειξε τη γύμνια της Μόριας, σε συνδυασμό βέβαια με τον αυξημένο και τότε αριθμό εγκλωβισμένων προσφύγων και μεταναστών, έτσι και χθες, η ένταση του δημάρχου, ήταν χαρακτηριστική εκείνης που καταλαμβάνει ξανά την τοπική κοινωνία. Τότε βέβαια ήταν ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής που διαπίστωσε την κατηγορηματική άρνηση δημιουργίας οποιασδήποτε άλλης δομής (σ.σ. Λεμονού) εκ μέρους του δημάρχου, ενώ τώρα ήταν η σειρά του Μάρτιν Βερβέι να γίνει αποδέκτης της δυσαρέσκειας των τοπικών αρχών για την (ακόμα και σήμερα) αργή διαδικασία διεκπεραίωσης των αιτημάτων ασύλου. Κοινή παράμετρος και των δύο επεισοδιακών συναντήσεων ήταν πως ο δήμος Λέσβου απαιτούσε και τότε και σήμερα τον ανώτατο αριθμό προσφύγων και μεταναστών που μπορούν να φιλοξενηθούν σε Μόρια και Καρά Τεπέ και δεν προσεγγίζει σε καμία περίπτωση τους περίπου 6.000 που είναι εγκλωβισμένοι αυτή τη στιγμή στο νησί.

 

Τι συζήτησαν…

Χωρίς να έχει γίνει φυσικά γνωστό το τι ακριβώς συζήτησαν ο Συντονιστής για τη εφαρμογή της περίφημης συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας, φαίνεται πως η αφορμή να προκληθεί ένταση ήταν η διατύπωση του κ. Βερβέι πως διαπιστώνει ότι τα χρήματα που έχουν δοθεί για τις δομές Μόριας και Καρά Τεπέ δεν έχουν μετατραπεί στο αναμενόμενο έργο! Κι αυτό συμπεραίνεται βάσει εκείνου που διέρρευσε από τη συνάντηση και ουσιαστικά πρόδιδε μία «διαπραγμάτευση» μεταξύ του δημάρχου και του κ. Βερβέι για την άμεση μεταφορά 300 προσφύγων και μεταναστών από το κέντρο της Μόριας στον καταυλισμό του Καρά Τεπέ.

 

Οι 300 του Καρά Τεπέ

Δεδομένου ότι βάσει της γνωστής εδώ και μήνες «αναβάθμισης» στη εν λόγω δομή, έχει ουσιαστικά αυξηθεί κατά 300 άτομα και η χωρητικότητα του καταυλισμού, αλλά οι εργασίες για να μπορέσουν να φιλοξενήσουν νέες οικογένειες, δεν έχουν ως σήμερα ολοκληρωθεί. Επάνω σε αυτήν την κουβέντα λοιπόν, φαίνεται ότι προκλήθηκε η «έκρηξη» του δημάρχου, ο οποίος φέρεται να εξέφρασε εντόνως τη δυσαρέσκειά του για εκείνο που θεωρείται γενικά ως η μητέρα των «μαχών» γύρω από το προσφυγικό σήμερα στα νησιά: η ταχύτητα διεκπεραίωσης των αιτημάτων από τις υπηρεσίες ασύλου. Με το δήμαρχο να θεωρεί ενδεχομένως, πως ακόμα και η μεταφορά 300 ανθρώπων από τη Μόρια στον Καρά Τεπέ, δεν είναι λύση στο μείζον πρόβλημα του εγκλωβισμού υπεράριθμων (βάσει δυνατότητας φιλοξενίας), προσφύγων και μεταναστών, αλλά μία προσωρινή ανακούφιση για κάποιους λίγους και αποσυμφόρηση της Μόριας και όχι της... Λέσβου, που είναι και το ζητούμενο. Επιμένοντας να γίνουν πράξη οι αρμόδιες δεσμεύσεις για την επιτάχυνση των διαδικασιών εξέτασης (και σχετικής απόφασης επί) των αιτημάτων ασύλου και σημειώνοντας την τάση να παγιωθούν οι αυξημένες ροές από την Τουρκία…

Συμπερασματικά λοιπόν, θα έλεγε κανείς πως η συνάντηση κατέληξε σε μία συμφωνία… διαφωνίας, δεδομένου ότι ούτε ο Μάρτιν Βερβέι είναι σε θέση να δεσμευτεί (πειστικά) για άμεση αλλαγή των δεδομένων στη νέα (νέα) διαμορφωθείσα κατάσταση, ούτε ο Σπύρος Γαληνός δείχνει διατεθειμένος (πια) να αναλάβει κομμάτι τις (συν)ευθύνης με την κυβέρνηση και μπορεί να επιβαρύνει ίσως επιπλέον την τοπική κοινωνία.

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey