FOLLOW US

Παιδεία

Πρεμιέρα πανελλαδικών με νεοελληνική γλώσσα

Συνολικά 893 υποψήφιοι από Γενικά Λύκεια και Επαγγελματικά Λύκεια του Νομού Λέσβου για εισαγωγή σε ΑΕΙ και ΤΕΙ μπαίνουν φέτος στη μάχη των πανελλαδικών εξετάσεων, η πρεμιέρα των οποίων είναι την Τρίτη 6 Ιουνίου για τα ΕΠΑΛ και 7 Ιουνίου για τα ΓΕΛ. Όλοι και όλες οι υποψήφιοι ανά την Ελλάδα διεκδικούν φέτος 70.726 θέσεις στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Για τα ΓΕΛ οι πανελλαδικές θα διαρκέσουν από τις 7 έως και τις 19 Ιουνίου, ενώ για τα ΕΠΑΛ από τις 6 έως τις 21 Ιουνίου. Οι εξετάσεις των ειδικών μαθημάτων θα διεξαχθούν μεταξύ 22 και 30 Ιουνίου, ενώ οι πρακτικές δοκιμασίες μεταξύ 20 και 30 Ιουνίου.

 

Τα Γενικά Λύκεια

Ειδικότερα, οι υποψήφιοι από τα Γενικά Λύκεια του Νομού Λέσβου είναι 629 που διαγωνίζονται γραπτώς και 41 προφορικώς. Από αυτούς που διαγωνίζονται γραπτώς οι 64 είναι από το ΓΕΛ Μύρινας και οι 25 από το ΓΕΛ Μούδρου στη Λήμνο, ενώ τρεις υποψήφιοι είναι από τον Άη Στράτη. Προφορικώς, μόνο ένας υποψήφιος διαγωνίζεται από το ΓΕΛ Μύρινας. Στις 7 Ιουνίου, οι υποψήφιοι των ΓΕΛ θα εξεταστούν στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας. Οι επόμενες τρεις ημέρες εξετάσεων (9-14/6) θα αφορούν μαθήματα προσανατολισμού και οι δύο τελευταίες το μάθημα της Βιολογίας (16/6 και Γενικής Παιδείας και Προσανατολισμού) και τα Μαθηματικά και την Ιστορία Γενικής Παιδείας (19/6).

 

Τα ΕΠΑΛ

Αναφορικά με τα Επαγγελματικά Λύκεια, οι υποψήφιοι του Νομού Λέσβου είναι 223 και απ’ αυτούς οι 8 διαγωνίζονται προφορικά, 50 είναι από τα ΕΠΑΛ Μύρινας και Μούδρου. Σημειώνεται ότι φέτος στα ΕΠΑΛ δεν υπάρχει Ομάδα Α΄ και Ομάδα Β΄, αλλά οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ διεκδικούν ένα μέρος των θέσεων σε ΤΕΙ. Οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ στις 6 Ιουνίου θα ξεκινήσουν επίσης με την εξέταση στο μάθημα της Ελληνικής Γλώσσας. Στις 8 Ιουνίου θα εξεταστούν στα Μαθηματικά και στο διάστημα 10-21/6 θα εξεταστούν στα μαθήματα ειδικότητας.

 

Ειδικά μαθήματα

Για τα ειδικά μαθήματα, οι εξετάσεις ξεκινούν στις 22 Ιουνίου, με τα Αγγλικά, ακολουθούν Αρμονία (23/6), έλεγχος μουσικών ακουστικών ικανοτήτων και Ισπανικά (24/6), ελεύθερο (26/6) και γραμμικό σχέδιο (27/6). Στη συνέχεια, εξετάζονται τα Γερμανικά (28/6), τα Γαλλικά (29/6) και, τέλος, τα Ιταλικά (30/6).

Ο ι ενδιαφερόμενοι υποψήφιοι (ΓΕΛ και ΕΠΑΛ) για εισαγωγή στα Τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ) θα πρέπει να προχωρήσουν στην Υγειονομική Εξέταση και Πρακτική Δοκιμασία, που έχει οριστεί από την Τρίτη 20-6-2017 μέχρι και την Παρασκευή 30-6-2017. Τέλος, τα αποτελέσματα των εξετάσεων αναμένεται να ανακοινωθούν στις 29 Ιουνίου και θα ακολουθήσει η διαδικασία υποβολής μηχανογραφικού από τους υποψηφίους.

ΦΩΤΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ

 

 

 

Ευχές από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας

 

Με αφορμή την έναρξη των πανελλαδικών εξετάσεων του σχολικού έτους 2016-2017, ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μιχάλης Καπιωτάς εύχεται σε όλους τους υποψηφίους να έχουν δύναμη ώστε να δικαιωθεί ο αγώνας που προηγήθηκε όλο το προηγούμενο διάστημα για την κατάκτηση των στόχων τους.

«Αναμφίβολα οι Πανελλήνιες Εξετάσεις είναι μια από τις πρώτες μεγάλες μάχες που καλείστε να δώσετε στη ζωή σας αλλά είναι και αφετηρία για οριοθέτηση νέων στόχων και ξεκίνημα νέων προσπαθειών. Αποτελούν έναν σημαντικό αγώνα στον στίβο των επιδιώξεων και στις δύσκολες στιγμές που διανύει η χώρα μας, η αισιοδοξία και το αγωνιστικό ήθος των μαθητών του τόπου μας πρέπει να μας κάνει υπερήφανους και να μας δίνει ελπίδα για την επόμενη μέρα», αναφέρει.

Και καταλήγει μεταξύ άλλων: «Αγαπητά μου παιδιά, συνεχίστε να διεκδικείτε τα όνειρά σας με εμπιστοσύνη στις δυνάμεις σας και να έχετε πάντα στο μυαλό σας ότι “η μόνη αποτυχία που πρέπει να φοβάται κανείς είναι να μην επιμείνει στον στόχο που θεωρεί ότι είναι ο καλύτερος”. George Eliot, Αγγλίδα συγγραφέας».

 

 

 

Η ψυχολόγος Τότα Δρούζα ενόψει των εξετάσεων:

 

«Δεν δίνουμε όλοι πανελλαδικές»

 

Μια παρέμβαση που αγαπήθηκε πολύ από τους αναγνώστες του «Ε» και την επαναφέρουμε ενόψει των πανελλαδικών εξετάσεων είναι αυτή της ψυχολόγου Τότας Δρούζα, η οποία επισημαίνει: «Ολόκληρο το κοινωνικό και, κατ’ επέκταση, εκπαιδευτικό μας σύστημα έχει προσδώσει στις πανελλαδικές εξετάσεις την αξία ορόσημου-σταθμού ζωής. Μαθητές και γονείς συχνά νιώθουν ότι η “επιτυχία” ή η “αποτυχία” στις πανελλαδικές εξετάσεις κρίνει την προσωπική “επιτυχία” ή “αποτυχία”. Ως επακόλουθο αυτής της σύγχυσης, έρχεται ο φόβος, το άγχος, η αγωνία, η αίσθηση ότι “όλα τώρα κρίνονται”, η αμφισβήτηση της αυταξίας. Είναι μια δύσκολη περίοδος τόσο για τους μαθητές όσο και για τους γονείς, για διαφορετικούς λόγους στην κάθε περίπτωση».

Σε σχέση με τη στάση των γονιών αυτές τις μέρες, αναφέρει: «Αυτές τις μέρες καλό θα ήταν οι γονείς να προσπαθήσουν να “ακούσουν” τα παιδιά τους και να σεβασθούν το μήνυμα που αυτά στέλνουν. Άλλα μπορεί να έχουν ανάγκη να ανοίξει η πόρτα του δωματίου τους και να τους έρθει ένας ολόφρεσκος, δροσερός χυμός. Άλλα ίσως προτιμούν να βγουν από το δωμάτιό τους όταν εκείνα θα διψάσουν. Άλλα ίσως χαίρονται όταν ξέρουν ότι κάποιος δικός τους περιμένει έξω από το εξεταστικό κέντρο, άλλα θέλουν να βγουν και να μη δουν κανέναν. Άλλα νιώθουν την ανάγκη να μιλήσουν για τα θέματα και τις απαντήσεις που έδωσαν, άλλα δεν θέλουν να πουν λέξη. Ας προσαρμοσθεί το υποστηρικτικό περιβάλλον σε αυτές τις ανάγκες. Επίσης, καλό θα ήταν να μην ανατραπεί το πρόγραμμα ολόκληρου του οικογενειακού συστήματος επειδή αυτές τις μέρες “δίνουμε Πανελλαδικές”. Δίνει Πανελλαδικές ο μαθητής ή η μαθήτρια. Οι υπόλοιποι καλό είναι να συνεχίσουν την καθημερινότητά τους χωρίς ακραίες αλλαγές. Ας μην ξεχνάμε ότι και οι Πανελλαδικές αποτελούν μέρος μιας… έκτακτης καθημερινότητας και όχι μέρος μιας… τελικής κρίσης! Εύχομαι καλή δύναμη σε όλους και όλες -μαθητές, μαθήτριες, γονείς και όποιους άλλους αγωνιούν μαζί τους!»

  

Οδηγίες προς «ναυτιλλομένους»

 

Ώρα έναρξης της εξέτασης ορίζεται η 08:30 π.μ., κοινή για τους υποψηφίους ημερήσιων και εσπερινών Λυκείων, όπως και για τις ίδιες κατηγορίες ΕΠΑΛ. Οι υποψήφιοι πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες εξέτασης μέχρι τις 08.00 π.μ. Η διάρκεια εξέτασης κάθε μαθήματος είναι τρεις ώρες. Στην κατηγορία των ΕΠΑΛ η εξέταση θα διαρκέσει 4 ώρες στο μάθημα Αρχιτεκτονικό Σχέδιο.

Οι υποψήφιοι πρέπει να φέρουν μαζί τους: Δελτίο εξεταζομένου (προαιρετικά αστυνομική ταυτότητα), δύο στυλό μπλε της ίδιας απόχρωσης, μολύβι, σβήστρα, χάρακα - γεωμετρικά όργανα (στα μαθήματα που απαιτούνται), ρολόι χειρός απλό, μπουκαλάκι με νερό ή χυμό με καπάκι που βιδώνει. Δεν επιτρέπεται: διορθωτικό (blanco), υπολογιστική μηχανή (κομπιουτεράκι), κινητό τηλέφωνο (να παραμείνει στο σπίτι), ρολόι τύπου smartwatch.

 

 

 

Εγγραφές σε Γυμνάσια, Λύκεια, ΕΠΑΛ

 

Με εγκύκλιό του το Υπουργείο Παιδείας ενημερώνει ότι οι εγγραφές θα πραγματοποιηθούν τον Ιούνιο σε όλες τις τάξεις Γυμνασίου, ΓΕΛ και ΕΠΑΛ, ώστε να δημιουργηθούν τα τμήματα γενικής παιδείας, μαθημάτων επιλογής, ομάδων προσανατολισμού, τομέων και ειδικοτήτων στο τέλος του τρέχοντος σχολικού έτους.

Οι μαθητές Γυμνασίου, ΓΕΛ και ΕΠΑΛ καλούνται να δηλώσουν ξένη γλώσσα, τα μαθήματα επιλογής, την ομάδα προσανατολισμού, τον τομέα της Β΄ τάξης ή την ειδικότητα της Γ΄ τάξης του ΕΠΑΛ. Για πρώτη φορά η δήλωση προτίμησης για τα ΕΠΑΛ θα πραγματοποιηθεί ηλεκτρονικά από τους κηδεμόνες των ανήλικων μαθητών ή από τους ενήλικους μαθητές. Στόχος είναι μέχρι τις 10 Ιουλίου 2017 οι Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης να έχουν σαφή εικόνα για τα τμήματα που θα λειτουργήσουν στην περιοχή τους το σχολικό έτος 2017-2018 (τμήματα μαθημάτων γενικής παιδείας, ξένων γλωσσών, μαθημάτων επιλογής, ομάδων προσανατολισμού, τομέων και ειδικοτήτων).

 

Από την έντυπη έκδοση του «Εμπρός»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
Τελευταία τροποποίηση Τρίτη, 06 Ιουνίου 2017 12:37
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top