Η οριστική λύση για τη στέγαση του ,Μουσικού Σχολείου Μυτιλήνης βρήκε πάλι εμπόδια

«Ναυαγεί» αναπάντεχα η αγορά του οικοπέδου;

23/02/2020 - 10:09 Ενημερώθηκε 23/02/2020 - 11:20

Απομακρύνεται για άλλη μια φορά η προοπτική οριστικής επίλυσης του στεγαστικού προβλήματος που αντιμετωπίζει το Μουσικό Σχολείο της Μυτιλήνης το οποίο «συγκατοικεί» με το 5ο Γυμνάσιο στην περιοχή της Χρυσομαλλούσας, κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες και για τα δύο σχολεία.

Λίγο πριν το Πάσχα του 2019 έπειτα από μεγάλη προσπάθεια που κατέβαλε η τότε Δημοτική Αρχή Λέσβου, το Δημοτικό Συμβούλιο προχώρησε στην έγκριση αγοράς οικοπέδου στη Βαρειά για την ανέγερση του Μουσικού Σχολείου. Το συγκεκριμένο οικόπεδο σύμφωνα με το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο της Μυτιλήνης προορίζεται αποκλειστικά για ανέγερση σχολικής στέγης και εκπαιδευτηρίων.

Ξαφνική μεταστροφή

Αν και φαινομενικά η διαδικασία της αγοράς του οικοπέδου από το Δήμο Μυτιλήνης έναντι του ποσού των 600 χιλιάδων ευρώ, που είναι η αξία που δόθηκε από τους ορκωτούς εκτιμητές, προχωρούσε κανονικά εντούτοις πριν από μία εβδομάδα περίπου με έγγραφό τους οι ιδιοκτήτες του οικοπέδου ενημέρωσαν το Δήμο ότι δεν ενδιαφέρονται να προχωρήσουν στην πώληση του ακινήτου τους.

Η δυσάρεστη αυτή εξέλιξη αποκαλύφθηκε τη Δευτέρα έπειτα από ερώτηση που κατέθεσε ο επικεφαλής της παράταξης «Αλλάζουμε τον τόπο μας» Μιχ. Μαμάκος στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Π. Κατσαβέλλης: Θα εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια

Απαντώντας στην ερώτηση του Μ. Μαμάκου και αναφερόμενος στο ιστορικό της υπόθεσης ο αντιδήμαρχος Π. Κατσαβέλλης σημείωσε ότι το τελευταίο διάστημα γινόταν προσπάθειες επικοινωνίας με τους ιδιοκτήτες του οικοπέδου, οι οποίες ωστόσο δεν απέδιδαν «Βλέποντας ότι δεν απαντούσε κανείς στα τηλεφωνήματά μας, αποφασίσαμε να κάνουμε έγγραφη επιστολή και να τους ενημερώσουμε για την πορεία της διαδικασίας.

Πριν μερικές μέρες περίπου λάβαμε απάντηση στην επιστολή μας ότι δεν ενδιαφέρονται πλέον να πουλήσουν το οικόπεδο, επειδή από τη μία πλευρά θέλουν να κρατήσουν ένα μεγάλο τμήμα του, το οποίο να είναι άρτιο και οικοδομήσιμο και από την άλλη το ποσό των 600 χιλιάδων ευρώ δεν φαίνεται να τους ικανοποιεί. Ο Δήμος από την πλευρά του δεν θα μείνει άπραγος. Θα εξαντλήσει όλα τα περιθώρια εξεύρεσης λύσης, είτε πείθοντας τον ιδιοκτήτη του συγκεκριμένου οικοπέδου είτε αναζητώντας νέο οικόπεδο που να πληροί τις προδιαγραφές».

Στρ. Τζιμής: Πάση θυσία να ενταχθεί το έργο στο ΕΣΠΑ

Αναφερόμενος στο θέμα ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Στρατής Τζιμής σημείωσε μεταξύ άλλων ότι η ΚΤΥΠ είναι έτοιμη να προχωρήσει στην εκπόνηση της μελέτης του σχολείου αμέσως μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία αγοράς του οικοπέδου.

«Η Δημοτική Αρχή σε περίπτωση που επιλυθεί τελικά το ζήτημα του οικοπέδου είναι σε ετοιμότητα ώστε να προχωρήσει σε συνεργασία με την ΚΤΥΠ στην εκπόνηση της μελέτης και στην ένταξη του έργου στο ΠΕΠ βορείου Αιγαίου, αρκεί βέβαια να προλάβουμε τις προθεσμίες για την υποβολή της πρότασης».

Ο κ. Τζιμής δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο ζήτημα των εκτάσεων που προβλέπονται Γενικό Πολεοδομικό για την εγκατάσταση εκπαιδευτηρίων και σχολείων. «Όσοι ιδιοκτήτες έχουν εκτάσεις εντός της ζώνης που προβλέπεται η ανέγερση Εκπαιδευτηρίων, ας έχουν υπόψη τους ότι ο Δήμος δεν θα προχωρήσει ποτέ τον αποχαρακτηρισμό των εκτάσεων αυτών. Μάλιστα το επόμενο διάστημα θα επιδιώξουμε να ενταχθούν στο ΓΠΣ και άλλες περιοχές με αυτό τον χαρακτηρισμό ώστε να έχουμε επάρκεια οικοπέδων και χώρων για την ανέγερση νέων σχολείων».

Προβληματική συνύπαρξη

Την ίδια ώρα ολοένα και πιο δύσκολη γίνεται η συγκατοίκηση των δύο σχολείων εντός του κτιρίου της Χρυσομαλλούσας με αποτέλεσμα οι σχέσεις των σχολικών κοινοτήτων να είναι σχεδόν πάντα τεταμένες.

Τον περασμένο Οκτώβριο ωστόσο έγινε προσπάθεια εξεύρεσης λύσης και έπειτα από παρέμβαση του κυβερνητικού βουλευτή Χ. Αθανασίου στον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γ. Βρούτση, παραχωρήθηκε για τέσσερα χρόνια με τη μορφή χρησιδανείου, τμήμα του κτιρίου του ΟΑΕΔ στην Παναγιούδα, για τη στέγαση του Μουσικού Σχολείου.

Σύμφωνα με την απόφαση που δημοσιεύθηκε στο «ΔΙΑΓΕΙΑ» το κτίριο έχει συνολική δομημένη επιφάνεια 497,00+590,00 =1.067,00 τ.μ και συνολική ωφέλιμη επιφάνεια (εκτός κλιμακοστασίων και χώρων εισόδου) 358,00+520,00=878,00 τ.μ., το δε υπόγειο του κτιρίου έχει επιφάνεια 71,10 τ.μ.

Δεν επαρκεί ο χώρος

Η λύση της μετακίνησης ωστόσο του Μουσικού Σχολείου στην Παναγιούδα προκάλεσε την αντίδραση της σχολικής κοινότητας του Μουσικού Σχολείου, γονέων και εκπαιδευτικών οι οποίοι θεώρησαν το χώρο αυτό παντελώς ακατάλληλο, αφού όπως αναφέρθηκε για την πλήρη κάλυψη των αναγκών του σχολείου απαιτούνται τουλάχιστον 28 αίθουσες, τις οποίες δεν διαθέτει το τμήμα του κτιρίου του ΟΑΕΔ που παραχωρήθηκε.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey