FOLLOW US

Παιδεία

  • Απολύσεις βλέπει ο Αλεξίου, περισσότερους βρεφονηπιακούς η Αντωνέλλη, με την υποχρεωτική ένταξη των 4χρονων στα νηπιαγωγεία
Μόνο τέσσερις παιδικοί έκλεισαν στη χτεσινή απεργία

«Τελικά να τα πάμε ή να μην τα πάμε τα παιδιά στον παιδικό σταθμό;» ρωτούσαν χτες οι γονείς σε σχέση με το αν θα λειτουργούσαν χτες οι παιδικοί σταθμοί του Δήμου. Από τη μία την Παρασκευή οι γονείς είχαν ενημερωθεί από το προσωπικό των σταθμών ότι χτες επρόκειτο να γίνει 24ωρη απεργία. Από την άλλη, μες στο εορταστικό τριήμερο ειδοποιήθηκαν ότι κατά πάσα πιθανότητα κάποιοι θα λειτουργήσουν. Εν τέλει μόνο τέσσερις από τους 17 παιδικούς σταθμούς του Δήμου Λέσβου έκλεισαν λόγω της 24ωρης απεργίας, ο 3ος της Μυτιλήνης και οι παιδικοί της Μόριας, της Αγίας Παρασκευής και της Πέτρας. 

Για τον πρόεδρο του Συλλόγου Εργαζομένων του Δήμου Λέσβου, Γιώργο Αλεξίου, υπήρχε ασυνεννοησία μεταξύ δημοτικής αρχής και εργαζομένων. Για την αντιδήμαρχο Αναστασία Αντωνέλλη, η πολυσυζητημένη ρύθμιση για την υποχρεωτική ένταξη των 4χρονων νηπίων στα νηπιαγωγεία θα ευεργετήσει τη Λέσβο. Κι αυτό γιατί η ίδια βλέπει ότι θα μπορέσουν να δημιουργηθούν στη Λέσβο, λόγω περισσότερου προσωπικού, νέοι βρεφονηπιακοί σταθμοί.

«Στηρίζουμε την ΚΕΔΕ»
Υπενθυμίζεται ότι με κοινή επιστολή τους ΚΕΔΕ, ΠΟΕ-ΟΤΑ και ΠΑΣΥΒΝ ζητούν άμεση συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Στην επιστολή αναφέρεται ότι όχι μόνο «η επίμαχη νομοθετική ρύθμιση που προωθείται δεν εξυπηρετεί κανέναν», αλλά αντίθετα προκαλεί σημαντικά προβλήματα, μεταξύ άλλων:
- Δεν εξυπηρετεί καταρχήν τους γονείς και τα τετράχρονα παιδιά, τα οποία καλούνται να υποστούν πειραματικές διαδικασίες ένταξης σε ένα μοντέλο που δεν υφίσταται σε καμία αναπτυγμένη χώρα του κόσμου.
- Δεν εξυπηρετεί ούτε την Αυτοδιοίκηση, ούτε τους εργαζόμενους, αφού μετατρέπει τους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς από χώρους παιδαγωγικής εκπαίδευσης, σε απλούς χώρους φύλαξης. Απαξιώνεται ένα μοντέλο που λειτουργεί αποδεδειγμένα με μεγάλη επιτυχία όλα αυτά τα χρόνια.
- Δεν θα παρέχονται στα παιδιά μια σειρά από υψηλού επιπέδου υπηρεσίες που παρέχονται σήμερα από επιστημονικό προσωπικό που στελεχώνει τους παιδικούς σταθμούς, όπως παρακολούθηση από ψυχολόγο, παιδίατρο, λογοθεραπευτή κι άλλους κοινωνικούς επιστήμονες, καθώς και πλήρη σίτιση σε κατάλληλα πιστοποιημένους και διαμορφωμένους χώρους.
«Στηρίζουμε την άποψη της ΚΕΔΕ» λέει στο «Ε» ο κ. Αλεξίου, ο οποίος τονίζει ότι οι παιδικοί σταθμοί θα μετατραπούν σε κέντρα φύλαξης. «Θα πρέπει να δίνεται η δυνατότητα στον γονέα, όπως το καθορίζει η δημοκρατία, να επιλέγει ο ίδιος και να είναι προαιρετική η ένταξη των παιδιών στα νηπιαγωγεία, και όχι υποχρεωτική», εξηγεί εκτιμώντας ότι θα χαθούν πολλές θέσεις εργασίας και στη Λέσβο. Επίσης υπογράμμισε ότι η άποψη της ΚΕΔΕ είναι επιστημονική, ότι έρχεται σε συμφωνία με την ΠΟΕ- ΟΤΑ, αλλά και με τους εκπροσώπους των βρεφονηπιακών σταθμών. Το ότι έκλεισαν λίγοι παιδικοί σταθμοί, αποδίδει στην ασυνεννοησία, στο ότι ο Σύλλογος Εργαζομένων δεν μπόρεσε να επικοινωνήσει με τον δήμαρχο που απουσίαζε στην Αθήνα, αλλά και στη στάση της κ. Αντωνέλλη που δεν έκλεισε η ίδια με απόφασή της, τους παιδικούς σταθμούς.

Η Αν. Αντωνέλλη
Η κ. Αντωνέλλη καταρχήν ξεκαθάρισε ότι όσοι από το προσωπικό των παιδικών σταθμών του Δήμου απέργησαν χτες, απέργησαν με απόφαση του Συλλόγου Εργαζομένων και όχι με απόφαση του Δήμου. Δεν είναι λίγοι και η ίδια δεν εξαιρεί τον εαυτό της από κείνους που θεωρούν ότι ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γ. Πατούλης, θέλησε να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία να λειτουργήσει αντιπολιτευτικά, εφόσον προορίζει εαυτόν υποψήφιο για δήμαρχο Αθηναίων. Ξεκαθάρισε πάντως η κ. Αντωνέλλη ότι είναι η τελευταία που θα στηρίξει την κυβέρνηση, αλλά και ότι δεν κινδυνεύει καμιά δημοτική δομή. «Αν με την υποχρεωτική ένταξη των 4χρονων στα νηπιαγωγεία, αδειάσουν 50 με 60 θέσεις, δεν θα απολυθεί κανείς. Αντίθετα μπορούν να δημιουργηθούν νέα βρεφικά τμήματα», εξηγεί. Προσθέτει επίσης ότι ο Δήμος είναι υποστελεχωμένος, ενώ έχουν γίνει 27 αποχωρήσεις από τους παιδικούς σταθμούς από το 2010. Οι βρεφονηπιακοί σταθμοί είναι πιο λίγοι, αφού απαιτείται ένας/μία βρεφονηπιοκόμος ανά πέντε βρέφη ή ένας/ μία νηπιαγωγός ανά 20 παιδιά. Με το «άδειασμα» έως και 60 θέσεων, θα χρησιμοποιηθεί το υπάρχον προσωπικό για τη δημιουργία θέσεων βρεφών.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
Τελευταία τροποποίηση Τετάρτη, 21 Φεβρουαρίου 2018 11:19
Ετικέτες
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top