Από το Τμήμα Περιβάλλοντος του Παν. Αιγαίου

Ενημέρωση μαθητών με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νερού

22/03/2024 - 14:55 Ενημερώθηκε 23/03/2024 - 15:03

Με αφορμή τον σημερινό εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Νερού, ερευνητές και διδάσκοντες του Τμήματος Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου επισκέφθηκαν την Πέμπτη 21 Μαρτίου το 6ο Δημοτικό Σχολείο Μυτιλήνης και απάντησαν σε ερωτήσεις των μαθητών της ΣΤ’ τάξης σχετικά με την προέλευση του νερού της πόλης, και τις προϋποθέσεις που πρέπει να τηρούνται ώστε να θεωρείται το νερό πόσιμο. Παράλληλα, έδειξαν στους μικρούς μαθητές πώς γίνεται, με φορητά όργανα, η μέτρηση φυσικοχημικών παραμέτρων και η ανίχνευση παθογόνων μικροοργανισμών ενώ πραγματοποιήσαν πείραμα επεξεργασίας του νερού με χρήση φίλτρου άμμου.

Την ίδια ημέρα μαθητές της Ά τάξης του 4ου Λυκείου Μυτιλήνης επισκέφθηκαν τη Μονάδα Επεξεργασίας Λυμάτων (ΜΕΛ) της πόλης όπου και ξεναγήθηκαν από καθηγητές του Τμήματος και από το προσωπικό της ΔΕΥΑΛ. Οι μαθητές ενημερώθηκαν για τον τρόπο μεταφοράς των λυμάτων στη ΜΕΛ Μυτιλήνης, είδαν τα βασικά στάδια επεξεργασίας που εφαρμόζονται εκεί και άκουσαν για τις δυνατότητες επαναχρησιμοποίησης των επεξεργασμένων λυμάτων. Είχαν παράλληλα την ευκαιρία να ενημερωθούν για την πιλοτική μονάδα επεξεργασίας της λυματολάσπης, που πρόσφατα κατασκευάστηκε από το Τμήμα Περιβάλλοντος εντός της ΜΕΛ στα πλαίσια που ευρωπαϊκού ερευνητικού έργου ZeroPM (https://zeropm.eu/). Το συγκεκριμένο έργο στοχεύει στην αξιοποίηση της λυματολάσπης και στην απομάκρυνση συνθετικών χημικών ενώσεων όπως των υπερφθοριωμένων και πολυφθοριωμένων ενώσεων (γνωστών και ως PFAS) από αυτή.

Το Τμήμα Περιβάλλοντος, ως Δημόσιο Πανεπιστήμιο, θεωρεί ότι μία από τις υποχρεώσεις του είναι και η περιβαλλοντική ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των μαθητών της Λέσβου. Ευχαριστεί θερμά τους διδάσκοντες και τους μαθητές των δύο σχολείων που συμμετείχαν στις παραπάνω δράσεις και ειδικότερα τον κύριο Αθηνόδωρο Νακαχτσή δάσκαλο της ΣΤ’ τάξης του 6ου Δημοτικού Σχολείου Μυτιλήνης και τον κύριο Δημήτρη Μιχαλάκη Διευθυντή του 4ου Λυκείου Μυτιλήνης. Ευχαριστεί επίσης θερμά τους εργαζόμενους της ΔΕΥΑΛ Σωτήρη Βασίλαρο και Αγγελική Αθηνιώτου για τη φιλοξενία στον χώρο της ΜΕΛ Μυτιλήνης.

*Σύμφωνα με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), το 60% του παγκόσμιου πληθυσμού του πλανήτη αναμένεται να αντιμετωπίσει προβλήματα σχετιζόμενα με την ποιότητα και την επάρκεια του διαθέσιμου νερού έως το 2050. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση περίπου το 1/4 των συνολικών διαθέσιμων υπόγειων αποθεμάτων νερού βρίσκεται σήμερα σε κακή χημική κατάσταση εξαιτίας της ρύπανσης από νιτρικά και από φυτοφάρμακα. Μέσω των απορρίψεων αστικών λυμάτων και βιομηχανικών υγρών αποβλήτων, τα επιφανειακά και υπόγεια υδάτινα σώματα επιβαρύνονται επίσης με παθογόνους μικροοργανισμούς, βαρέα μέταλλα και συνθετικές οργανικές ενώσεις. Σε ότι αφορά στα προβλήματα επάρκειας νερού που παρατηρούνται στις χώρες της Μεσογείου, αυτά συνδέονται κυρίως με την υπερβολική άντληση για άρδευση αγροτικών εκτάσεων αλλά και την έντονη τουριστική ανάπτυξη.

 

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey