Τι ζητά η Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Δήμου Μυτιλήνης

Διορθωτικές κινήσεις και επιπλέον μέτρα

19/09/2020 - 13:05 Ενημερώθηκε 19/09/2020 - 12:12

Μέριμνα για τις οικογένειες που έχουν ευπαθή μέλος ζητά η Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Δήμου Μυτιλήνης με αφορμή το άνοιγμα των σχολείων ενώ προτείνει αφενός την θερμομέτρηση των μαθητών και διδακτικού προσωπικού κατά την προσέλευση στο σχολείο, μέτρο που ήδη εφαρμόζεται σε κάποιους Δήμους, αφετέρου έλεγχο με  rapid test στο διδακτικό προσωπικό .

Οι ευπαθείς ομάδες

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία τα άτομα που έχουν ζητήματα υγείας με καρκίνο είναι 4.800 τα άτομα που έχουν καρδιολογικά προβλήματα είναι περίπου 8.000  και με σκλήρυνση 250 στη Λέσβο. Δηλαδή πάνω από 12.000 κάτοικοι του νησιού ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες . Και ένα μεγάλο ποσοστό από αυτούς έχουν παιδιά που θα πάνε στο σχολείο . «Επειδή το πρόβλημα είναι σοβαρό και σίγουρα δεν λύνεται με το “ να μην αγκαλιάζουμε τα παιδιά μας όταν επιστρέφουν από το σχολείο και να φοράμε μάσκα όταν τα πλησιάζουμε “ απαιτούμε να δοθεί λύση για αυτή την κατηγορία του πληθυσμού του νησιού μας.» αναφέρει η ανακοίνωση και σημειώνεται μεταξύ άλλων ότι «Η αγωνία όλων μας για την σωστή μόρφωση των παιδιών μας είναι δεδομένη όμως προέχει η ασφάλεια των παιδιών μας.»

Τα κρούσματα

Η Ένωση κάνει λόγο για έκρυθμη κατάσταση λόγω των γεγονότων στην Μόρια, η οποία τείνει να ομαλοποιηθεί όμως, χαρακτηρίζει ανησυχητικά είναι τα νέα σχετικά με τα κρούσμα covid-19 στους μετανάστες-πρόσφυγες (135 μέχρι τώρα ) που μπήκαν στο προσωρινό camp του Μαυροβουνίου (ΚαράΤεπέ ) .

Το ζήτημα που τους ανησυχεί είναι το εύρος της διασποράς των συγκεκριμένων κρουσμάτων . «Επειδή υπήρξε μεγάλη διασπορά μεταναστών-προσφύγων οι οποίοι φιλοξενήθηκαν από ομοεθνείς τους σε σπίτια μέσα στην Μυτιλήνη τι μέτρα ελέγχου θα ληφθούν για τους μαθητές που προέρχονται από τις οικογένειες αυτές λαμβανομένου ότι δεν μπορεί να υπάρξει ιχνηλάτηση και επειδή τα ποσοστά σε covid-19 που υπάρχουν ανάμεσα στους μετανάστες πρόσφυγες.» σημειώνεται.

Και οι οδηγίες και τα παράδοξα

Όσο αναφορά τον ΕΟΔΥ και τις οδηγίες που έχουν δοθεί για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων υπάρχει εξής παράδοξο, όπως σημειώνουν αφού ενώ ρητά αναφέρονται «καλός αερισμός των αιθουσών, καθαριότητα χώρων και τακτική εφαρμογή απολυμαντικού σε επιφάνειες» οι καθαρίστριες προσλήφθηκαν με τρίωρες συμβάσεις εργασίας κάτι που σημαίνει ότι η εργασία που θα παρέχουν θα είναι μόνο για την καθαριότητα των αιθουσών για την επόμενη μέρα . Και το ερώτημα που θέτει η Ένωση είναι : «Ποιός θα καθαρίζει κατά την διάρκεια των μαθημάτων και θα εφαρμόζει τα απολυμαντικά ;»  υποστηρίζοντας ότι υπάρχει αδυναμία εφαρμογής βασικής οδηγίας ασφάλειας  και ζητώντας από τους αρμόδιους του υπουργείου να υπάρξουν διορθωτικές κινήσεις όπως επέκταση των ωρών της σύμβασης ή πρόσληψη επιπλέον καθαριστριών που θα βρίσκονται στα σχολεία κατά την λειτουργία τους .

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey