Εμφανής η έλλειψη προσωπικού, που συνεχώς μεγαλώνει

Οριακή η λειτουργία του Πανεπιστημίου

07/11/2014 - 14:47

Οριακά ανταποκρίνεται το Πανεπιστήμιο Αιγαίου στις ανάγκες λειτουργίας του, λόγω των σημαντικών ελλείψεων προσωπικού σε αρκετές διευθύνσεις και τμήματα.

Οριακά ανταποκρίνεται το Πανεπιστήμιο Αιγαίου στις ανάγκες λειτουργίας του, λόγω των σημαντικών ελλείψεων προσωπικού σε αρκετές διευθύνσεις και τμήματα.

Το «πάγωμα» των προσλήψεων τα τελευταία χρόνια σε συνδυασμό με τις δεκάδες συνταξιοδοτήσεις υπαλλήλων του Πανεπιστημίου μείωσαν δραματικά τον αριθμό του προσωπικού.

Παράλληλα, όμως, έχουν αυξηθεί οι ανάγκες του ιδρύματος σε διοικητική υποστήριξη, λόγω της ίδρυσης νέων τμημάτων και μεταπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών.

«Καμπανάκι κινδύνου» κρούουν οι συνδικαλιστές, επισημαίνοντας πως το προσωπικό του Πανεπιστημίου Αιγαίου θα συνεχίσει να μειώνεται με ακόμα μεγαλύτερους ρυθμούς, αφού πολύ συνάδελφοί τους είναι λίγο πριν τη συνταξιοδότηση.

Άλλοι 10 υπάλληλοι του Πανεπιστημίου Αιγαίου θα συνταξιοδοτηθούν μέχρι το τέλος του έτους, κατεβάζοντας το συνολικό τους αριθμό, από τους 255 που είναι τώρα, στους 245.

Σύμφωνα με στοιχεία από το Σύλλογο Διοικητικού Προσωπικού του Πανεπιστημίου, τα τελευταία 10 χρόνια έχουν συνταξιοδοτηθεί πάνω από 60 συνάδελφοί τους, χωρίς να έχει γίνει ούτε μία νέα πρόσληψη.

Μάλιστα ο ρυθμός των συνταξιοδοτήσεων τα τελευταία χρόνια έχει πολλαπλασιαστεί, υπό το φόβο της περαιτέρω αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης.

Ενδεικτικό του μεγέθους των ελλείψεων είναι πως στην πρόταση για το νέο Οργανισμό, την οποία κατήρτισε η προηγούμενη πρυτανική αρχή και ενέκρινε τόσο η Σύγκλητος όσο και το Συμβούλιο Διοίκησης, ο αναφερόμενος αριθμός των εργαζομένων που απαιτούνται για την εύρυθμη λειτουργία του ιδρύματος, ανέρχεται στους 350.

Αξιολογήθηκαν
Στο μεταξύ, στελέχη της εταιρείας TEC S.A. βρέθηκαν στο νησί την προηγούμενη εβδομάδα προκειμένου να συντάξουν έκθεση αξιολόγησης για λογαριασμό του Υπουργείου Παιδείας, αναφορικά με την κατατεθείσα πρόταση του Οργανισμού Λειτουργίας.

Χαρακτηριστικό για την κατάσταση εντός του Πανεπιστημίου αναφορικά με τις ελλείψεις προσωπικού είναι το γεγονός πως αρκετοί εργαζόμενοι προσφέρουν υπηρεσίες και σε άλλα τμήματα από αυτά που ανήκουν οργανικά, προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο όγκος δουλειάς.

Να σημειωθεί πως η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών προχώρησε στη σύναψη συμβάσεων με ιδιώτες μηχανικούς προκειμένου να αντιμετωπίσει τις ελλείψεις σε ειδικότητες που ήταν αναγκαίες για το έργο της επίβλεψης των εργασιών ανέγερσης των Φοιτητικών Εστιών.
Και τα παραδείγματα έλλειψης προσωπικού δε σταματούν εδώ. Τα όρια της γραφικότητας αγγίζει πλέον το γεγονός πως όλο και περισσότερα τμήματα έχουν μόνο προϊστάμενο χωρίς καθόλου υπόλοιπο προσωπικό.

Η περίπτωση όπου το πρόβλημα εντοπίζεται με τη μεγαλύτερη ένταση, είναι στις γραμματείες των τμημάτων. Εκεί, δύο, το πολύ τρεις διοικητικοί υπάλληλοι καλούνται να εξυπηρετήσουν συνήθως πάνω από 600 φοιτητές, με τον καθένα να ακολουθείται από έναν απίστευτο όγκο γραφειοκρατίας.

Σε τμήματα της Μυτιλήνης, μάλιστα, υπάρχουν υπάλληλοι που προσφέρουν υπηρεσίες σε δύο γραμματείες, λειτουργώντας ως «πυροσβεστική» λύση, μια και, αφού δε στάθηκε δυνατό να ενισχυθούν με ολόκληρο υπάλληλο, τους διατέθηκε... μισός.

«Πολιτική αργού θανάτου»
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Διοικητικών Υπαλλήλων, Τάσος Μόσχος, μιλώντας στο «Ε» ανέφερε: «Είναι η πολιτική του αργού θανάτου για τα δημόσια πανεπιστήμια και ιδιαίτερα για τα περιφερειακά, όπως είναι και το Αιγαίου.

Συνεχώς οι απαιτήσεις αυξάνονται, χωρίς να ενισχύεται ούτε στο ελάχιστο το Πανεπιστήμιό μας. Ταυτόχρονα, είναι αρκετοί οι συνάδελφοι που βγαίνουν σε σύνταξη τα επόμενα χρόνια και αν δεν αλλάξει κάτι, είναι ζήτημα χρόνου τα λειτουργικά προβλήματα να είναι μη αντιμετωπίσιμα.

Πρόκειται καθαρά για έναν έμμεσο τρόπο υποβάθμισης της Ανώτατης Εκπαίδευσης και αυτό είναι εις βάρος των φοιτητών και κατ’ επέκταση της κοινωνίας».

«Δεν μπορούμε να μιλάμε για καμμία συνθήκη αναπτυξιακής δυναμικής χωρίς επαρκές διοικητικό προσωπικό», τόνισε η αναπληρώτρια πρύτανης Αμαλία Πολυδωροπούλου, προσθέτοντας: «Ακόμα και βάσει του ειδικού αλγορίθμου του Υπουργείου που αφορά τη στελέχωση των πανεπιστημίων και με τη γνωμάτευση της εταιρείας TEC S.A., το Πανεπιστήμιο Αιγαίου είναι υποστελεχωμένο».

Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι η εικόνα της υποστελέχωσης δεν είναι καθολική στο ίδρυμα. Η ουσιαστικά ανεξάρτητη Διεύθυνση του Ειδικού Λογαριασμού Έρευνας, η οποία διαχειρίζεται ευρωπαϊκά και όχι μόνο κονδύλια για ερευνητικούς σκοπούς, δε φαίνεται να παρουσιάζει πρόβλημα έλλειψης προσωπικού.

Να διευκρινιστεί, βέβαια, πως εκεί οι περισσότεροι εργαζόμενοι είναι ή με συμβάσεις ορισμένου χρόνου ή με συμβάσεις έργου και προσλαμβάνονται αμειβόμενοι με κοινοτικά κονδύλια.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey