Επέλεξαν φοιτητική ζωή «κατ’ οίκον»

Πρωτιές… στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου!

04/09/2014 - 14:25

Έξι στις 11 πρωτιές εισαγωγής σε ΑΕΙ αφορούν στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Χτες η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ανακοίνωσε τους υποψηφίους από το Νομό που πέρασαν στις 10 πρώτες θέσεις ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Έξι στις 11 πρωτιές εισαγωγής σε ΑΕΙ αφορούν στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Χτες η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ανακοίνωσε τους υποψηφίους από το Νομό που πέρασαν στις 10 πρώτες θέσεις ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι η συμπάθεια των Λέσβιων για το Ανώτατο Ίδρυμα της περιοχής μας είναι τέτοια, ώστε υποψήφιοι που θα μπορούσαν να περάσουν και σε άλλες σχολές λόγω των καλών επιδόσεών τους, επέλεξαν την «κατ’ οίκον» φοιτητική ζωή, αφενός γιατί ενδιαφέρονται για τα τμήματα και αφετέρου γιατί είναι… οικονομικότερα.


Η Αφροδίτη Γαλή

Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι έξι στις 11 πρωτιές ανήκουν στο Εσπερινό Επαγγελματικό Λύκειο Μυτιλήνης και ότι οι τέσσερις από αυτές τις έξι, αντιστοιχούν στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου!


Πρώτη η Ευαγγελία Χρυσάφη στο ΤΕΙ Αθήνας

Πρώτο σε πρωτιές, λοιπόν, το Εσπερινό ΕΠΑΛ Μυτιλήνης με τη Μαρία Βλουτινού, φαβορί της Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, το Νικόδημο Μόλβαλη, πρώτο στη Σχολή Περιβάλλοντος, τον Ταξιάρχη Σαπουνά, πρώτο στο Τμήμα Γεωγραφίας, και το Μιχαήλ - Άγγελο Τριχώνα, πρώτο στο Τμήμα Μηχανικών Οικονομίας και Διοίκησης, επίσης Πανεπιστημίου Αιγαίου, την Ευστρατία Καλύμνιου, πρώτη στο Τμήμα Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος στο ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, και το Ματθαίο Μιχαλάκη, πρώτο στο Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών τού ΤΕΙ Πειραιά.


Ο Ιάσων Καλαμποκίδης

Οι πρωτιές για τα ΕΠΑΛ συνεχίζονται, με την Ευαγγελία Χρυσάφη από το ΕΠΑΛ Πλωμαρίου να έρχεται πρώτη στο Τμήμα Τεχνολογίας τού ΤΕΙ Αθήνας και φυσικά, όπως έχουμε γράψει, το Μανώλη Αϊβαλιώτη από το 2ο ΕΠΑΛ Μυτιλήνης, να είναι το φαβορί στη Σχολή Τεχνικών Υπαξιωματικών Αεροπορίας Αθήνας.


Η Μαρία Βλουτινού

«Είμαι πολύ χαρούμενος. Από την αρχή ήθελα να περάσω σε αυτήν τη Σχολή και δε με ένοιαζε αν θα είναι Αθήνα ή Θεσσαλονίκη», δηλώνει στο «Ε» ο Μανώλης.

Πολύ χαρούμενη είναι επίσης η πρώτη στη σχολή της Ευαγγελία Χρυσάφη. «Το ήξερα ότι έγραψα καλά, αλλά δεν το περίμενα, μου αρέσει πολύ η σχολή και ενδιαφέρομαι για τον εργαστηριακό τομέα», αναφέρει.


Οικοδόμος, τραγουδιστής και περιβαλλοντολόγος ο Ν. Μόλβαλης

Από την πλευρά της, η Μαρία Βλουτινού, το «φαβορί» της Κοινωνιολογίας, τονίζει: «Με ενδιαφέρει πολύ η μελέτη της Κοινωνίας, γι’ αυτό και η Κοινωνιολογία ήταν από τις πρώτες μου επιλογές. Θα ήθελα να ασχοληθώ με τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις κατά την οικονομική κρίση».


Ο Ορφέας Ελευθερίου

Αξιόλογες επιτυχίες είναι αυτές του Ορφέα Ελευθερίου, απόφοιτου του Πειραματικού Λυκείου Μυτιλήνης, που ήρθε δεύτερος στη Σχολή Πληροφορικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του Παναγιώτη Σίμου από το 4ο Γενικό Λύκειο Μυτιλήνης, που ήρθε δεύτερος στη Σχολή Ευελπίδων και δήλωσε στο «Ε»: «Ήταν η πρώτη μου επιλογή και πάλεψα πολύ για τη συγκεκριμένη Σχολή.

Πιστεύω ότι προσφέρει σίγουρη επαγγελματική αποκατάσταση, ενώ είναι και ενδιαφέρουσα για τη συνέχιση των σπουδών σε επίπεδο μεταπτυχιακό». Δεύτερος ήρθε και ο Ιάσων Καλαμποκίδης, αλλά στο Φυσικό Θεσσαλονίκης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, με 19.178 μόρια!


Ο Παναγιώτης Σίμος

Οι πρωτιές των γενικών λυκείων είναι της Ειρήνης Μακρή από το 5ο Γενικό Λύκειο Μυτιλήνης στην Πολιτισμική Τεχνολογία και Επικοινωνία του Πανεπιστημίου Αιγαίου, αλλά και της Νικολέτας Λιάπουρη από το ΓΕΛ Μανταμάδου, που ήρθε πρώτη στη Διοίκηση Επιχειρήσεων Πάτρας, τού ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας.

«Παίζει ρόλο το… Οικονομικό»
Ο οικονομικός παράγοντας ήταν καθοριστικός, όπως δηλώνουν οι Μυτιληνιοί, για τη δήλωση του μηχανογραφικού τους και την προτίμηση των πανεπιστημιακών τμημάτων που εδρεύουν στη Μυτιλήνη. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Αφροδίτης Γαλή από το 4ο Γενικό Λύκειο Μυτιλήνης, που ενώ περνούσε στο Πολυτεχνείο Χανίων, προτίμησε να έρθει τρίτη στη Σχολή Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου. «Για οικογενειακούς και οικονομικούς λόγους δήλωσα το Περιβάλλον. Θα μπορούσα με τα μόρια που είχα, να περάσω στη Γεωπονική Βόλου ή στο Πολυτεχνείο Χανίων, αλλά δε γινόταν.

Τώρα, με την εγγραφή μου στο Περιβάλλον δε χρειάζεται να νοικιάσω», δήλωσε στο «Ε» η Αφροδίτη, που πάντως δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να χρειαστεί να δουλέψει παράλληλα με τις σπουδές της.


Πρώτος στη Σχολή Τεχνικών Υπαξιωματικών Αεροπορίας Αθήνας ο Μανώλης Αϊβαλιώτης

Οικοδόμος… οικολόγος!
Ο 35χρονος Νικόδημος Μόλβαλης από το Σκουτάρο, το πρωί δούλευε στην οικοδομή, το βράδυ έπαιζε μπουζούκι, κι όπως μας λέει, «κάπου ανάμεσα, διάβαζε» (!) για να έρθει πρώτος στο Τμήμα Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου. «Το είχα απωθημένο, ήθελα να τελειώσω το σχολείο, κι έτσι παρακολουθούσα μαθήματα στο Εσπερινό ΕΠΑΛ Μυτιλήνης», μας είπε.

Από την άλλη, πρώτος στο Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας ήρθε ο 53χρονος Μαρίνος Διβανέλλης.

«Είχα τελειώσει το εξατάξιο σχολείο το 1979 και πριν λίγο καιρό έβαλα στοίχημα με τον εαυτό μου και χάρη στο κουράγιο και τη βοήθεια από την οικογένειά μου, έβγαλα πάνω από 1.640 μόρια», λέει στο «Ε» ο κ. Διβανέλλης, παντρεμένος με δύο παιδιά και μάλιστα με το μεγαλύτερο απ’ αυτά, την κόρη του, να είναι τριτοετής φοιτήτρια της Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας.

 

Από τους πρώτους της Θεωρητικής δέκα χρόνια πριν!

Η Ελένη - Μαρία Αποστόλα, δικηγόρος στη Θεσσαλονίκη


ΕΛΕΝΗ ΜΑΡΙΑ ΑΠΟΣΤΟΛΑ

Από τους πρώτους της Θεωρητικής Κατεύθυνσης στο Νομό Λέσβου ήταν η Ελένη - Μαρία Αποστόλα, απόφοιτη του 3ου Γενικού Λυκείου Μυτιλήνης δέκα χρόνια πριν, δηλαδή το 2004. Επρόκειτο για φαβορί του Σχολείου, αφού συγκέντρωσε 18.200 μόρια και ήταν από τους λίγους αποφοίτους της χρονιάς της στη Λέσβο, που πέρασαν στη Νομική Θεσσαλονίκης. Το «Ε», 10 χρόνια μετά την καταγραφή της στις σελίδες του, αναζήτησε την κ. Αποστολά και τη βρήκε.

«Μένω μόνιμα στη Θεσσαλονίκη», ανέφερε η κ. Αποστολά, η οποία συνεχίζοντας τις καλές επιδόσεις, τελείωσε στα τέσσερα χρόνια τη Σχολή και μετά το πτυχίο ξεκίνησε την άσκηση. «Με το που τέλειωσα το Πανεπιστήμιο, ξεκίνησα την άσκηση, την οποία ολοκλήρωσα το 2011 και έκτοτε άνοιξα δικηγορικό γραφείο», μας δήλωσε. Τη ρωτήσαμε αν σκέφτεται να επιστρέψει στη Μυτιλήνη και μας απάντησε: «Με ενδιέφερε και με ενδιαφέρει το Ποινικό Δίκαιο. Λόγω του ότι δε γνωρίζαμε αν τελικά θα δημιουργούνταν Εφετείο στο Βόρειο Αιγαίο, με έδρα τη Μυτιλήνη, αποφάσισα να ξεκινήσω εκεί, και τελικά.. παρέμεινα!»

Δυστυχώς δεν καταφέραμε να επικοινωνήσουμε με τον ίδιο το Γιάννη Πλωμαρίτη, που το 2004, φαβορί της Θετικής Κατεύθυνσης, πέρασε στην Ιατρική Ιωαννίνων. Όπως μας είπε όμως η μητέρα του, ο Γιάννης αυτή την περίοδο κάνει την ειδικότητά του στη Μικροβιολογία, στον Ερυθρό Σταυρό.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey