Ενάντια στις υψηλές βάσεις των φετινών Πανελλαδικών

549 νικητές!

29/08/2014 - 15:04

Στη μάχη ενάντια στις βάσεις των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων που έφτασαν στα ύψη, κατάφεραν να βγουν νικητές συνολικά 549 μαθητές και μαθήτριες του Νομού Λέσβου,

Στη μάχη ενάντια στις βάσεις των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων που έφτασαν στα ύψη, κατάφεραν να βγουν νικητές συνολικά 549 μαθητές και μαθήτριες του Νομού Λέσβου, που εισάγονται σε ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας. Το ποσοστό επιτυχίας για το Νομό Λέσβου ανήλθε στο 76%, γεγονός που μας κατατάσσει χαμηλότερα από τον πανελλαδικό μέσο όρο, που ανέρχεται περίπου στο 80,1%. Οι υποψήφιοι που έδιναν φέτος για πρώτη φορά πανελλαδικές εξετάσεις από γενικά και επαγγελματικά λύκεια του Νομού, ανήλθαν στους 838, με αποτέλεσμα 289 υποψήφιοι να μείνουν εκτός Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Οι φετινές επιτυχίες είναι συγκριτικά περισσότερες με πέρυσι, οπότε και είχαν περάσει 562 μαθητές, αυξημένες. Κι αυτό γιατί παρά τον απόλυτο αριθμό, το ποσοστό επιτυχίας είναι τρεις μονάδες μεγαλύτερο από πέρυσι. Φαίνεται πως τη διαφορά που έφερε το θετικό πρόσημο, συμβάλλοντας στη διατήρηση της παράδοσης των επιτυχιών του Νομού, έκαναν φέτος τα γενικά λύκεια της Λέσβου, καθώς αυτά της Λήμνου εμφάνισαν πτώση επτά ποσοστιαίων μονάδων.

Συνολικά στο 78% έφτασε το ποσοστό επιτυχίας των μαθητών και μαθητριών των γενικών λυκείων Λέσβου που έδιναν για πρώτη φορά εξετάσεις, γεγονός θετικό, αφού καταγράφεται αύξηση πέντε ποσοστιαίων μονάδων και από τους 534 υποψηφίους, πέρασαν οι 415. Το αντίστοιχο ποσοστό για τη Λήμνο είναι 64%, αφού από τους 92 υποψηφίους, πέρασαν οι 59. Σε επίπεδο επαγγελματικών λυκείων Λέσβου, διαπιστώνεται αύξηση έξι ποσοστιαίων μονάδων στις επιτυχίες σε σχέση με πέρυσι και 35% ποσοστό επιτυχίας, καθώς από τους 175 υποψήφιους οι 61 κατάφεραν να περάσουν στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Μεγάλη πτώση καταγράφεται στα ΕΠΑΛ Λήμνου, της τάξης τού 13%. Αυτό συμβαίνει εξ αιτίας τού ΕΠΑΛ Μούδρου, που από 52% ποσοστό επιτυχίας πέρυσι, φέτος κατέρχεται στο 22% και συνολικά από τους 47 υποψηφίους των δύο ΕΠΑΛ της Λήμνου, οι 14 πέρασαν σε σχολή Ανώτατης Εκπαίδευσης (βλ. πίνακα Συγκριτικών Ποσοστών Επιτυχίας).

Σχολεία με 100% επιτυχία!

Παρά τις υψηλές βάσεις και τη δυσκολία των υποψηφίων να εισέλθουν στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, καταγράφονται σχολεία που αγγίζουν το 100% της επιτυχίας. Με άλλα λόγια, οι υποψήφιοι στο Γενικό Λύκειο Αγιάσου, το ΓΕΛ Πλωμαρίου, αλλά και το Εσπερινό Γυμνάσιο πέρασαν σε ανώτατες σχολές! Στη συνέχεια, ακολουθεί το Γενικό Λύκειο Άντισσας με 93%, η τελευταία Λυκειακή Τάξη του Γυμνασίου Άγρας (88%), «κονταροχτυπιούνται» το Πειραματικό Λύκειο με το 3ο Γενικό Λύκειο Μυτιλήνης (86%), το ΓΕΛ Ιππείου (81%), το 4ο ΓΕΛ Μυτιλήνης (80%), το ΓΕΛ Παμφίλων (79%), το ΓΕΛ Πολιχνίτου (78%), το ΓΕΛ Πέτρας (75%), το 5ο ΓΕΛ και το ΓΕΛ Καλλονής (73%), το Εσπερινό ΕΠΑΛ (69%), το ΓΕΛ Γέρας (67%), το ΓΕΛ Μανταμάδου (65%), το 2ο ΓΕΛ (63%) και το Μουσικό (29%).

Ως προς τα ΕΠΑΛ, το μεγαλύτερο ποσοστό επιτυχίας στη Λέσβο σημείωσε το ΕΠΑΛ Πλωμαρίου με 60%, από 31% που ήταν πέρυσι και ακολουθούν το 2ο ΕΠΑΛ Μυτιλήνης (46%), το 1ο ΕΠΑΛ Καλλονής (28%), το 1ο ΕΠΑΛ Μυτιλήνης (24%) και το 1ο ΕΠΑΛ Γέρας (8%). Στα ΕΠΑΛ της Λήμνου, το 1ο ΕΠΑΛ Μύρινας άγγιξε ποσοστό επιτυχίας 53%, ενώ σε σύνολο Νομού, το ποσοστό επιτυχίας των μαθητών της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης αγγίζει το 35%, με 75 επιτυχόντες σε σύνολο 212 υποψηφίων (βλ. πίνακας Ποσοστών Επιτυχίας ανά Σχολείο).

Και σε καλές σχολές!

Οι άριστες βαθμολογίες που είχαν ανακοινωθεί στα τέλη Ιουνίου για τους μαθητές του Νομού Λέσβου, παρά τη δυσκολία εισόδου στην Ανώτατη Εκπαίδευση, κράτησαν σε σταθερό επίπεδο τις επιτυχίες του Νομού μας στις παραδοσιακά περιζήτητες σχολές.

Έτσι, 10 παιδιά του Νομού Λέσβου περνούν φέτος σε Ιατρικές Σχολές (όπως και πέρυσι), ενώ τρεις είναι οι εισακτέοι σε Φαρμακευτικές Σχολές, έξι σε Τμήματα Νομικής, 10 σε Τμήματα Φιλολογίας και έξι σε Σχολές Αρχιτεκτονικής. Σε Σχολές Αστυφυλάκων πέρασε ένας, ενώ τέσσερις πέρασαν σε Στρατιωτικές Σχολές.
Μείωση σημειώθηκε στους εισακτέους στις σχολές και στα τμήματα όλων των νησιών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, όπου οι εισακτέοι απ’ το Νομό Λέσβου ανέρχονται σε 89, έναντι των 119 πέρσι. Στην Πολιτισμική Τεχνολογία και Επικοινωνία οι εισακτέοι κρατούνται στα ίδια επίπεδα, ενώ αυξάνονται οι Λέσβιοι σε σχέση με πέρσι στο Τμήμα Περιβάλλοντος. Μεγάλη πτώση των Λέσβιων εισακτέων παρατηρείται στα Τμήματα Γεωγραφίας, Κοινωνιολογίας, αλλά και Διοίκησης Επιχειρήσεων στη Χίο.

«Περισσότερες επιτυχίες, χαμηλότερο ποσοστό»

Μιλώντας για τα χτεσινά αποτελέσματα και τις επιτυχίες του Νομού, ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Λέσβου, Βασίλης Κοντάρας, δήλωσε στο «Ε»: «Οι επιτυχόντες είναι συνολικά περισσότεροι από πέρυσι, κάτι που είναι εξαιρετικά θετικό, μέσα στο γενικότερο κλίμα των δυσκολιών που είχαν οι πανελλαδικές εξετάσεις. Βέβαια, σε σχέση με το πανελλαδικό ποσοστό, είμαστε χαμηλότερα τόσο σε επίπεδο Νομού, όσο και σε επίπεδο Λέσβου. Εξαιρετικά σημαντικό εκτιμώ επίσης ότι είναι το γεγονός πως τα περιφερειακά λύκεια του νησιού κατέγραψαν μεγάλα ποσοστά και είχαν σε πολλές περιπτώσεις 100% επιτυχία».

 

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey