Προ των πυλών το νέο σύστημα μετεγγραφών

Κίνδυνος για το Πανεπιστήμιο Αιγαίου

02/07/2014 - 15:30

Ο κίνδυνος ακόμα και της «ερήμωσης» των περιφερειακών πανεπιστημίων επισημάνθηκε στη συνάντηση που πραγματοποίησαν

Ο κίνδυνος ακόμα και της «ερήμωσης» των περιφερειακών πανεπιστημίων επισημάνθηκε στη συνάντηση που πραγματοποίησαν τη Δευτέρα το Προεδρείο της Συνόδου των Πρυτάνεων και το Προεδρείο των Προέδρων των ΑΤΕΙ με τον υπουργό Παιδείας, για το θέμα των μετεγγραφών των σπουδαστών στα τριτοβάθμια ιδρύματα. Χθες αναμενόταν να δοθεί στη δημοσιότητα από το Υπουργείο το νέο θεσμικό πλαίσιο των μετεγγραφών, καθώς και τα κριτήρια που πρέπει να πληρούν οι δικαιούχοι.

Σε στάση αναμονής η πρυτανική αρχή του Πανεπιστημίου Αιγαίου, αλλά και το Συμβούλιο Διοίκησης, που περιμένουν τις τελικές ανακοινώσεις προκειμένου να τοποθετηθούν, χωρίς όμως να κρύβουν την ανησυχία τους για ενδεχόμενο πλήγμα στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου από τις μετεγγραφές των φοιτητών.

Με «αιμορραγία μέχρι θανάτου» κινδυνεύει το Πανεπιστήμιο Αιγαίου αν ισχύσουν, όπως όλα δείχνουν, τα όσα έχουν διαρρεύσει για το νέο θεσμικό πλαίσιο των μετεγγραφών.
Συγκεκριμένα, δημοσιεύματα του αθηναϊκού Τύπου αναφέρουν πως οι μετεγγραφές για τριτέκνους και πολυτέκνους θα είναι ελεύθερες, ενώ οριστικοποιούνται και τα κριτήρια που θα ισχύσουν για το προσεχές ακαδημαϊκό έτος για τους φοιτητές με χαμηλά εισοδήματα και τις οικογένειες με δύο παιδιά που σπουδάζουν σε διαφορετικές πόλεις. Ο υπουργός Ανδρέας Λοβέρδος έχει δεσμευτεί πως το αργότερο μέχρι σήμερα θα έχει καταθέσει τις ρυθμίσεις τις οποίες περιμένουν με αγωνία οι υποψήφιοι που έλαβαν μέρος στις πανελλαδικές εξετάσεις. Στους τελευταίους, μάλιστα, θα πρέπει να έχει γνωστοποιηθεί το θεσμικό πλαίσιο των μετεγγραφών εγκαίρως, μια και μέχρι τις 14 Ιουλίου θα πρέπει να καταθέσουν το μηχανογραφικό τους δελτίο.

«Κλείδωσε…»

Με τα μέχρι τώρα διαρρέοντα από το Υπουργείο, φαίνεται να έχει κλειδώσει η ρύθμιση που προβλέπει πως τα αδέλφια θα μπορούν να σπουδάζουν στην ίδια πόλη. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Το Βήμα», βάσει των τελικών αποφάσεων του Υπουργείου Παιδείας ισχύουν όσα ήδη έχουν ψηφιστεί περί ελεύθερης μετεγγραφής τριτέκνων, πολυτέκνων και ειδικών κατηγοριών, αλλά προστίθενται στις κατηγορίες που μπορούν να επωφεληθούν των ευεργετικών διατάξεων του νόμου, και οικογένειες με χαμηλό ετήσιο εισόδημα.

Επιπλέον, μειώνονται οι σχετικές γραφειοκρατικές διαδικασίες και οι μετεγγραφές πρέπει να ολοκληρώνονται διοικητικά μέσα στο πρώτο εξάμηνο από την αίτηση ενός φοιτητή στο ίδρυμα που δικαιούται να μετεγγραφεί. Τα παραπάνω θα κατατεθούν με τη μορφή τροπολογίας στη Βουλή. Οι δικαιούχοι θα μπορούν να υποβάλλουν την αίτησή τους σε ηλεκτρονική φόρμα που θα δημιουργηθεί στο διαδικτυακό τόπο του Υπουργείου Παιδείας.

Είναι προφανές πως το Υπουργείο Παιδείας με την εφαρμογή των ρυθμίσεων αυτών δίνει τη δυνατότητα να μετεγγραφούν κοντά στον τόπο κατοικίας τους όσο περισσότεροι φοιτητές είναι δυνατόν, με όπλο το επιχείρημα των κοινωνικών κριτηρίων. Το σημείο αυτό αποτελεί και σημείο τριβής με τις πρυτανικές αρχές, εκπρόσωποι των οποίων ισχυρίζονται ότι με αυτή την πρακτική θα αδειάσουν τα περιφερειακά πανεπιστήμια και θα υπερφορτωθούν σε τέτοιο βαθμό τα κεντρικά, που δε θα μπορούν να λειτουργήσουν.

Στη συνάντηση

Ο αντιπρύτανης Φοιτητικών Θεμάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Νίκος Σουλακέλλης, συμμετείχε τη Δευτέρα στη συνάντηση με τον υπουργό Παιδείας για το θέμα, αντικαθιστώντας τον πρύτανη Πάρι Τσάρτα. Μιλώντας στο «Ε», τόνισε σχετικώς: «Χωρίς να έχω πρόθεση να κινδυνολογήσω, λέω με μεγάλη βεβαιότητα πως αν ισχύσουν ως κριτήρια για τις μετεγγραφές των φοιτητών αυτά που έχουμε δει ως διαρροές, το Πανεπιστήμιό μας θα αδειάσει. Περιμένουμε με μεγάλη αγωνία την ανακοίνωση από το Υπουργείο και πλέον θα τοποθετηθούμε ως πρυτανική αρχή. Ευχόμαστε να πρυτανεύσει η λογική και όχι οποιαδήποτε άλλη σκοπιμότητα, γιατί εκτός από εμάς που θα έχουμε πρόβλημα απώλειας φοιτητών, τα κεντρικά πανεπιστήμια θα έχουν πρόβλημα δυσλειτουργίας λόγω κορεσμού».

Επιφυλακτικός δηλώνει και ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, καθηγητής Νίκος Ζούρος, ο οποίος δήλωσε στο «Ε»: «Περιμένουμε να δούμε τις διατάξεις για το θεσμό των μετεγγραφών όπως αυτές θα ανακοινωθούν από το Υπουργείο. Φυσικά και αναγνωρίζουμε τον κίνδυνο να αδειάσουν τα περιφερειακά πανεπιστήμια, ανάμεσα στα οποία είναι και το Αιγαίου. Θα πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα ο θεσμός των μετεγγραφών, διότι μπορεί να οδηγήσει σε αναταράξεις ολόκληρη την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Πρόβλημα θα υπάρξει και στα κεντρικά πανεπιστήμια, τα οποία αν υπερφορτωθούν, είναι λογικό πως θα υποβαθμιστεί το πρόγραμμα σπουδών τους».

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey