Εξ αποστάσεως συνεδρίαση Συγκλήτου

Εκσυγχρονισμός συστήματος τηλεδιάσκεψης

09/05/2014 - 23:21

Σημαντικά βήματα εκσυγχρονισμού στον τομέα τηλεδιάσκεψης και τηλεκπαίδευσης πραγματοποιούνται στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, με την εγκατάσταση υπερσύγχρονου εξοπλισμού η οποία ολοκληρώνεται τις αμέσως επέμενες ημέρες.

Σημαντικά βήματα εκσυγχρονισμού στον τομέα τηλεδιάσκεψης και τηλεκπαίδευσης πραγματοποιούνται στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, με την εγκατάσταση υπερσύγχρονου εξοπλισμού η οποία ολοκληρώνεται τις αμέσως επέμενες ημέρες.

Το βασικό μειονέκτημα του ιδρύματος, αυτό της πολυνησιωτικότητας, μετατρέπεται σε ένα πεδίο πρωτοποριακών εφαρμογών και λειτουργιών, καθιστώντας το πρότυπο και για άλλα πολύ μεγαλύτερα πανεπιστήμια.

Τελευταίο παράδειγμα είναι η ανοιχτή συζήτηση μέσω συστήματος τηλεδιάσκεψης των τριών υποψηφίων για τη θέση του πρύτανη, που οργανώθηκε από το Συμβούλιο Διοίκησης και βρήκε θετική απήχηση στην ακαδημαϊκή κοινότητα του Πανεπιστημίου.

Ο υπερσύχρονος εξοπλισμός θα εγκατασταθεί σε όλες τις μονάδες του Πανεπιστημίου Αιγαίου, και στα έξι νησιά στα οποία αυτές βρίσκονται, με προϋπολογισμό πάνω από 500.000 ευρώ, προερχόμενα από το έργο με τίτλο «Πολυνησιωτικότητα» το οποίο χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ.

Οι βασικές παρεμβάσεις που θα πραγματοποιηθούν, αφορούν στη μετατροπή της αίθουσας της Συγκλήτου σε κεντρική αίθουσα τηλεδιάσκεψης, με την προσθήκη σχετικού συστήματος και οπτικοακουστικού εξοπλισμού, που θα λειτουργεί στην ουσία ως κεντρικός σταθμός του δικτύου. Το δίκτυο αυτό θα περιλαμβάνει έξι νέες αίθουσες τηλεδιάσκεψης χωρητικότητας οκτώ - δέκα ατόμων, δηλαδή μία σε κάθε μονάδα.

Για να καλυφθούν μικρότερες και πιο συχνές ανάγκες, θα εγκατασταθούν στο σύνολο των μονάδων 45 σταθμοί τηλεδιάσκεψης χωρητικότητας τριών - πέντε ατόμων. Η ποσοτική αυτή αναβάθμιση που αφορά στο νέο εξοπλισμό, συνοδεύεται και από νέες δυνατότητες για τους χρήστες.

Ουσιαστικά το δίκτυο θα μπορεί να προσαρμόζεται στις κατά περίπτωση ανάγκες, είτε λειτουργώντας ενιαία όταν πρόκειται για ένα ζήτημα που αφορά σε όλο το Πανεπιστήμιο, είτε με τη δημιουργία επιμέρους μικρότερων δικτύων όταν καλύπτει καθημερινές ανάγκες μεταξύ κάποιων μονάδων του Πανεπιστημίου. Αισθητή αναβάθμιση θα γίνει στην ποιότητα μετάδοσης εικόνας και ήχου μέσω του συστήματος, αλλά και στην ταχύτητα λήψης των δεδομένων.

Πολλοί χρήστες
Σημαντική θεωρείται και η αύξηση των τερματικών, που επιτρέπει την ταυτόχρονη συμμετοχή περισσότερων χρηστών. Οι δυνατότητες, αλλά κυρίως η αξιοπιστία που υπόσχεται το νέο σύστημα, αναμένεται να αποτελέσει ισχυρό κίνητρο για την αξιοποίησή του στη διεξαγωγή διαδικασιών συλλογικών οργάνων, όπως για παράδειγμα της Συγκλήτου, ή συνελεύσεων συλλόγων Καθηγητών, Διοικητικών κ.λπ., ακόμα και εκλεκτορικών συμβουλίων.

Αν και στη συγκεκριμένη περίοδο κάτι τέτοιο θεωρείται αρκετά πρώιμο να συζητηθεί, στο άμεσο μέλλον θεωρείται πολύ πιθανό ακόμα και η Σύγκλητος, το κορυφαίο όργανο του Πανεπιστημίου, να διεξάγεται με χρήση μέσων τηλεδιάσκεψης, προσφέροντας πολύ μεγαλύτερη ευελιξία και οικονομία, δεδομένου του κόστους της μετακίνησης των μελών του οργάνου.

Ο αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου Νίκος Σουλακέλλης δήλωσε στο «Ε»: «Είναι μια πολύ θετική εξέλιξη στην ενίσχυση των υποδομών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και μετά την εφαρμογή της και τη δοκιμή της, είμαι σίγουρος πως θα αξιοποιηθεί στο έπακρο από όλη την ακαδημαϊκή κοινότητα, και όχι μόνο.

Συνεχίζουμε να εφαρμόζουμε μεθόδους τηλεδιάσκεψης και τηλεκπαίδευσης σε βαθμό που θεωρούμαστε πρότυπο στο συγκεκριμένο τομέα, μετατρέποντας ένα αντικειμενικό μειονέκτημά μας, σε ευκαιρία για παραγωγή τεχνογνωσίας».

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey