Το 1ο Γυμνάσιο Μυτιλήνης, στη Μικρά Ασία

Ένα δέντρο μεγαλώνει στην Ίμβρο

30/04/2014 - 16:26

Στα μικρασιατικά παράλια, στους τόπους των παππούδων μας, ταξίδεψαν 49 μαθητές και μαθήτριες του 1ου Γυμνασίου Μυτιλήνης μαζί με τους συνοδούς καθηγητές τους.

Στα μικρασιατικά παράλια, στους τόπους των παππούδων μας, ταξίδεψαν 49 μαθητές και μαθήτριες του 1ου Γυμνασίου Μυτιλήνης μαζί με τους συνοδούς καθηγητές τους. Βασικός τους προορισμός κατά την τετραήμερη εκδρομή τους ήταν οι Άγιοι Θεόδωροι στην Ίμβρο, εκεί όπου λειτούργησε για πρώτη φορά μετά από 49 χρόνια ελληνικό σχολείο στο νησί και πλέον εκεί όπου το 1ο Γυμνάσιο φύτεψε ένα δέντρο, μια ελιά για να ριζώσει στο σχολείο-σύμβολο και υπόσχεση της επανασύνδεσης του πρώτου ελληνικού σχολείου με τους πρώτους Λέσβιους μαθητές που το επισκέφτηκαν.

Την πρώτη μέρα της επίσκεψης, οι μαθητές ξεναγήθηκαν στην Άσσο και την Τροία. «Ήταν πρωτόγνωρη εμπειρία για τα παιδιά να βλέπουν από την πανέμορφη Άσσο τα απέναντι παράλια, τις ακτές της Λέσβου! Η Τροία τούς ταξίδεψε στο παρελθόν, εκεί όπου ο μύθος συγχέεται με την πραγματικότητα, εκεί που οι αρχαίες πέτρες συνυπάρχουν με το ξύλινο ομοίωμα του Δούρειου Ίππου», εξιστορεί στην εφημερίδα μας η καθηγήτρια Μαρία Μπουρνού.

Τη δεύτερη μέρα, το 1ο Γυμνάσιο επισκέφτηκε την Κωνσταντινούπολη. Το ιστορικό κέντρο της Πόλης, το Φανάρι, την Αγιά Σοφιά, την Κιστέρνα του Ιουστινιανού. «Όσες ώρες κι αν αφιερωθούν στο σχολείο για να παρουσιαστεί αυτό το θαύμα της Βυζαντινής Τέχνης (σ.σ. Αγ. Σοφιά) δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την προσωπική εμπειρία. Τα βλέμματα των παιδιών ήταν συνεχώς προσηλωμένα προς τα πάνω, γεμάτα με θαυμασμό για το μέγεθος και την ομορφιά», προσέθεσε η κ. Μπουρνού.

Στην Ίμβρο
Στους Αγίους Θεοδώρους συναντήθηκαν οι μαθητές με ένα γυμνάσιο της Θεσσαλονίκης, το νέο δήμαρχο και τους τρεις Έλληνες μαθητές του ελληνικού Σχολείου, ένα μικρό καλόγουστο και περιποιημένο κτήριο. Η διευθύντρια, Παρασκευή Μπερμπέρη - Κατάκαλου, και οι υπόλοιπο υπεύθυνοι αγκάλιασαν καθηγητές και μαθητές χωρίς να αρκεστούν στους τύπους. Όπως περιγράφουν στην εφημερίδα μας οι καθηγητές του 1ου Γυμνασίου, οι τρεις μικροί μαθητές του ελληνικού Σχολείου, δύο αγόρια και ένα κορίτσι, άνοιξαν διάπλατα τα μάτια τους, ξαφνιασμένοι από την «επέλαση» τόσων παιδιών σε ένα σχολείο που στην καθημερινότητά του μάλλον χαίρει άκρας ησυχίας.

Οι Μυτιληνιοί μαθητές τούς προσέφεραν δώρα που μετέφεραν από πολλούς φορείς της Λέσβου, από την ΕΛΜΕ και τον Οργανισμό Πολιτισμού του Δήμου, έως την Περιφέρεια και τις εκδόσεις «Αιολίδα».


Στο αρχαίο θέατρο του Ασκληπιείου της Περγάμου

Συγκίνηση
Μετά τις πρώτες συστάσεις και τις ομιλίες, το 1ο Γυμνάσιο παρουσίασε στο Πολιτιστικό Κέντρο του χωριού, δίπλα στο Σχολείο, παραδοσιακούς χορούς της Λέσβου. Όλα τα παιδιά χάρηκαν ιδιαίτερα με τη μουσική και το χορό και την ώρα της αναχώρησης, βούρκωσαν. Η μεγάλη συγκίνηση επήλθε όμως κατά το φύτεμα της ελιάς και το συμβολισμό του.

Στη συνέχεια, οι μαθητές και οι συνοδοί καθηγητές επισκέφτηκαν το μητροπολίτη Ίμβρου και Τενέδου Κύριλλο, ο οποίος θέλησε να μιλήσει με απλά λόγια στα παιδιά.

Το ταξίδι της επιστροφής σφραγίστηκε από το Τσανάκκαλε και την Πέργαμο με το Ασκληπιείο της Περγάμου, αλλά και το Αϊβαλί.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey