Σε αναμονή πάνω από 1.000 μαθητές σε Λέσβο και Λήμνο

Χωρίς ενισχυτική!

23/01/2014 - 15:31

Στο «περίμενε» οι μαθητές λυκείων και γυμνασίων για την έναρξη της υποστηρικτικής διδασκαλίας, με τη σχολική χρονιά να βρίσκεται ήδη στα μισά. Με τα μέχρι τώρα δεδομένα, σε γυμνάσια και λύκεια του νησιού διαγράφεται στην ουσία το ίδιο σκηνικό με πέρυσι.

Στο «περίμενε» οι μαθητές λυκείων και γυμνασίων για την έναρξη της υποστηρικτικής διδασκαλίας, με τη σχολική χρονιά να βρίσκεται ήδη στα μισά. Με τα μέχρι τώρα δεδομένα, σε γυμνάσια και λύκεια του νησιού διαγράφεται στην ουσία το ίδιο σκηνικό με πέρυσι. Δηλαδή Ενισχυτική Διδασκαλία και Πρόσθετη Διδακτική Στήριξη πηγαίνουν για μετά το Φεβρουάριο. Την ίδια ώρα, σχεδόν 1.000 μαθητές, μόνο από τα γυμνάσια, σε Λέσβο και Λήμνο περιμένουν, έχοντας κάνει αιτήσεις, μια και πλέον τα ιδιωτικά φροντιστήρια αποτελούν πολυτέλεια για όλο και πιο πολλές οικογένειες.

Ειδικότερα και σε ό,τι αφορά την Ενισχυτική Διδασκαλία, η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου δηλώνει έτοιμη να ξεκινήσει περιμένοντας την εντολή από την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Παιδείας. Μάλιστα, λίγο πριν τις γιορτές είχε προβεί σε ανακοίνωση σχετικά με τη δημιουργία Κέντρων Ενισχυτικής Διδασκαλίας και σύμφωνα με επίσημη πληροφόρηση, έχει προχωρήσει τόσο η διαδικασία πρόσληψης αναπληρωτών μειωμένου ωραρίου, όσο και ο προγραμματισμός των μαθημάτων.

Συνολικά 36 εκπαιδευτικοί περιλαμβάνονται στη σχετική λίστα και όπως δηλώνει ο προϊστάμενος της Δευτεροβάθμιας διεύθυνσης Εκπαίδευσης Λέσβου, Βασίλης Κοντάρας, είναι «καθ’ όλα έτοιμοι να ξεκινήσουν άμεσα, αρκεί να σταλούν από το Υπουργείο οι απαραίτητες εντολές και εγκρίσεις».

Η απάντηση από το Υπουργείο, σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές, είναι ότι όλα τα σχετικά έγγραφα βρίσκονται στο γραφείο του υπουργού και εκκρεμεί μόνο η υπογραφή τους.

«Διάβασμα μες στα λεωφορεία»
Έτοιμοι για πολλά χιλιόμετρα είναι οι μαθητές γυμνασίων της Λέσβου προκειμένου να λάβουν την πρόσθετη αυτή διδακτική στήριξη. Τα Κέντρα Ενισχυτικής Διδασκαλίας που έχουν οριστεί για το νησί της Λέσβου, είναι έξι και συγκεκριμένα σε Μυτιλήνη, Πέτρα, Γέρα, Πολιχνίτο, Πλωμάρι και Άντισσα, με ένα ακόμα υπό σύσταση στη Φίλια. Όλα μαζί θα δεχθούν συνολικά 837 μαθητές. Στη Λήμνο θα λειτουργήσουν δύο Κέντρα σε Μύρινα και Λιβαδοχώρι, για 137 μαθητές.

Τα λίγα Κέντρα σε συνδυασμό με τις μεγάλες αποστάσεις του νησιού θα αναγκάσουν πολλούς από τους μαθητές να διανύουν καθημερινά μεγάλες αποστάσεις μετά το πέρας του σχολικού ωραρίου. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Άγρας, απ’ όπου οι μαθητές μετά το Σχολείο θα πρέπει να ταξιδέψουν μέχρι την Άντισσα προκειμένου να κάνουν τα μαθήματα της Ενισχυτικής και μετά φυσικά να επιστρέψουν στο χωριό τους. Ακόμα πιο δύσκολα είναι για τους μαθητές του Μεσοτόπου, που καθημερινά μεταβαίνουν στο Γυμνάσιο της Άγρας. Αντιστοίχως οι μαθητές από Μανταμάδο είναι υποχρεωμένοι να μετακινηθούν στη Μυτιλήνη αν θέλουν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα Ενισχυτικής Διδασκαλίας. Και όλα αυτά, χωρίς ακόμα να έχει αποσαφηνιστεί από το Υπουργείο ο τρόπος της μεταφοράς των μαθητών το απόγευμα.

Πηγές από τη Δευτεροβάθμια Διεύθυνση Εκπαίδευσης αναφέρουν πως η συμμετοχή των μαθητών είναι αυτή που καθορίζει και τη δημιουργία κέντρων ενισχυτικής. Στην περίπτωση όμως της Άγρας, φαίνεται ότι αυτό αγνοήθηκε, μια και δήλωσαν συμμετοχή οι 40 από τους 70 μαθητές. Μητέρα μαθητή του συγκεκριμένου Γυμνασίου, η κ. Φανή Ρέμα, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Δυστυχώς, και να ξεκινήσει τώρα η Ενισχυτική, δεν είμαι βέβαιη πόσο θα αντέξουν τα παιδιά την επιβάρυνση των μετακινήσεων και θα συνεχίσουν να παρακολουθούν. Με τόσα παιδιά δε θεωρώ παράλογη απαίτηση να γίνεται στην Άγρα ή κάπου πιο κοντά η Ενισχυτική, αφού και τα παιδιά του Μεσοτόπου έρχονται στο Σχολείο της Άγρας. Στο τέλος τα παιδιά θα διαβάζουν και μέσα στα λεωφορεία για να προλαβαίνουν.»

Αν όμως το θέμα της Ενισχυτικής Διδασκαλίας στα γυμνάσια μοιάζει με κουβάρι, στην περίπτωση της Πρόσθετης Στήριξης των λυκείων τα πράγματα είναι πιο απλά. Καθηγητές με ασυμπλήρωτες ώρες για τη στελέχωση της Πρόσθετης Διδακτικής Στήριξης είναι… ελάχιστοι, με αποτέλεσμα οι διευθυντές των λυκείων να αδυνατούν να υλοποιήσουν πρόγραμμα.

Πυρά από την ΕΛΜΕ
Την καθυστέρηση της έναρξης της ενισχυτικής διδασκαλίας καταγγέλλει με γραπτή παρέμβασή της η ΕΛΜΕ Λέσβου και ζητά την άμεση έναρξη της Ενισχυτικής Διδασκαλίας στα γυμνάσια και της Πρόσθετης Διδακτικής Στήριξης στα λύκεια, όπως και την αύξηση των κέντρων, ώστε να μπορούν οι μαθητές απρόσκοπτα να ενταχθούν σε αυτά.

Οι Εκπαιδευτικοί τονίζουν σε ανακοίνωσή τους πως αποτελεί εμπαιγμό από την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας το γεγονός ότι στη μέση σχεδόν της χρονιάς δεν έχει ξεκινήσει ακόμα η Ενισχυτική Διδασκαλία. Τα πυρά των Εκπαιδευτικών συγκεντρώνει και η Περιφερειακή Διοίκηση Εκπαίδευσης, μια και όπως επισημαίνεται, δεν έχει προβεί σε καμμία ουσιαστική ενέργεια για την έναρξη του προγράμματος Ενισχυτικής Διδασκαλίας και κυρίως αναφορικά με το ζήτημα της πρόσληψης εκπαιδευτικών.

Στην ανακοίνωση επίσης αναφέρεται: «Τη στιγμή που η οικονομική κρίση πλήττει σήμερα τις οικογένειες των μαθητών μας και η μείωση των διορισμών έχει ανεβάσει κατακόρυφα την ανεργία στους αδιόριστους συναδέλφους, είναι ανεπίτρεπτο να βρίσκονται στην αναμονή οι εκατοντάδες αιτήσεις μαθητών μας που έχουν κατατεθεί στη Δ.Δ.Ε. Λέσβου, και οι ελπίδες των γονιών τους για υποστηρικτική διδασκαλία.»

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey