Μαθητές και της Λέσβου, ετοιμάζονται για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Ημερίδα «Euroscola 2013»

27/09/2013 - 22:53

Για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αρχίζουν να ετοιμάζονται 12 μαθητές και ένας συνοδός καθηγητής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου, προκειμένου να πάρουν μέρος στην Ημερίδα «Euroscola», που όπως κάθε χρόνο θα διοργανωθεί στο Στρασβούργο στις 11 Οκτωβρίου.

Για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αρχίζουν να ετοιμάζονται 12 μαθητές και ένας συνοδός καθηγητής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου, προκειμένου να πάρουν μέρος στην Ημερίδα «Euroscola», που όπως κάθε χρόνο θα διοργανωθεί στο Στρασβούργο στις 11 Οκτωβρίου.

Στόχος της Ημερίδας είναι το να δοθεί η ευκαιρία στους νέους της Ευρωπαϊκής Ένωσης να γνωρίσουν το χώρο και τον τρόπο λειτουργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αλλά και να εκφράσουν τις προσδοκίες και τα σχέδιά τους για την ευρωπαϊκή οικοδόμηση.

Στη φετινή Ημερίδα, όπου θα συμμετάσχουν μαθητές λυκείου από τις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου θα εκπροσωπηθεί από 24 μαθητές και δύο συνοδούς καθηγητές, προερχόμενους από τις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου, Χίου και Σάμου.

Ειδικά από τη Λέσβο, θα πάρουν μέρος οι εξής 12 μαθητές: Θωμάς Χατζηελευθερίου από τη Β΄ τάξη του 4ου ΓΕΛ Μυτιλήνης, Μιχαήλ Αντωνιάδης από τη Β΄ τάξη του Πρότυπου Πειραματικού ΓΕΛ Μυτιλήνης, Αλέξανδρος Κουβαλάκης από τη Β΄ τάξη του 5ο ΓΕΛ Μυτιλήνης, Ιωάννης - Γρηγόριος Αθανασίου από τη Β΄ τάξη του 4ο ΓΕΛ Μυτιλήνης, Μαρία - Ειρήνη Σακκή από τη Β΄ τάξη του 5ου ΓΕΛ Μυτιλήνης, Αλφόνσος - Ελευθέριος Δελής από τη Β΄ τάξη του 4ου ΓΕΛ Μυτιλήνης, Ευστρατία - Ιωάννα Σβώρου από τη Β΄ τάξη του Πρότυπου Πειραματικού ΓΕΛ Μυτιλήνης, Μαριάννα Κομβού από τη Β΄ τάξη του ΓΕΛ Ιππείου, Παναγιώτης Γιαννίκος από τη Β΄ τάξη του 4ου ΓΕΛ Μυτιλήνης, Κωνσταντίνος Μπουλάς από τη Β΄ τάξη του 3ου ΓΕΛ Μυτιλήνης, Πηνελόπη Φωτιάδου - Μουζάλα από τη Β΄ τάξη του 2ου ΓΕΛ Μυτιλήνης και Θεολόγος Καπετανέλλης από τη Γ΄ τάξη του 5ου ΓΕΛ Μυτιλήνης.
Τα παιδιά θα συνοδέψει ο φιλόλογος του Πρότυπου Πειραματικού ΓΕΛ Μυτιλήνης Παναγιώτης Καραμανώλης .

Το πρόγραμμα της Ημερίδας
Ήδη έχει γίνει η ενημέρωση και η προετοιμασία των μαθητών στα σχολεία τους, με βοηθητικό υλικό και με ευθύνη των διευθυντών και των υπεύθυνων εκπαιδευτικών.

Φτάνοντας πλέον στο Στρασβούργο, στις 11 Οκτωβρίου, οι μαθητές και οι συνοδοί εκπαιδευτικοί θα επισκεφτούν πρώτα το κτήριο «Louise Weiss» του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπου θα τους παραδοθεί η ταυτότητα του επισκέπτη.

Θα παρακολουθήσουν παρουσίαση και εξηγήσεις σχετικά με τις δραστηριότητες που θα λάβουν χώρα κατά τη διάρκεια της ημέρας και στη συνέχεια θα συγκροτηθούν πολύγλωσσες ομάδες εργασίας. Τα παιδιά θα καθίσουν στις θέσεις των Ευρωπαίων βουλευτών, όπου θα τους καλωσορίσει ο υπεύθυνος του Κοινοβουλίου και στη συνέχεια θα παρακολουθήσουν παρουσίαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από τους διοικητικούς υπαλλήλους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Θα ακολουθήσει παρουσίαση κάθε σχολείου εκ μέρους ενός μαθητή και ερωτήσεις σχετικά με το ευρωπαϊκό «οικοδόμημα», ενώ αργότερα μέσα στη μέρα θα γίνει συνεδρίαση των ομάδων εργασίας στις αίθουσες των επιτροπών. Εκεί, οι νέοι των διαφόρων χωρών θα ανταλλάξουν τις απόψεις τους σχετικά με τις ευρωπαϊκές προτεραιότητες, για τις οποίες θα έχει ήδη γίνει σχετική προπαρασκευή στα σχολεία τους. Θα ορίσουν παράλληλα εκπρόσωπο και συντάκτη, ενώ θα ακολουθήσει συνεδρίαση με το σύνολο των καθηγητών και συζήτηση με ένα διοικητικό υπάλληλο.

Η Ημερίδα θα κλείσει με ημικύκλιο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ολομέλεια, παρουσίαση των εκθέσεων που εγκρίθηκαν από τις ομάδες εργασίας, σύνθεση και προτάσεις), καθώς και με την ολοκλήρωση του παιχνιδιού «Eurogame» και την απονομή των βραβείων και του διπλώματος «Euroscola».

«Θεωρούμε πως το “Euroscola” είναι ένα πολύ σημαντικό πρόγραμμα, αφού δίνει την ευκαιρία στους μαθητές μας να ανοίξουν τους ορίζοντές τους, να βρεθούν με άλλους μαθητές σε ευρωπαϊκό επίπεδο», δήλωσε μιλώντας στο «Ε» η περιφερειακή διευθύντρια Εκπαίδευσης, Μαρία Παπαδανιήλ. «Ευχόμαστε σε όλους καλή επιτυχία.»

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey