Με προβλήματα ξεκινά η χρονιά και για το Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΕΕΕΕΚ) Μυτιλήνης

Με το μόνιμο κτηριακό πρόβλημα και χωρίς προσωπικό…

13/09/2013 - 22:10

Με προβλήματα έλλειψης προσωπικού, αλλά και με το μόνιμο κτηριακό πρόβλημα που αντιμετωπίζει από την ίδρυσή του προ δεκαετίας, ξεκίνησε η χρονιά για το Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΕΕΕΕΚ) Μυτιλήνης.

Με προβλήματα έλλειψης προσωπικού, αλλά και με το μόνιμο κτηριακό πρόβλημα που αντιμετωπίζει από την ίδρυσή του προ δεκαετίας, ξεκίνησε η χρονιά για το Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΕΕΕΕΚ) Μυτιλήνης.

Αυτό που περιμένει τώρα η διεύθυνση του Σχολείου, είναι η συνεδρίαση του ΠΥΣΔΕ ώστε να γίνει νέα πρόσληψη προσωπικού, ενώ σύντομα εκπαιδευτικοί και μαθητές θα αρχίσουν από κοινού μια προσπάθεια εξωραϊσμού των εξωτερικών όψεων των κτηρίων του Σχολείου τους, που υπέστησαν βανδαλισμούς μέσα στο καλοκαίρι.

Το Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Λέσβου (ΕΕΕΕΚ) ξεκίνησε να λειτουργεί το σχολικό έτος 2002 - 2003, έχοντας σήμερα συνολικά 29 μαθητές, που αντιμετωπίζουν τόσο αυτισμό, όσο και Σύνδρομο Down, νοητική υστέρηση, σοβαρές μαθητικές δυσκολίες, υπερκινητικότητα και διάφορα κινητικά προβλήματα, κ.ά..

Από την έναρξη της λειτουργίας του, στεγάζεται σε λυόμενα κτήρια στην περιοχή των Υφαντηρίων, που περιλαμβάνουν συνολικά οκτώ αίθουσες, ενώ άλλη μία αίθουσα έχει εξοπλιστεί ειδικά για τις ανάγκες λειτουργίας του Εργαστηρίου Κεραμικής. Παράλληλα, κάθε χρόνο οι μαθητές αναλαμβάνουν την καλλιέργεια του δικού τους λαχανόκηπου, σε θερμοκήπιο που βρίσκεται σε υπερυψωμένο σημείο της αυλής του Σχολείου.

Το ΕΕΕΕΚ αντιμετωπίζει, έτσι, σοβαρές δυσκολίες που σχετίζονται με το κτηριακό, εδώ και 10 ολόκληρα χρόνια, με αίθουσες ακατάλληλες, μικρές και στενές, που ενίοτε εμφανίζουν προβλήματα στη στέγη τους.

Τα φετινά προβλήματα
Στο μόνιμο αυτό πρόβλημα που αντιμετωπίζει όλα αυτά τα χρόνια το Σχολείο, φέτος έρχεται να προστεθεί άλλο ένα, αυτό της μεγάλης έλλειψης διδακτικού προσωπικού.

Σύμφωνα με τα όσα είπε στο «Ε» η διευθύντρια του Σχολείου, Ανδρονίκη Λεκάκη, κατά τη χτεσινή μας επίσκεψη στο χώρο τού ΕΕΕΕΚ, αυτήν τη στιγμή, με τη σχολική χρονιά να έχει αρχίσει πριν από λίγες ημέρες, απασχολούνται μόνο δύο άτομα με οργανική θέση και συγκεκριμένα ένας ψυχολόγος και μία φιλόλογος.

«Στελέχωση δεν έχει γίνει ακόμη», λέει η ίδια. «Περιμένουμε όλο το υπόλοιπο προσωπικό, που είναι ειδικοί εκπαιδευτικοί - κοινωνικοί λειτουργοί, ψυχολόγοι κι εργοθεραπευτές - και βοηθητικό προσωπικό, που αναλαμβάνει να μεταφέρει τους μαθητές που δεν μπορούν να αυτοεξυπηρετηθούν, στην τουαλέτα και τη σίτιση.»

Έτσι, αυτήν τη στιγμή και με μόνο τρία άτομα προσωπικό μαζί με τη διευθύντρια, τα 30 παιδιά του Σχολείου δεν μπορούν να ξεκινήσουν όλα μάθημα και κάθε μέρα προσέρχονται μόνο 10 με 15 μαθητές, ώστε να αρχίσουν σιγά - σιγά να προσαρμόζονται. Εξαιρούνται φυσικά τα παιδιά που δεν αυτοεξυπηρετούνται, που χωρίς το βοηθητικό προσωπικό, δεν μπορούν να προσέλθουν καθόλου στο ΕΕΕΕΚ.

«Χτες (σ.σ. προχτές) η φιλόλογός μας πήγε στην Αθήνα και η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης μας έστειλε δύο άλλους εκπαιδευτικούς», λέει η κ. Λεκάκη. «Αυτό που περιμένουμε τώρα, είναι η συνεδρίαση του ΠΥΣΔΕ τη Δευτέρα, ώστε να γίνουν οι αποσπάσεις μόνιμων και αναπληρωτών και να σταματήσουμε να υπολειτουργούμε. Ο ψυχολόγος θα πρέπει να κάνει και τις αξιολογήσεις των νέων μαθητών για να τους εντάξουμε.»

Σύμφωνα με την ίδια, πάντα ήταν δύσκολα τα πράγματα με την έλλειψη προσωπικού, αλλά ποτέ η χρονιά δεν ξεκίνησε με τόσο λίγο προσωπικό στον αγιασμό. Η κ. Λεκάκη αποδίδει το πρόβλημα στην καθυστερημένη συνεδρίαση του ΠΥΣΔΕ και στο Υπουργείο Παιδείας, που δεν έχουν κάνει ακόμη τις αποσπάσεις στα ειδικά σχολεία και τα ΚΕΔΔΥ. Τα πράγματα αναμένεται να δυσκολέψουν κι άλλο με τις απεργιακές κινητοποιήσεις που ξεκινούν από τη Δευτέρα.


Υπάρχουν και τα θετικά

Αυξήθηκαν οι μαθητές

Υπάρχει ωστόσο κι ένα θετικό, κι αυτό είναι η αύξηση φέτος των παιδιών που επιθυμούν να φοιτήσουν στο ΕΕΕΕΚ. Από εκεί και πέρα, το προσωπικό κάνει ό,τι μπορεί για να ξεκινήσει ομαλά η χρονιά.

«Προσπαθούμε να έχουμε τα πράγματα σε μια σειρά και σιγά - σιγά να προσαρμόζουμε τα παιδιά», λέει η κ. Λεκάκη. «Είναι πολύ θετικό που ήρθαν περισσότερα παιδιά, τόσο για τα ίδια, όσο και για τους γονείς τους. Επίσης, έχω προσπαθήσει να τακτοποιήσω το θέμα των δρομολογίων και της μεταφοράς των παιδιών, αφού μίλησα με τον πρόεδρο των Ταξί και τον αντιπεριφερειάρχη Ηρακλή Βερβέρη, και δεν θα έχουμε πρόβλημα.»

Τέλος, στην προσπάθεια που γίνεται για να αυτονομηθούν τα παιδιά, σε συνεργασία και με τη Σχολική Επιτροπή του Δήμου Λέσβου που θα καλύψει τα υλικά, προσωπικό και μαθητές θα βάψουν μέσα στις επόμενες ημέρες την τουαλέτα τού ΕΕΕΕΚ, που υπέστη βανδαλισμούς στους τοίχους της μέσα στο καλοκαίρι.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey