Θετικότατα σχόλια για το Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής από την Επιτροπή Εξωτερικής Αξιολόγησης

Πρότυπο το πανεπιστημιακό Τμήμα της Λήμνου

21/06/2013 - 14:23

Με άριστα, κυρίως ως προς το ακαδημαϊκό όσο και το διοικητικό του έργο, αξιολογήθηκε το Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Πανεπιστημίου Αιγαίου, από την Επιτροπή Εξωτερικής Αξιολόγησης.
Στην ανάπτυξή του έρχεται να προστεθεί και η αύξηση του αριθμού εισακτέων κατά 10%, καθώς τη νέα χρονιά το Τμήμα θα λειτουργήσει με 10 περισσότερους εισακτέους σε σχέση με πέρυσι, δηλαδή 110.

Με άριστα, κυρίως ως προς το ακαδημαϊκό όσο και το διοικητικό του έργο, αξιολογήθηκε το Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Πανεπιστημίου Αιγαίου, από την Επιτροπή Εξωτερικής Αξιολόγησης.
Στην ανάπτυξή του έρχεται να προστεθεί και η αύξηση του αριθμού εισακτέων κατά 10%, καθώς τη νέα χρονιά το Τμήμα θα λειτουργήσει με 10 περισσότερους εισακτέους σε σχέση με πέρυσι, δηλαδή 110.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής, με δική του πρωτοβουλία ζήτησε να υπάρξει αξιολόγηση, ενώ τα μέλη της Επιτροπής Εξωτερικής Αξιολόγησης, σε συνέντευξη που παραχώρησαν την Τετάρτη στα Μ.Μ.Ε. της Λήμνου, αναφέρθηκαν με ιδιαίτερα θετικά σχόλια τόσο στο ακαδημαϊκό όσο και στο διοικητικό έργο του Τμήματος.

Η διαδικασία της αξιολόγησης ολοκληρώθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης από την αρμόδια Επιτροπή, η οποία επιλέγεται από την Ανεξάρτητη Αρχή Διασφάλισης Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση και αποτελείται από καταξιωμένους και λίαν διακεκριμένους Έλληνες επιστήμονες, ακαδημαϊκούς ή προερχόμενους από άλλους επιστημονικούς φορείς του εξωτερικού.

Την Επιτροπή Εξωτερικής Αξιολόγησης αποτελούν ο Βασίλης Γκέκας, κοσμήτορας της Σχολής Γεωτεχνικών Επιστημών και Περιβάλλοντος του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου, ο Ρόδιος Γαμβρός, πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής, του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Τροφίμων, και ο Δημήτρης Καζαντζής, ακαδημαϊκός στο Rhode Island των ΗΠΑ.

«Θετική…»
Σύμφωνα με τα όσα παρουσίασε η Επιτροπή, η έκθεση θα είναι ιδιαίτερα θετική για το ακαδημαϊκό και διοικητικό έργο του πανεπιστημιακού Τμήματος της Λήμνου, ενώ θα περιέχει και τις προβληματικές παραμέτρους, οι οποίες όμως, σύμφωνα με την Επιτροπή, ξεπερνούν την ευθύνη του Πανεπιστημίου Αιγαίου και του Τμήματος της Λήμνου. Η τελική έκθεση της Επιτροπής Αξιολόγησης αναμένεται να δημοσιοποιηθεί μέσα στον επόμενο μήνα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι ελάχιστα τα πανεπιστημιακά τμήματα στη χώρα μας που ζητούν να περάσουν από διαδικασία εξωτερικής αξιολόγησης. Σύμφωνα με τον αντιπρύτανη του Πανεπιστημίου Αιγαίου και πρόεδρο του Τμήματος, Νίκο Σουλακέλλη, «το Τμήμα της Λήμνου δείχνει το δρόμο, σπεύδοντας να ζητήσει το ίδιο να περάσει από εξωτερική αξιολόγηση, η οποία εξάλλου αποτελεί και στρατηγική του Πανεπιστημίου Αιγαίου, πράγμα που καταδεικνύει και το στόχο του για αναβάθμιση και βελτίωση της παρεχόμενης εκπαίδευσης και της πανεπιστημιακής έρευνας».

Ο κ. Σουλακέλλης δήλωσε ιδιαίτερα ικανοποιημένος από τη λειτουργία του Τμήματος, καθώς και για την ανταπόκρισή του στη διαδικασία της εξωτερικής αξιολόγησης, τονίζοντας ότι οι όποιες παρατηρήσεις των αξιολογητών, θα βοηθήσουν σημαντικά το Τμήμα ώστε να βελτιωθεί περαιτέρω και να ξεπεράσει τα όποια προβλήματα υποστελέχωσης, αλλά και γενικότερα τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει όλο το Πανεπιστήμιο Αιγαίου.

Στόχος
Στα λίγα χρόνια λειτουργίας του έχει καταφέρει να συμμετάσχει σε σημαντικές διοργανώσεις, αλλά και να προσφέρει τις υπηρεσίες του στους κατοίκους της Λήμνου και κυρίως στους επαγγελματίες που ασχολούνται κατ’ αρχήν με θέματα τροφίμων και διατροφής.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο επόμενος στόχος του πανεπιστημιακού Τμήματος της Λήμνου είναι να εντάξει στην ακαδημαϊκή του δράση μεταπτυχιακά προγράμματα. Αυτός ήταν και ένας από τους λόγους που οδήγησαν το πανεπιστημιακό Τμήμα στην αξιολόγηση, καθώς σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, εφόσον ένα πανεπιστημιακό τμήμα δεν έχει περάσει από εξωτερική αξιολόγηση, δεν έχει τη δυνατότητα λειτουργίας μεταπτυχιακών προγραμμάτων.

Σ’ ό,τι αφορά στα όσα παρουσίασαν τα μέλη της Επιτροπής Αξιολόγησης, τα οποία σχολίασαν θετικά το έργο που πραγματοποιείται στη Λήμνο, τόνισαν ότι το Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής έχει μέχρι σήμερα παρουσιάσει ένα καλό επιστημονικό αποτέλεσμα πάνω σε διεθνή πρότυπα, ενώ αναφέρθηκαν και στις ελλείψεις που υπάρχουν σε προσωπικό και υποδομές.

Αυτό που υπογραμμίστηκε από τα μέλη της Επιτροπής, είναι η συμβολή σ’ όλο αυτό το εγχείρημα του Δήμου της Λήμνου. Ακόμη, έγινε ιδιαίτερη αναφορά στο θέμα της συμβολής στην ανάπτυξη της οικονομίας του νησιού και στη διασύνδεση της γνώσης με την τοπική αγορά, τη βιομηχανία τροφίμων στο νησί και κατά συνέπεια την οικονομική λειτουργία του τόπου.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey