Το Συμβούλιο Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αιγαίου για το Σχέδιο «Αθηνά»

«Δεν ικανοποιούνται ακαδημαϊκά και αναπτυξιακά κριτήρια»

08/03/2013 - 16:01

Τις θέσεις του για το Σχέδιο «Αθηνά» εκφράζει, σε επιστολή του προς τον υπουργό Παιδείας, Κώστα Αρβανιτόπουλο, το Συμβούλιο Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Τις θέσεις του για το Σχέδιο «Αθηνά» εκφράζει, σε επιστολή του προς τον υπουργό Παιδείας, Κώστα Αρβανιτόπουλο, το Συμβούλιο Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Όπως τονίζει, η αναμορφωμένη πρόταση που κατατέθηκε, έχει συνταχθεί μετά την πρόωρη κατάληξη μιας διαβούλευσης στην οποία δεν ελήφθη υπόψη η γνώμη του Συμβουλίου, και προτείνει συγκεκριμένη διάρθρωση για το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, βάσει ακαδημαϊκών κι αναπτυξιακών κριτηρίων.

Το Συμβούλιο Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αιγαίου επισημαίνει στην επιστολή του ότι οι προτάσεις του Σχεδίου «Αθηνά» για το ίδρυμα επιφέρουν μεταβολές όχι απλώς σε σχέση με την υπάρχουσα κατάσταση, αλλά κυρίως σε επεξεργασμένα κι ευρέως εγκεκριμένα σχέδια και στρατηγικές επιλογές, για τη βιωσιμότητα και την ανάπτυξή του.

Προσθέτει, μάλιστα, ότι οι προτάσεις του Υπουργείου φαίνεται να αποτυπώνουν «το επιχείρημα της αντιστροφής της τάσης» προς μεγάλη κατάτμηση γνωστικών αντικειμένων και «υπερβολικά στενών» εξειδικεύσεων, που χαρακτηρίζουν τις μεταπτυχιακές σπουδές στην Ελλάδα.
«Η συνάφεια του στόχου αυτού με τις προτεινόμενες μεταβολές είναι πολύ αμφίβολο ότι υπάρχει στην περίπτωση του Πανεπιστημίου Αιγαίου», τονίζει το Συμβούλιο, θεωρώντας ότι θα πρέπει να αναγνωριστεί η ιδιαίτερη φυσιογνωμία του πολυνησιωτικού χαρακτήρα του τελευταίου.

Για τα τμήματα του ιδρύματος
Ως προς τα Τμήματα Μηχανικών του ιδρύματος, το Συμβούλιο τονίζει ότι θα είναι τα μόνα που, μετά την εφαρμογή τού «Αθηνά», δε θα είναι ενταγμένα σε πολυτεχνική σχολή, παρ’ όλο που η διεθνής κι εθνική εμπειρία έχει δείξει πως είναι σκόπιμο κι επιθυμητό κάτι τέτοιο.

Για τον ίδιο λόγο, το Συμβούλιο αξιολογεί την ίδρυση πολυτεχνικής σχολής ως «απαραίτητη κι επιβεβλημένη» και σημαντικό στοιχείο αναπτυξιακής προοπτικής του Πανεπιστημίου Αιγαίου, αφού θεωρεί ότι η λειτουργία της θα δημιουργήσει το εκπαιδευτικό κι ερευνητικό πλαίσιο που απαιτείται, και τις αντίστοιχες συνέργειες μεταξύ των σχετικών τμημάτων του ιδρύματος και θα συμβάλει στην ενδυνάμωση των παρεχόμενων σπουδών μηχανικού και στην επίλυση διοικητικής φύσης δυσλειτουργιών ως προς επιμέρους επαγγελματικά δικαιώματα.


Το Συμβούλιο κρίνει, τέλος, σκόπιμη την ενεργοποίηση του Τμήματος Οικονομικής και Διοίκησης Τουρισμού, ενώ τονίζει ότι η προτεινόμενη συγχώνευση του Τμήματος Στατιστικής και Αναλογιστικών - Χρηματοοικονομικών Μαθηματικών με αυτό των Μαθηματικών, παρουσιάζει αρνητικές επιπτώσεις, χωρίς σαφή ωφέλεια.

 

Η διάρθρωση που προτείνει για το ίδρυμα το Συμβούλιο Διοίκησης

Σχολές και τμήματα

Στην επιστολή του προς τον υπουργό, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου προτείνει την ακόλουθη διάρθρωση σχολών και τμημάτων:
Για τη Σχολή Κοινωνικών Επιστημών, προτείνει να διατηρήσει τα τέσσερα Τμήματα που έχει στη Μυτιλήνη (Κοινωνικής Ανθρωπολογίας κι Ιστορίας, Γεωγραφίας, Κοινωνιολογίας και Πολιτισμικής Τεχνολογίας κι Επικοινωνίας). Για τη Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών, να διατηρήσει επίσης τα τρία Τμήματα που ήδη έχει στη Ρόδο (Επιστημών Προσχολικής Αγωγής κι Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού, Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης και Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών). Για τη Σχολή Επιστημών της Διοίκησης, το Συμβούλιο προτείνει επίσης να διατηρηθούν τα τρία Τμήματα που έχει στη Χίο (Διοίκησης Επιχειρήσεων, Ναυτιλίας κι Επιχειρηματικών Υπηρεσιών, Οικονομικής και Διοίκησης Τουρισμού). Ως προς τη Σχολή Περιβάλλοντος, εκτός από τα δύο Τμήματα της Μυτιλήνης (Περιβάλλοντος και Επιστημών της Θάλασσας), προτείνεται και η ενσωμάτωση του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής της Λήμνου.


Για τη Σχολή Θετικών Επιστημών, το Συμβούλιο προτείνει να περιλαμβάνει το Τμήμα Μαθηματικών και το Τμήμα Στατιστικής και Αναλογιστικών - Χρηματοοικονομικών Μαθηματικών και, τέλος, ως προς την ίδρυση της πολυτεχνικής σχολής προτείνει αυτή να περιλάβει τα Τμήματα Μηχανικών Πληροφοριακών κι Επικοινωνιακών Συστημάτων (Σάμος), Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων (Σύρος) και Μηχανικών Οικονομίας και Διοίκησης (Χίος).

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey