Δημοσιοποιήθηκε η τελική έκδοση του Σχεδίου «Αθηνά», με το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων να παραμένει αυτόνομο

Λιγότεροι οι εισακτέοι στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου

07/03/2013 - 14:22

Μια σειρά «θετικών», σχετικά, για το ίδρυμα αλλαγών, σε σχέση τουλάχιστον με τα όσα προέβλεπε στην αρχική του μορφή, φέρνει για το Πανεπιστήμιο Αιγαίου η τελική έκδοση του Σχεδίου «Αθηνά» που δημοσιοποιήθηκε χτες.

Μια σειρά «θετικών», σχετικά, για το ίδρυμα αλλαγών, σε σχέση τουλάχιστον με τα όσα προέβλεπε στην αρχική του μορφή, φέρνει για το Πανεπιστήμιο Αιγαίου η τελική έκδοση του Σχεδίου «Αθηνά» που δημοσιοποιήθηκε χτες.

Με το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων να εξακολουθεί να υπάρχει ως αυτόνομο στον ακαδημαϊκό χάρτη, αλλαγές εντοπίζονται κυρίως ως προς τον αριθμό των εισακτέων σε κάθε τμήμα του ιδρύματος, που για πρώτη φορά αποφασίζονται από το Υπουργείο Παιδείας χωρίς να έχουν ζητηθεί από αυτό οι ανάγκες των τμημάτων.

Λιγότεροι πρωτοετείς αναμένεται να εισαχθούν το ερχόμενο ακαδημαϊκό έτος στα Τμήματα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας, Γεωγραφίας, Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας κι Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Πανεπιστημίου Αιγαίου, ενώ ελαφρώς αυξημένος θα είναι ο αντίστοιχος αριθμός στα Τμήματα Κοινωνιολογίας, Επιστημών της Θάλασσας και Περιβάλλοντος.

Αυτό που φαίνεται γενικά από το Σχέδιο «Αθηνά» και τις αλλαγές ως προς τον αριθμό εισακτέων που προβλέπει για όλα τα ιδρύματα, είναι μια αύξηση εισακτέων σε όλη τη χώρα, από 33.000 που ήταν για το 2012 - 2013, σε 36.700 για το 2013 - 2014. Ωστόσο, φαίνεται πως επιχειρείται μια μείωση στον αριθμό εισακτέων σε τμήματα Ανθρωπιστικών, Κοινωνικών και Νομικών Επιστημών και αύξηση του αριθμού εισακτέων σε κατευθύνσεις Τεχνολογικές, Οικονομίας και Διοίκησης, Θετικών Επιστημών κι Επιστημών Υγείας.

Αριθμός εισακτέων ανά τμήμα
Ειδικά για το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, ο προτεινόμενος αριθμός εισακτέων για κάθε τμήμα, όπως φαίνεται και στο χάρτη που δημοσιεύουμε, είναι 100 φοιτητές για το Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας (53 λιγότεροι σε σχέση με τους φετινούς εισακτέους), 75 για το Τμήμα Γεωγραφίας (69 λιγότεροι σε σχέση με τους φετινούς), 100 για το Τμήμα Κοινωνιολογίας (10 περισσότεροι σε σχέση με τους φετινούς), 50 για το Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας (71 λιγότεροι από τους φετινούς), από 63 για τα Τμήματα Επιστημών της Θάλασσας και Περιβάλλοντος (12 περισσότεροι σε σχέση με τους φετινούς) και 75 στο Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής (15 λιγότεροι σε σχέση με τους φετινούς).

Έτσι, συνολικά το ίδρυμα θα υποδεχθεί 125 φοιτητές λιγότερους από αυτούς που δέχθηκε στις αρχές του φετινού ακαδημαϊκού έτους. Αν λάβει κανείς υπόψη του ότι ο αριθμός των εισακτέων που ζητούσε κάθε χρόνο ήταν ούτως ή άλλως μειωμένος σε σχέση με αυτόν που τελικά ενέκρινε το Υπουργείο, η μείωση είναι μάλλον «καλοδεχούμενη» από ακαδημαϊκής πλευράς.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο αριθμός εισακτέων που παρουσιάζεται στον πίνακα, έχει υπολογιστεί βάσει του αριθμού τού 90% των εισακτέων που θα μπουν με τη γενική σειρά, και όχι αυτούς που θα μπουν στην ανώτατη εκπαίδευση με το 10%.

Και οι αλλαγές στα τμήματα
Οι υπόλοιπες θετικές αλλαγές αφορούν στα όσα γράφαμε και χτες για τη μη συγχώνευση τελικά του Τμήματος Μηχανικών Οικονομίας και Διοίκησης με αυτό της Διοίκησης Επιχειρήσεων της Χίου. Το Τμήμα εξακολουθεί να εμφανίζεται ως αυτόνομο στον ακαδημαϊκό χάρτη της χώρας και του Πανεπιστημίου Αιγαίου, ενώ το ίδιο ισχύει και για το Τμήμα Οικονομικής και Διοίκησης Τουρισμού, του ίδιου νησιού. Αντίθετα, το Σχέδιο «Αθηνά» επιμένει στη συγχώνευση του Τμήματος Στατιστικής και Αναλογιστικών - Χρηματοοικονομικών Μαθηματικών με το Τμήμα Μαθηματικών της Σάμου.

«Είναι αναμφίβολα μια πολύ καλή εξέλιξη, αυτό δεν μπορούμε να το αμφισβητήσουμε», λέει ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Πάρις Τσάρτας. «Παραμένει το πρόβλημα στη Σάμο, αλλά και το θέμα του Τμήματος Τουρισμού και της Πολυτεχνικής Σχολής. Τις τελευταίες ημέρες είχαμε μια εικόνα εκ μέρους Υπουργείου ότι μπορεί να ιδρύονταν τα δύο τελευταία. Τελικά αυτό δεν ίσχυσε και φαίνεται ότι θέση του Υπουργείου είναι πως κανένα από τα τμήματα που δε λειτουργούν, δε θα μπει φέτος στο μηχανογραφικό. Ως προς τη μείωση του αριθμού των εισακτέων, εντάσσεται προφανώς στη γενικότερη πολιτική και λογική που έχει το Σχέδιο “Αθηνά”.»


Επιστολή των συμβασιούχων διδασκόντων του Τμήματος της Λήμνου, προς την πρυτανική αρχή του Πανεπιστημίου Αιγαίου
Διεκδικούν τις αμοιβές τους

Επιστολή με την οποία διεκδικούν τις αμοιβές για τις ώρες εργασίας τους στο Τμήμα Επιστημών Τροφίμων και Διατροφής, απέστειλαν στις αρχές της εβδομάδας οι συμβασιούχοι διδάσκοντες με το Π.Δ. 407, στην πρυτανική αρχή του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Όπως τονίζουν στην επιστολή τους οι οκτώ συνολικά διδάσκοντες, που την κοινοποιούν και στην Επιθεώρηση Εργασίας και στους φοιτητές του Τμήματος Επιστημών Τροφίμων και Διατροφής του Πανεπιστημίου Αιγαίου, μέχρι τώρα δεν έχουν λάβει καμμία απάντηση σε προηγούμενη γνωστοποίηση που έκαναν για το πρόβλημα οικονομικής δυσχέρειας που αντιμετωπίζουν, παρά τον επείγοντα για τους ίδιους χαρακτήρα του.

«Με βάση την ενημέρωση που έχουμε μέχρι σήμερα, η απόδοση των δεδουλευμένων τού 2012 θα γίνει ως το τέλος του Μάρτη», σημειώνουν, προσθέτοντας ότι η καταβολή όλων των δεδουλευμένων των περασμένων μηνών «δεν αποτελεί πλέον απλά ένα θέμα εργασιακού δικαιώματος ή ανθρώπινης αξιοπρέπειας», αλλά τα ποσά αυτά κρίνονται ως «απολύτως αναγκαία» για την αντιμετώπιση των βασικών τους αναγκών.

Κλείνοντας, ζητούν από την πρυτανική αρχή να αντιμετωπίσει άμεσα το αίτημά τους και να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey