Ανοιχτή επιστολή του Συμβουλίου Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αιγαίου για τα υπάρχοντα κι επικείμενα προβλήματα που διακυβεύουν τη λειτουργία του ιδρύματος

Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου

14/12/2012 - 15:34

Τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου από τη διαθεσιμότητα και τις κινητοποιήσεις των διοικητικών του υπαλλήλων, όπως αυτό που έχει να κάνει με τη μη απορρόφηση του 50% του προϋπολογισμού, αλλά και οι σοβαρές επιπτώσεις που αναμένεται να έχει στο ίδρυμα η επαναφορά του θεσμού των μετεγγραφών, απασχόλησαν την πέμπτη κατά σειρά συνεδρίαση του Συμβουλίου Διοίκησης του Πανεπιστημίου.

Τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου από τη διαθεσιμότητα και τις κινητοποιήσεις των διοικητικών του υπαλλήλων, όπως αυτό που έχει να κάνει με τη μη απορρόφηση του 50% του προϋπολογισμού, αλλά και οι σοβαρές επιπτώσεις που αναμένεται να έχει στο ίδρυμα η επαναφορά του θεσμού των μετεγγραφών, απασχόλησαν την πέμπτη κατά σειρά συνεδρίαση του Συμβουλίου Διοίκησης του Πανεπιστημίου, που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη. Με ανοικτή επιστολή του προς το Υπουργείο Παιδείας και την πανεπιστημιακή κοινότητα, το Συμβούλιο του ιδρύματος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και καλεί όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Τα δύο αυτά σημαντικά θέματα που απασχολούν το σύνολο της ακαδημαϊκής και φοιτητικής κοινότητας και των εργαζομένων του Πανεπιστημίου, συζητήθηκαν την Τρίτη εκτός ημερησίας διάταξης στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Διοίκησης.

Η ανοικτή επιστολή που συνέταξε και έδωσε στη δημοσιότητα το Συμβούλιο, απευθυνόμενο τόσο προς το Υπουργείο Παιδείας, όσο και την κοινότητα του Πανεπιστημίου Αιγαίου, καταγράφει τα «μείζονα» όπως τα χαρακτηρίζει προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στο ίδρυμα από τα «σπασμωδικά, χωρίς μελέτη, όραμα και σχεδιασμό μέτρα της Πολιτείας», και τη σχετιζόμενη παρατεταμένη αδυναμία λειτουργίας των διοικητικών υπηρεσιών μετά και από τις τελευταίες εξελίξεις με τη μεταβολή της υπηρεσιακής κατάστασης των 38 διοικητικών υπαλλήλων του, που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα με παρέμβαση του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Αυτό που επισημαίνεται, είναι οι «καθοριστικές» επιπτώσεις που τα προβλήματα θα έχουν για τους φοιτητές και τις οικογένειές τους, αλλά και για τους διδάσκοντες και τους εργαζόμενους σε αυτό, και φυσικά για τις τοπικές κοινωνίες των νησιών του Αιγαίου, που ωφελούνται σε πολλά επίπεδα από τη λειτουργία του οικείου Πανεπιστημίου.

Η πορεία και οι κίνδυνοι
Στην επιστολή του Συμβουλίου, που φέρει την υπογραφή του προεδρεύοντός του, αναπληρωτή καθηγητή Νίκου Ζούρου, τονίζεται ότι «αιφνιδιαστικά, οριζόντια και χωρίς μελέτη» μέτρα που θεσμοθετούνται από την Πολιτεία, εμποδίζουν την εκπλήρωση της αποστολής του. Ο λόγος, για την πράξη νομοθετικού περιεχομένου του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και τη διαθεσιμότητα των διοικητικών υπαλλήλων ΙΔΑΧ του ιδρύματος, αλλά και την επαναφορά του θεσμού των μετεγγραφών των πρωτοετών φοιτητών στη μέση του ακαδημαϊκού έτους, που σύμφωνα με το Συμβούλιο δημιουργεί τεράστια προβλήματα στα τμήματα του Πανεπιστημίου Αιγαίου, στερώντας τους σημαντικό αριθμό φοιτητών και μεταβάλλοντας «με αθέμιτο τρόπο» τους δείκτες βιωσιμότητας, τους οποίους επικαλείται το Υπουργείο για την αναδιάταξη του ακαδημαϊκού χάρτη στο πλαίσιο του Σχεδίου «Αθηνά»

«Χάθηκε ο μισός προϋπολογισμός»
Στην ανοικτή επιστολή του, το Συμβούλιο Διοίκησης κάνει λόγο και για «πλήρη αδυναμία διοικητικής λειτουργίας» λόγω των καταλήψεων των διοικητικών υπηρεσιών, που σύμφωνα με το ίδιο έχει φτάσει να αποστερεί το Πανεπιστήμιο από «σημαντικούς πόρους» και «κρίσιμες λειτουργίες», αφού, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, δε θα εκτελεστεί τελικά πάνω από το 50% του προϋπολογισμού, ενώ προσθέτει ότι εξακολουθεί να υφίσταται ο κίνδυνος να ακυρωθεί μεγάλος αριθμός διαγωνισμών και διακυβεύεται σοβαρά η εκτέλεση μεγάλων ερευνητικών έργων και προγραμμάτων δημιουργίας εκπαιδευτικών και ερευνητικών υποδομών (Φοιτητικές Εστίες ΣΑΕ Ρόδου, Κτήριο Κοινωνικών Επιστημών, Φοιτητικές Εστίες Μυτιλήνης).

«Η έλλειψη ψυχραιμίας αυτήν τη δύσκολη περίοδο και η καλλιέργεια κλίματος διχασμού και διαμάχης στο εσωτερικό του Πανεπιστημίου επιτείνει τη σύγχυση, δεν επιτρέπει τη συγκροτημένη και αποτελεσματική αντίδραση, ενώ αμαυρώνει στα μάτια των φοιτητών και των πολλαπλά δοκιμαζόμενων οικογενειών τους την εικόνα και τα επιτεύγματα του Πανεπιστημίου Αιγαίου και τελικά υπονομεύει την ίδια την επιβίωση του Πανεπιστημίου», τονίζει το Συμβούλιο.

Κλείνοντας, καλεί την ηγεσία του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης να επανεξετάσει το «αμφιλεγόμενης συνταγματικότητας», όπως τονίζει, μέτρο του συνυπολογισμού των μελών ΔΕΠ στο διοικητικό προσωπικό των Πανεπιστημίων, το οποίο έχει, όπως υποστηρίζει, ως αποτέλεσμα «υποστελεχωμένα περιφερειακά και παραμεθόρια πανεπιστήμια να στερούνται απαραίτητου προσωπικού και να υποβάλλονται σε λειτουργικές περιπέτειες, ενώ τα υπερστελεχωμένα κεντρικά πανεπιστήμια μένουν άθικτα».

«Καλούμε την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας να προστατεύσει το Πανεπιστήμιο Αιγαίου από την εφαρμογή οριζόντιων άδικων μέτρων και να σεβαστεί την ιδιαίτερη δομή των περιφερειακών μονάδων που διασφαλίζει τη λειτουργία του Πανεπιστημίου Αιγαίου», αναφέρει κλείνοντας το Συμβούλιο. «Καλούμε όλους τους διδάσκοντες και εργαζόμενους στο Πανεπιστήμιο, όλους τους φορείς της πανεπιστημιακής κοινότητας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, να αναλογιστούν και να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν και να περιφρουρήσουν το Πανεπιστήμιο Αιγαίου.»

 

Επιστολή του πρώτου πρύτανη, Θεμιστοκλή Λέκκα
«Θα χρειαστούν εξηγήσεις του Υπουργείου»

Το ότι το Υπουργείο Παιδείας θα πρέπει να εξηγήσει τους λόγους που το κάνει, σε περίπτωση που μέσω του Σχεδίου «Αθηνά» προχωρήσει σε αποφάσεις που θα ανατρέπουν την «αρχιτεκτονική» και τη «λογική ανάπτυξης» του Πανεπιστημίου Αιγαίου, τονίζει σε επιστολή που έδωσε χτες στη δημοσιότητα ο πρώην, πρώτος πρύτανης του ιδρύματος, Θεμιστοκλής Λέκκας.

Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου σχεδιάστηκε κι αναπτύχθηκε βασιζόμενο στην οργανωτική αρχή ότι το Αιγαίο έχει ανάγκη από τη δικτύωση των οργανωτικών δομών και των σημαντικού μεγέθους λειτουργιών του και στην απόφαση που ήθελε την ύπαρξη τουλάχιστον μιας σχολής σε κάθε πανεπιστημιακή μονάδα του ιδρύματος και τουλάχιστον τρία τμήματα σε κάθε σχολή, που ανήκουν σε μία επιστημονική ενότητα.

«Το ποιες σχολές και ποια τμήματα έπρεπε να προκύπτει από τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας και της οικονομίας και να μην είναι αποτέλεσμα της προσωπικής γνώμης του ενός ή του άλλου καθηγητή, με τον υπαρκτό κίνδυνο δημιουργίας προσωποπαγών καταστάσεων», προσθέτει ο πρώην πρύτανης, σημειώνοντας πως η φυσιογνωμία των σχολών και των τμημάτων ορίσθηκε μετά από επισταμένες μελέτες των αναγκών της ελληνικής κοινωνίας, αλλά και μετά την εξέταση της διεθνούς πραγματικότητας.

«Η χώρα μας, παρ’ όλο που οι κύριες πηγές πλούτου της είναι ο τουρισμός και η ναυτιλία, δε διέθετε, για ανεξήγητους λόγους, αντίστοιχες πανεπιστημιακές σπουδές», συνεχίζει ο κ. Λέκκας. «Ένα από τα σημαντικότερα δημοσιονομικά προβλήματα της χώρας είναι το ασφαλιστικό, και όμως τα ελληνικά πανεπιστήμια δεν παρείχαν σπουδές στην αναλογιστική επιστήμη. Επίσης, μία χώρα που κυριολεκτικά βρίσκεται μέσα στη θάλασσα, δεν είχε σπουδές και έρευνα με επίκεντρο τη θάλασσα. Το ίδιο ίσχυε και για τις μεσογειακές σπουδές κ.λπ..»

«Είναι προφανές ότι το Πανεπιστήμιο Αιγαίου έχει δομηθεί με μία συγκεκριμένη αρχιτεκτονική και λογική και η όποια ευκαιριακή και αμάθητη επέμβαση, θα ακύρωνε το όλο εγχείρημα, που κατά κοινή ομολογία θεωρείται επιτυχημένο», προσθέτει. «Η αναφορά από κάποιους σε ορισμένα προβλήματα, όπως π.χ. η χαμηλή επιλεξιμότητα κάποιων τμημάτων από τους υποψήφιους φοιτητές, είναι ανεξάρτητα τόσο από την αξία των συγκεκριμένων σπουδών, όσο και από το προσφερόμενο επίπεδο σπουδών. Η επιλεξιμότητα εξαρτάται κατά κύριο λόγο από το μέγεθος της ενδοχώρας που στηρίζει το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και τις οικονομικές επιπτώσεις για τους φοιτητές από άλλες περιοχές, και όχι από τη χρησιμότητα και την αξία του κάθε τμήματος.»

«Αλλαγές; Ναι μεν, αλλά…»
Απαντώντας στη «λογική», κατά τον ίδιο, ερώτηση «καμμία αλλαγή;», ο κ. Λέκκας σημειώνει: «Είναι δυνατόν να γίνουν πολλές αλλαγές, κυρίως αυτές που θα πρότειναν τα μέλη ΔΕΠ με μακροχρόνια εμπειρία λειτουργίας των τμημάτων. Για παράδειγμα, για το Τμήμα Περιβάλλοντος θα μπορούσε να προταθεί η μετεξέλιξή του σε Τμήμα Περιβαλλοντολόγων Μηχανικών, για το Τμήμα Επιστημών της Θάλασσας η ανάπτυξη κατεύθυνσης Παράκτιας Μηχανικής. Ακόμη μεγαλύτερες αλλαγές που θα μελέταγαν τα μέλη ΔΕΠ και θα υπέβαλλαν στη διοίκηση του Πανεπιστημίου, θα ήταν δυνατόν να υιοθετηθούν με προσοχή, όμως να μη γίνει επιβολή κάποιας προσωπικής γνώμης χωρίς γενικότερο συμφέρον […]. Εάν παρ’ όλα αυτά το Υπουργείο Παιδείας προχωρήσει σε αποφάσεις που ανατρέπουν την αρχιτεκτονική και τη λογική ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, θα πρέπει να εξηγήσει τους λόγους: ότι π.χ. πρόκειται για λάθος σχεδιασμό ή για μη χρήσιμο τμήμα. Σε κάθε περίπτωση, δεν είναι δυνατόν να υπάρξουν οικονομικοί λόγοι για την κατάργηση τμημάτων στο Π.Α., με τα ελάχιστα μέλη ΔΕΠ ανά τμήμα και με το μικρό εν γένει κόστος λειτουργίας του, ιδιαίτερα σε σύγκριση με άλλα τμήματα άλλων πανεπιστημίων.»

«Είναι απόλυτη ανάγκη το Πανεπιστήμιο Αιγαίου να αφεθεί από την Πολιτεία να ολοκληρώσει την ανάπτυξή του», τονίζει κλείνοντας ο κ. Λέκκας. «Η Πολιτεία πρέπει να περιορισθεί στον έλεγχο της χρήσης των οικονομικών πόρων που διαθέτει, κάτι που η πανεπιστημιακή κοινότητα του Αιγαίου ουδέποτε αρνήθηκε.»


Επιστολή Παύλου Βογιατζή προς υπουργό Παιδείας
«Να μην ισχύσει η διάταξη, να διοριστούν οι καθηγητές…»

Επιστολή σχετικά με την τύχη των διοικητικών υπαλλήλων ΙΔΑΧ του Πανεπιστημίου Αιγαίου, αλλά και το διορισμό των μελών ΔΕΠ, απέστειλε το πρωί της Τετάρτης προς τον υπουργό Παιδείας, Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο, ο βουλευτής Ν.Δ. Λέσβου, Παύλος Βογιατζής, μετά από κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχε με τον πρύτανη του ιδρύματος, Πάρι Τσάρτα, την Τρίτη.

Ορμώμενος από το επικείμενο Σχέδιο «Αθηνά», στην επιστολή του ο κ. Βογιατζής αναφέρεται αναλυτικά «στο υψηλό επίπεδο σπουδών» και το «εξαιρετικό ακαδημαϊκό έργο» που προσφέρει το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, επισημαίνοντας ωστόσο παράλληλα τόσο τις ελλείψεις που αντιμετωπίζει εδώ και χρόνια σε εκπαιδευτικό και διοικητικό προσωπικό, όσο και τους κινδύνους ως προς την ποιότητα των σπουδών, αλλά και τη συνέχιση της λειτουργίας των τμημάτων του, σε περίπτωση που ισχύσει η συγκεκριμένη διάταξη, που θα στερήσει από το ήδη ελλειμματικό προσωπικό του Πανεπιστημίου επιπλέον 35 υπαλλήλους.

Αντίστοιχα, ο βουλευτής επισημαίνει τους κινδύνους και από τη διαρκή καθυστέρηση διορισμού των 56 εκλεγμένων μελών ΔΕΠ.


Συνάντηση των 38 διοικητικών με την πρυτανική αρχή
Αναζητούν το επόμενο βήμα…

Συνάντηση με τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Πάρι Τσάρτα, και με τους τρεις αντιπρυτάνεις, Νίκο Σουλακέλλη, Ιωάννη Κάλλα και Αγγελική Δημητρακοπούλου, πραγματοποίησαν χτες το πρωί οι 38 διοικητικοί υπάλληλοι του ιδρύματος που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα, προκειμένου να συζητήσουν τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν ώστε να αναστραφεί η όποια δυσμενής εξέλιξη.

Επίσης, προχτές το απόγευμα, αντιπροσωπεία του Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού του Πανεπιστημίου Αιγαίου πραγματοποίησε παρέμβαση στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, κατά την οποία ζήτησε να κάνει ενημέρωση στα μέλη του όχι μόνο για τη διαθεσιμότητα των υπαλλήλων ΙΔΑΧ, αλλά και για το Σχέδιο «Αθηνά», τονίζοντας ότι το πρόβλημα που δημιουργείται στο ίδρυμα, είναι πολύ μεγαλύτερο και πιο σοβαρό από αυτό που είχε συμβεί στο παρελθόν με την Ακαδημία.

Κατά την παρέμβαση, ο δήμαρχος Λέσβου, Δημήτρης Βουνάτσος, πρότεινε να πραγματοποιηθεί ειδική συνεδρίαση που θα αφορά στο Σχέδιο «Αθηνά», ώστε να εξεταστεί πιο σοβαρά και να υπάρξει όσο το δυνατόν καλύτερη ενημέρωση των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου.


Συνεχίζουν κατάληψη οι φοιτητές

Συνεχιζόταν και χτες η κατάληψη στο Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας, σε ένδειξη συμπαράστασης των φοιτητών προς τους 38 διοικητικούς υπαλλήλους του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
Είναι και το μόνο Τμήμα του ιδρύματος που αποφάσισε να προβεί σε κατάληψη, ενώ χτες το μεσημέρι επρόκειτο να πραγματοποιηθεί διατμηματική συνέλευση, για να αποφασιστούν δράσεις από κοινού. Με σημερινή γενική του συνέλευση, ο Σύλλογος Φοιτητών του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας θα αποφασίσει εάν θα συνεχίσει την κατάληψη.


Το Φεβρουάριο η ορκωμοσία

Νέα ημερομηνία όρισε κατά την προχτεσινή έκτακτη συνεδρίασή του το Πρυτανικό Συμβούλιο του Πανεπιστημίου Αιγαίου, για την τελετή καθομολόγησης και την απονομή διπλωμάτων και πτυχίων των Τμημάτων της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών του ιδρύματος.

Η απονομή θα γίνει την Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου, ενώ σύντομα πρόκειται να οριστεί ημερομηνία της τελετής και για τις υπόλοιπες Σχολές.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey