Φοιτητικές εκλογές 2012 στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Οι βασικές θέσεις των παρατάξεων και σχημάτων

15/05/2012 - 15:13

Μία ημέρα έμεινε για τις φοιτητικές εκλογές του Πανεπιστημίου Αιγαίου και σχεδόν τίποτα στο Λόφο «Ξενία» δε θυμίζει την κατάσταση που επικρατούσε μέχρι και τρία χρόνια πριν, οπόταν οι φοιτητές τις περίμεναν εναγωνίως και οι φοιτητικές παρατάξεις προετοιμάζονταν πυρετωδώς. Το «Ε» παρουσιάζει σήμερα τις βασικές θέσεις των υποψήφιων παρατάξεων και σχημάτων.

Μία ημέρα έμεινε για τις φοιτητικές εκλογές του Πανεπιστημίου Αιγαίου και σχεδόν τίποτα στο Λόφο «Ξενία» δε θυμίζει την κατάσταση που επικρατούσε μέχρι και τρία χρόνια πριν, οπόταν οι φοιτητές τις περίμεναν εναγωνίως και οι φοιτητικές παρατάξεις προετοιμάζονταν πυρετωδώς. Για την ακρίβεια, η ατμόσφαιρα είναι ακόμη πιο πεσμένη από τις δύο τελευταίες χρονιές, κάτι που δεν εκπλήσσει, αφού οι φετινές φοιτητικές εκλογές πραγματοποιούνται εν μέσω πρώτου και δεύτερου γύρου βουλευτικών και σε μια πολιτική κατάσταση όπου όλα είναι ρευστά. Το «Ε» παρουσιάζει σήμερα τις βασικές θέσεις των υποψήφιων παρατάξεων και σχημάτων, που αύριο θα περιμένουν τους εκλογείς του Πανεπιστημίου Αιγαίου στα τραπεζάκια τους.

Έξι είναι και φέτος οι παρατάξεις και τα σχήματα που συμμετέχουν ως υποψήφια στις φοιτητικές εκλογές των τμημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Μυτιλήνη.

Οι πέντε παρατάξεις και σχήματα είναι η ΔΑΠ-Ν.Δ.Φ.Κ. Μυτιλήνης, προσκείμενη στη Ν.Δ., που πέρυσι είχε αναδειχθεί και πρώτη δύναμη με 40% έχοντας έρθει πρώτη στα τέσσερα από τα έξι τμήματα του ιδρύματος, η ΠΑΣΠ, που πέρυσι είχε έρθει δεύτερη με 34%, η Π.Κ.Σ. (ΜΑΣ) που είχε έρθει τρίτη με 11%, η ΑΡΕΝ που είχε έρθει τέταρτη με 7% και η ΕΑΑΚ, που είχε συγκεντρώσει ποσοστό ψήφων 6%. Το έκτο σχήμα είναι η πρωτοεμφανιζόμενη, μόνο στο Τμήμα Επιστημών της Θάλασσας, Ανεξάρτητη Αριστερή Συλλογικότητα.

Ακολουθεί η δημοσίευση των βασικών θέσεων των παραπάνω παρατάξεων.

ΔΑΠ-Ν.Δ.Φ.Κ (Δημοκρατική Ανανεωτική Πρωτοπορία - Νέα Δημοκρατική Φοιτητική Κίνηση) Μυτιλήνης
Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος η ΔΑΠ-Ν.Δ.Φ.Κ. Μυτιλήνης συμμετέχει στις εκλογές της 16ης Μαΐου με κύριο όπλο της την τοπική πρόταση Παιδείας 2012, που παρουσίασε την περασμένη εβδομάδα δημοσίως. Οι τρεις πυλώνες της πρότασης της παράταξης είναι η απελευθέρωση και η ένωση όλων των φοιτητικών δυνάμεων έτσι ώστε να υπάρξει ένα ενιαίο φοιτητικό κίνημα, η σύνδεση του Πανεπιστημίου Αιγαίου με την τοπική αυτοδιοίκηση και η νεανική επιχειρηματικότητα, που για την ίδια αποτελεί ένα καίριο ζήτημα. Σύνθημά της για τις φετινές εκλογές, «μιλάμε ανοιχτά, προτείνουμε ρεαλιστικά, είναι θέμα νοοτροπίας».

«Για ακόμα μια χρονιά κάποιοι ευαγγελίζονται ότι η χρονιά τούς ανήκει», λέει η ΔΑΠ-Ν.Δ.Φ.Κ.. «Εμείς ως οργάνωση, ως νεολαία που γεννήθηκε μέσα στο πανεπιστήμιο και που ως στόχο και αυτοσκοπό έχει το “συμφέρον” του φοιτητή, θα δώσουμε την απάντησή μας στις 16 Μαΐου. Είμαστε η γενιά που τα αλλάζει όλα.»

ΠΑΣΠ (Πανελλήνια Αγωνιστική Σπουδαστική Παράταξη) Μυτιλήνης
Η ΠΑΣΠ Μυτιλήνης, προασπίζοντας, όπως λέει, τα συμφέροντα των φοιτητών του Πανεπιστήμιου Αιγαίου, αγωνίζεται για την κατοχύρωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων όλων των σχολών, την ενίσχυση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, την καθιέρωση της αξιοκρατίας και της διαφάνειας σε όλες τις βαθμίδες του πανεπιστημίου και τέλος την απόσυρση του νέου νόμου για την Παιδεία και την έναρξη ενός ουσιαστικού διαλόγου από μηδενική βάση, με τη συμμέτοχη όλων των κοινωνικών φορέων. «Οι φετινές φοιτητικές εκλογές διεξάγονται σε ένα ιδιαίτερα ασταθές κοινωνικοπολιτικό περιβάλλον, με αποτυπωμένο ένα πολύ ισχυρό μήνυμα του ελληνικού λαού, όπως αυτό διαμορφώθηκε από τα αποτελέσματα της 6ης Μαΐου», αναφέρει. «Το μήνυμα αυτό επιβάλλει την εθνική ομοψυχία και τη συνεργασία όλων των υπεύθυνων πολιτικών δυνάμεων, για να βρεθεί λύση στα αδιέξοδα που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία και διοχετεύονται και στην κοινωνία. Θα πρέπει να γίνει αντιληπτό και στο χώρο του φοιτητικού συνδικαλισμού ότι πλέον δε χωράνε μικροπαραταξιακοί τακτικισμοί και θα πρέπει να λειτουργήσουμε ως σύνολο για να μπορέσουμε να δούμε σύντομα αποτελέσματα στα προβλήματα που μας ταλανίζουν. Η ΠΑΣΠ έχει αποδείξει επί σειρά ετών ότι αποτελεί τη μοναδική υπεύθυνη φοιτητική παράταξη στο χώρο της Αριστεράς, γεγονός που θα αποτυπωθεί και στα αποτελέσματα των επερχόμενων φοιτητικών εκλογών.»

ΑΡΕΝ (Αριστερή Ενότητα)
«Θεωρούμε πως μετά τα αποτελέσματα της Κυριακής των εκλογών, οι φοιτητικές εκλογές πρέπει να δείξουν αντίστοιχο αποτέλεσμα», λένε τα μέλη τής ΑΡΕΝ. «Η κατάσταση είναι ήδη απελπιστική και δεν μπορεί να πάει άλλο. Ο νόμος Διαμαντοπούλου αποδομεί πλήρως ό,τι ξέραμε για δημόσια εκπαίδευση, η μισή ήδη εφαρμογή του προμηνύει δραματικό σκηνικό για το πανεπιστήμιο του “αύριο”, όπως το ονειρεύονται Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, το άσυλο έχει καταλυθεί πλήρως από μεριάς κυβερνήσεων τα τελευταία χρόνια.»

Όλα αυτά ζητά από τους φοιτητές να αποτυπώσουν με την ψήφο τους, λέγοντας ένα μεγάλο “όχι” στην ισχύουσα πολιτική ψηφίζοντας ΑΡΕΝ, στη λογική που ισχυροποίησε την Αριστερά και στις βουλευτικές εκλογές.

ΜΑΣ - Π.Κ.Σ. (Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών - Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας)
Κρίσιμες οι φετινές φοιτητικές εκλογές και για το ΜΑΣ, που απευθύνεται, όπως πάντα, κυρίως στα παιδιά των εργατών, των αγροτών και των λοιπών «συμμάχων» της Αριστεράς. Καλεί τους φοιτητές να συμβάλουν στην ήττα των δυνάμεων ΔΑΠ και ΠΑΣΠ και της κυρίαρχης ιδεολογίας που αυτές υποστηρίζουν, την οποία και θεωρεί υπεύθυνη για τη σημερινή κατάσταση. Τα ψηφοδέλτια του ΜΑΣ, πάντα με έντονα αγωνιστικά προτάγματα, θα περιμένουν τους ψηφοφόρους του Πανεπιστημίου Αιγαίου να βοηθήσουν στη νίκη του αγώνα.

ΕΑΑΚ (Ενιαία Ανεξάρτητη Αριστερή Κίνηση)
Ανεξάρτητη από παρατάξεις και κόμματα είναι η ΕΑΑΚ, που υποστηρίζει την αμεσοδημοκρατική διαδικασία. Τα μέλη της δρουν χωρίς κανέναν «πάνω από το κεφάλι τους» (κράτος, καθηγητές κ.λπ.), με βάση την αρχή της ισοτιμίας και έχοντας ως κυρίαρχη ιδεολογία τους πως θα παίρνουν τις αποφάσεις τους βάσει των «πιστεύω» τους. «Προσπαθούμε να ακολουθήσουμε διαφορετική γραμμή και τη μονοφωνία άλλων παρατάξεων την αντικαθιστούμε με πολυφωνία», λένε.

«Συμμετέχουμε στην εκλογική διαδικασία όχι γιατί θέλουμε να έχουμε κάποια “θέση”, αλλά γιατί θέλουμε να παρεμβαίνουμε στο τι συμβαίνει, χωρίς να αποφασίζουν άλλες παρατάξεις για εμάς. Είμαστε ένα με τους φοιτητές, έχουμε παρουσία στις καταλήψεις, στο δρόμο, στις πορείες, σε οποιαδήποτε εργασιακή και φοιτητική κινητοποίηση.»

Οι προτάσεις της αφορούν στη λειτουργία των φοιτητικών συλλόγων και τα κεκτημένα των φοιτητών, ενώ ζητά επαγγελματικά δικαιώματα που να αφορούν το επιστημονικό τους επίπεδο, πανεπιστήμιο που θα είναι «για το φοιτητή και όχι για τον ιδιώτη και την εταιρεία», χώρο αλληλεπίδρασης φοιτητών και καθηγητών έχοντας στόχο να «χτυπηθεί» η ανεργία και δηλώνει πάντα «στο πλευρό του φοιτητή».

Ανεξάρτητη Αριστερή Συλλογικότητα
Η Ανεξάρτητη Αριστερή Συλλογικότητα είναι ένα νέο σχήμα, που προέκυψε φέτος στο Τμήμα Επιστημών της Θάλασσας. Πρόκειται για φοιτητές διαφορετικών τάσεων της Αριστεράς, που ενώθηκαν σε μια ενιαία συλλογικότητα ως ανεξάρτητοι και ανένταχτοι σε οποιεσδήποτε φοιτητικές παρατάξεις. Αυτό που επιδιώκουν είναι η με κάθε τρόπο ενδυνάμωση του ρόλου του «μεγάλου όπλου» του φοιτητικού κινήματος, όπως χαρακτηρίζουν τις γενικές συνελεύσεις των τμημάτων.

«Είμαστε αγανακτισμένοι με το υπάρχον σύστημα της ακαδημαϊκής κοινότητας και τη συνεχή υποβάθμιση των γενικών συνελεύσεων από τις άλλες παρατάξεις, όπως είναι η ΠΑΣΠ και η ΔΑΠ, και θέλουμε να ακουστούν στις συνελεύσεις και ανεξάρτητες απόψεις», λένε. «Εμείς δεν έχουμε συλλογικό φορέα και γραμμές και αυτό που μας ενδιαφέρει, είναι η υποστήριξη του φοιτητικού κινήματος και η δημόσια και δωρεάν Παιδεία.»

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey