Διαμαρτύρονται κάτοικοι του Αμπελικού στο Δήμο Λέσβου, για την έναρξη μεταφοράς των παιδιών τους στο σχολείο με λεωφορείο

«Σα να τα στέλνουμε στην Ερεσό…»

25/04/2012 - 15:18

Με διαμαρτυρίες ξεκίνησε η ανάληψη της ευθύνης για τη μεταφορά των μαθητών του νησιού από το Δήμο Λέσβου. Τα δρομολόγια, όπως έχουν καθοριστεί, προκάλεσαν την αντίδραση κατοίκων των χωριών της Δημοτικής Ενότητας Πλωμαρίου και συγκεκριμένα του Αμπελικού, του Ακρασίου και του Νεοχωρίου.

Με διαμαρτυρίες ξεκίνησε η ανάληψη της ευθύνης για τη μεταφορά των μαθητών του νησιού από το Δήμο Λέσβου. Τα δρομολόγια, όπως έχουν καθοριστεί, προκάλεσαν την αντίδραση κατοίκων των χωριών της Δημοτικής Ενότητας Πλωμαρίου και συγκεκριμένα του Αμπελικού, του Ακρασίου και του Νεοχωρίου, αφού, όπως καταγγέλλουν, όπως έδειξε η πρώτη μέρα μεταφοράς των μαθητών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από λεωφορεία και όχι από ταξί, η διαδρομή που θα ακολουθούν καθημερινά μέχρι το σχολείο τους θα διαρκεί περίπου δύο ώρες.

Τη νέα κατάσταση που ξεκίνησε χτες για τους μαθητές του χωριού του, αλλά και των δύο γειτονικών χωριών, περιέγραψε χτες στο «Ε» ο ιερέας του Αμπελικού, π. Ευστράτιος Κακάμπουρας.

Όπως υποστηρίζει ο ίδιος, ο οδηγός των ΚΤΕΛ εξήγησε προχτές στους γονείς των μαθητών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης πως από εδώ και στο εξής θα πραγματοποιεί ο ίδιος τη μεταφορά τους μέχρι το Πλωμάρι, πράγμα που ξεκίνησε ήδη από χτες. Να σημειωθεί πως, μέχρι τώρα, οι επτά συνολικά μαθητές των τριών χωριών μεταφέρονταν στο σχολείο τους με δύο ταξί.

«Η φυσική διαδρομή μέχρι το Πλωμάρι με τα ταξί ήταν περίπου 25΄, ενώ το λεωφορείο κάνει σχεδόν δύο ώρες, αφού μπαίνει μέσα σε όλα τα χωριά», υποστηρίζει ο π. Ευστράτιος. «Είναι σα να στέλνουμε τα παιδιά μας στην Ερεσό. Σήμερα (σ.σ. χτες), μάλιστα, ένα παιδί με δυσλεξία δεν πήγε στο σχολείο του, γιατί δεν μπορεί να ταλαιπωρείται τέσσερις ώρες την ημέρα πήγαινε - έλα.» Προσθέτει, μάλιστα, πως τα παιδιά θα φτάνουν πλέον στο σχολείο τους στις 8:20, χάνοντας τα πρώτα λεπτά μαθήματος, κάτι που θα επιβαρύνει ιδιαίτερα τους μαθητές τής Γ΄ Λυκείου, που ετοιμάζονται για τις πανελλαδικές εξετάσεις.

Δήμος Λέσβου:
«Κάντε υπομονή…»

«Όλοι οι γονείς των χωριών της περιοχής είχαμε στείλει από το Δεκέμβριο έγγραφο στο Δήμο Λέσβου και ζητούσαμε να μην μπει λεωφορείο, γιατί δε θα εξυπηρετούνται τα παιδιά. Χτες (σ.σ. προχτές) μιλήσαμε με το δήμαρχο Λέσβου και μας είπε μόνο να κάνουμε υπομονή», διαμαρτύρεται ο π. Ευστράτιος.

Από πλευράς του, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Γιάννης Βατός επαναλαμβάνει τα λόγια του δημάρχου Λέσβου, Δημήτρη Βουνάτσου, επισημαίνοντας προς τους διαμαρτυρόμενους γονείς πως θα πρέπει όντως να κάνουν υπομονή, μέχρι να μπορέσει να βρεθεί κάποιος τρόπος να λυθεί το πρόβλημα.

«Δεν μπορούμε, αυτήν τη στιγμή, να υπερβούμε το νόμο που προβλέπει μόνο λεωφορεία για τη μεταφορά μαθητών. Οι διαδρομές που μέχρι τώρα γίνονταν, δεν μπορούν να συνεχιστούν με τον ίδιο τρόπο επί “Καλλικράτη”», τονίζει ο ίδιος. «Καταλαβαίνουμε πως είναι πραγματικά ταλαιπωρία για τους μαθητές, αλλά έχουμε ζητήσει από τους ίδιους και τους γονείς τους να κάνουν υπομονή, μέχρι να μπορέσουμε να κάνουμε τις απαραίτητες ενέργειες. Είμαστε ο πρώτος δήμος στην Ελλάδα που ξεκινάει τη μεταφορά μαθητών από μέσα Απρίλη. Αυτό που ξεκίνησε η Πολιτεία, με τις δύο παρατάσεις που έδωσε, ουσιαστικά το ακύρωσε. Εμείς θέλουμε, ωστόσο, να είμαστε τυπικοί και να τηρήσουμε το νόμο, έχοντας αναλάβει μια αρμοδιότητα πάνω στην οποία η Πολιτεία έκανε μέχρι τώρα “ασκήσεις θάρρους”.»

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey