×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 1

«Θα το κλείσουμε…»

Ριζικά αντίθετη στο νέο νόμο η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Αιγαίου

13/03/2012 - 19:48

Τη ριζική της αντίθεση στα μέτρα του νέου νόμου για την Ανώτατη Εκπαίδευση εκφράζει η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Αιγαίου, μετά την προχτεσινή της συνεδρίαση.

Τη ριζική της αντίθεση στα μέτρα του νέου νόμου για την Ανώτατη Εκπαίδευση εκφράζει η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Αιγαίου, μετά την προχτεσινή της συνεδρίαση. Χαρακτηρίζοντάς τα «αντισυνταγματικά, ακραία και κοινωνικά οδυνηρά», ζητά από τα Υπουργεία Παιδείας και Διοικητικής Μεταρρύθμισης τη μη εφαρμογή της εφεδρείας και τη διατήρηση του αυτοδιοίκητου στα πανεπιστήμια, προειδοποιώντας πως θα αναστείλει τη λειτουργία του ιδρύματος την ημέρα που ενδεχομένως θα υπογραφούν σχετικές πράξεις.

Στο σχετικό ψήφισμα της Συγκλήτου γίνεται λόγος για «συστηματική και πολυμέτωπη επίθεση» εναντίον της πανεπιστημιακής κοινότητας, με ποικίλους τρόπους.

Όπως τονίζεται, η εφαρμογή στα ιδρύματα της ανώτατης εκπαίδευσης της εργασιακής εφεδρείας, της αυτοδίκαιης απόλυσης και της προσυνταξιοδοτικής διαθεσιμότητας του προσωπικού τους αφενός μεν αποτελεί πλήγμα για τους ίδιους τους εργαζομένους, τους οποίους καταρρακώνει ηθικά, κοινωνικά και οικονομικά, αφετέρου δε απογυμνώνει τα πανεπιστήμια, από σημαντικό σε ποσοτικούς και ποιοτικούς όρους προσωπικό.

Σύμφωνα με το ψήφισμα, με τον τρόπο αυτό δημιουργούνται ανυπέρβλητες δυσλειτουργίες στην εκτέλεση του διοικητικού έργου, έως και πλήρης αδρανοποίηση τομέων ζωτικής σημασίας για την ομαλή λειτουργία των πανεπιστημίων.

Τα αιτήματα

Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Αιγαίου ζητά ομοφώνως από τα συναρμόδια Υπουργεία Παιδείας και Διοικητικής Μεταρρύθμισης την εξαίρεση όλου του προσωπικού των ΑΕΙ από την εργασιακή εφεδρεία, την αυτοδίκαιη απόλυση και την προσυνταξιοδοτική διαθεσιμότητα, καθώς και την επιβεβαίωση ότι θα μπορέσουν τα ιδρύματα να κρατήσουν το αυτοδιοίκητό τους, διαμορφώνοντας τα ίδια τη διοικητική και ακαδημαϊκή τους φυσιογνωμία.

Όπως σημειώνεται στο ψήφισμα, την ημέρα κατά την οποία τυχόν θα εκδοθούν και θα υπογραφούν πράξεις εφεδρείας και προσυνταξιοδοτικής διαθεσιμότητας προσωπικού του ιδρύματος, η λειτουργία του τελευταίου θα ανασταλεί, σε ένδειξη έντονης διαμαρτυρίας.

Σημειώνεται πως σε προχτεσινή απόφαση της Συγκλήτου, αυτή ζητά από το Υπουργείο Παιδείας τη διασφάλιση της εκλογής λεκτόρων στις θέσεις που έχουν προκηρυχθεί και την άμεση πρόσληψη των ήδη εκλεγμένων λεκτόρων και των μελών ΔΕΠ.

Ζητά, τέλος, από την Οργανωτική Επιτροπή του Πανεπιστημίου να σεβαστεί τους βασικούς κανόνες διαφάνειας και δεοντολογίας της πανεπιστημιακής κοινότητας και να επανεξετάσει το χρόνο διεξαγωγής εκλογών, ώστε να δοθεί επαρκής χρόνος σε όλα τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας να συζητήσουν επ’ αυτών και να καθορίσουν τη στάση τους.

Σήμερα στο Λόφο Πανεπιστημίου έναρξη της «Κάρτας Ειδικών Προνομίων»

Σε μια ειδική εκδήλωση, που θα πραγματοποιηθεί σήμερα Σάββατο 17 Δεκεμβρίου στις 6:30 το απόγευμα στο Λόφο του Πανεπιστημίου, θα παρουσιάσουν την «Κάρτα Ειδικών Προνομίων» η πρυτανική αρχή και το διοικητικό συμβούλιο του Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Πρόκειται για μια δράση που υλοποιείται στο πλαίσιο της σχέσης που έχει αναπτύξει το ίδρυμα με τις τοπικές κοινωνίες των νησιών όπου εδρεύουν τα τμήματά του και την οποία το διοικητικό συμβούλιο του Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού είχε εισηγηθεί πριν από περίπου έξι μήνες στην πρυτανική αρχή.

Η δράση υλοποιείται από ειδικά συσταθείσα επιτροπή του Συλλόγου, με τη συμμετοχή μελών και άλλων συλλογικών φορέων του ιδρύματος. Στόχος της είναι η εξασφάλιση οικονομικών ελαφρύνσεων προς τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας, όπως εκπτώσεις σε αγαθά και υπηρεσίες, μέσω της σύναψης συμφωνιών με επιχειρήσεις και καταστήματα των πόλεων όπου εδρεύουν οι μονάδες του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Σημειώνεται πως η «Κάρτα Ειδικών Προνομίων» δεν επιφέρει καμμία οικονομική επιβάρυνση για το ίδρυμα ή για τις ίδιες τις επιχειρήσεις, αλλά αντιθέτως λειτουργεί θετικά και για την ακαδημαϊκή κοινότητα, αλλά και για τις τοπικές κοινωνίες, ειδικά μέσα στις δύσκολες οικονομικές συνθήκες της εποχής.

Ήδη τα συμβεβλημένα καταστήματα και επιχειρήσεις φέρουν σε εμφανές σημείο στην είσοδό τους ειδικό σήμα με την ένδειξη «Συμβεβλημένο Κατάστημα - Πανεπιστήμιο Αιγαίου», ενώ σύντομα θα ολοκληρωθεί και η σχετική βάση δεδομένων, στην οποία θα έχουν πρόσβαση τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey