Διαβεβαιώσεις της «ΔΕΗ Ανανεώσιμες» για αξιοποίηση της γεωθερμίας στη Λέσβο

Προσδοκίες για Σταθμό ηλεκτρο-παραγωγής 8MW από γεωθερμία

18/09/2022 - 10:00 Ενημερώθηκε 19/09/2022 - 09:41

Η απάντηση του Διευθύνοντος Συμβούλου της «ΔΕΗ Ανανεώσιμες» σε επιστολή του Συνδέσμου «Πιττακός ο Μυτιληναίος» που ηγείται ο Τάκης Ιορδάνης, στην οποία αναφέρεται και ζητά διευκρινίσεις για τις ενέργειες της σχετικά με την αξιοποίηση της γεωθερμίας της Λέσβου, δημιουργεί προσδοκίες ότι επί τέλους η αξιοποίηση του ενεργειακού πόρου της Γεωθερμίας του νησιού μας δρομολογείται και ότι όπως αναφέρεται επί λέξει «μόλις ολοκληρωθούν οι γεωτρήσεις θα προχωρήσει άμεσα η εγκατάσταση του σταθμού παραγωγής».  

Βάσει των γραφομένων του Διευθύνοντος συμβούλου της εταιρίας «ΔΕΗ Ανανεώσιμες» Κων. Μαύρου, ο Τ. Ιορδάνης στη δική του αναφορά σημειώνει ότι: «θέλω να πιστεύω ότι 60 περίπου χρόνια αφ' ότου και στη χώρα μας άρχισαν οι έρευνες, μελέτες, κ.λπ. για την αξιοποίηση της γεωθερμίας ηλεκτρενεργειακά θα δημιουργηθεί και η πρώτη γεωθερμο-ηλεκτροπαραγωγική μονάδα. Τούτο δε στο νησί μας πράγμα που θα δώσει στήριξη στην ηλεκτροπαραγωγή με μια μονάδα Ισχύος 8.000 kW.», με την προϋπόθεση ότι «οι σκοπούμενες γεωτρήσεις θα δώσουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα που θα κάνουν εφικτό την εγκατάσταση της μονάδος των 8 ΜW». 

Καθυστέρηση λόγω ...πανδημίας 

Στην έγγραφη ενημέρωση του διευθ. συμβούλου της «ΔΕΗ Ανανεώσιμες» και απαντώντας στα σχετικά ερωτήματα του Συνδέσμου, γιατί καθυστερεί, παρά τις διαβεβαιώσεις και τις εξαγγελίες των αρμοδίων, ότι πρόκειται να αξιοποιηθεί η γεωθερμία στο νησί, σημειώνει ότι, από τον Γενάρη του 2020 υπήρχε προγραμματισμός για να ξεκινήσουν εργασίες στη Λέσβο, με χρονικό προσδιορισμό τον επόμενο Γενάρη του 2021, καθώς ήδη εργαζόταν για την «αδειοδοτική ωρίμανση» των σχετικών έργων, δηλαδή την κατασκευή των γεωτρήσεων.«Ομως, όπως εξηγεί, τον Μάρτιο του 2020επιβλήθηκαν περιοριστικά μέτρα , λόγω της πανδημίας , γεγονός που καθυστέρησε τόσο τις εργασίες υπαίθρου για την προετοιμασία των έργων , όσο και η λειτουργία των υπηρεσιών που θα εξέδιδαν τις απαιτούμενες άδειες». Συνέπεια των ανωτέρω εμποδίων ήταν η απόφαση έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων για τις γεωτρήσεις , που ήταν απαραίτητα προϋπόθεση για την έναρξη οποιοδήποτε εργασιών , αλλά και για την έκδοση των υπολοίπων αδειών, η οποία αναμενόταν για τις αρχές του 2020, εκδόθηκε τελικά από το αρμόδιο υπουργείο μόλις τον Δεκέμβριο του 2021, δηλαδή υπήρξε, κατά τα επίσημα λεγόμενα του διευθύνοντος συμβούλου της «ΔΕΗ Ανανεώσιμες», μια καθυστέρηση δύο (2) σχεδόν χρόνων, λόγω ...πανδημίας. 

Αυτό ωστόσο που δείχνει το υπαρκτό ενδιαφέρον της εταιρίας, παρά το διετή αυτό «πάγωμα» ενεργειών, είναι ότι άμεσα, μόλις είχε την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων, τον Γενάρη του 2022, σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση της εταιρίας, «προχώρησε σε αναθέσεις των επιπλέον απαιτούμενων μελετών για τον προσδιορισμό των ακριβών θέσεων των γεωτρήσεων και προγραμμάτισε δειγματοληψίες γεωθερμικών ρευστών σε υφιστάμενες γεωτρήσεις, ώστε ακολούθως να προχωρήσει σε διαγωνισμό για κατασκευή των βαθιών γεωτρήσεων». 

Παράλληλα στα πλαίσια της δημόσιας διαβούλευσης σχετικά με τα περιθώρια ισχύος στα Μη Διασυνδεμένα Νησιωτικά Συστήματα, όπως είναι η Λέσβος, η «ΔΕΗ Ανανεώσιμες», όπως σημειώνει στην ενημέρωσή του προς τον Σύνδεσμο, ο διευθύνων σύμβουλος της, με παρέμβασή της τονίζει ότι η απόφαση της ΡΑΕ θα πρέπει να συμπεριλάβει την προοπτική ανάπτυξης σταθμών γεωθερμίας και στη Λέσβο. Ενώ επισημαίνει ότι «ήδη είναι σε ισχύ Βεβαίωση Παραγωγού από τη ΡΑΕ ισχύος 8MW, ώστε μόλις ολοκληρωθούν οι γεωτρήσεις να προχωρήσει άμεσα η εγκατάσταση του σταθμού παραγωγής». 

Θετική εξέλιξη 

Η παραπάνω επίσημη ενημέρωση της «ΔΕΗ Ανανεώσιμες», που εδώ και χρόνια ασχολείται με τα της γεωθερμίας και στη Λέσβο, διά της παραπάνω επιστολής του διευθύνοντος συμβούλου της Κων. Μαύρου, δημιουργούν προσδοκίες ότι αν όλα πάνε «κατ ευχήν», δηλαδή οι προγραμματισμένες γεωτρήσεις δείξουν ότι υπάρχει ...έδαφος για αξιοποίησή τους, η υπόθεση της εγκατάστασης μονάδας παραγωγής φαίνεται να είναι στις προθέσεις της εταιρίας. Και αυτή η εξέλιξη, αν τελικά δεν προκύψουν άλλα εμπόδια, θα δώσει την ευκαιρία εκμετάλλευσης της γεωθερμίας για παραγωγή ενέργειας σε μια περίοδο που το ενεργειακό βρίσκεται σε πρώτη προτεραιότητα και στη χώρα μας και μάλιστα αξιοποιώντας τις ανανεώσιμες πηγές, όπως εν προκειμένω την γεωθερμία. 

Το θέμα αν και δεν είναι της άμεσης αρμοδιότητας των τοπικών αρχών, οφείλουν να παρακολουθούν τις εξελίξεις και να συμβάλλουν και αυτές πιέζοντας και τη διοίκηση της εταιρίας , που έχει άμεση εμπλοκή στο εγχείρημα αυτό , αλλά και την κεντρική διοίκηση και το αρμόδιο υπουργείο, οι παραπάνω διαβεβαιώσεις να μη μείνουν στα λόγια και στις προθέσεις, αλλά να υλοποιηθούν σύμφωνα με σαφές χρονοδιάγραμμα, που δεν θα παραπέμπει στις ...καλένδες, όπως για χρόνια συνέβαινε το προηγούμενο διάστημα, την αξιοποίηση της γεωθερμίας και για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Καιρός είναι πλέον από τις υποσχέσεις και τις εξαγγελίες, να περάσουμε στα έργα που αναβαθμίζουν αναπτυξιακά το νησί μας και με τέτοιες παρεμβάσεις, που στοχεύουν στην αξιοποίηση και την εκμετάλλευση των πλουτοπαραγωγικών πηγών του. Εδώ είμαστε για να παρακολουθήσουμε τη συνέχεια... 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey