Αυστηρότερο πλαίσιο για την αλιεία

Ξαναμετρούν επαγγελματίες και ερασιτέχνες ψαράδες

31/03/2017 - 16:47

Τον επανακαθορισμό των ορίων της επαγγελματικής και ερασιτεχνικής αλιείας ανακοίνωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου στη διάσκεψη για τη βιώσιμη αλιεία στη Μεσόγειο, που πραγματοποιήθηκε στη Βαλέτα της Μάλτας τις προηγούμενες ημέρες. Ο υπουργός έκανε λόγο για νομοσχέδιο που θα πάει σύντομα για ψήφιση στη Βουλή, ωστόσο απέφυγε να δώσει περισσότερα στοιχεία για τις διατάξεις του νομοσχεδίου.

Στόχος του νομοσχεδίου είναι ο καλύτερος έλεγχος της αλιείας και η ενσωμάτωση στο εθνικό δίκαιο της κοινοτικής νομοθεσίας και των αποφάσεων για την προστασία των ιχθυοαποθεμάτων. Το πρακτικό αποτέλεσμα του νομοσχεδίου θα είναι η θέσπιση αυστηρότερων κανόνων για τον έλεγχο της αλιείας στη χώρα. Αναμένεται να τεθούν στενότεροι περιορισμοί στην άσκηση της ερασιτεχνικής αλιείας και πρόκειται για πάγιο αίτημα όσων δραστηριοποιούνται στην επαγγελματική αλιεία. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη η στενότερη παρακολούθηση των ιχθυοαποθεμάτων στον ελλαδικό χώρο και γενικότερα στη Μεσόγειο.

«Σήμερα περισσότερο από ποτέ προκύπτει μια αδήριτη ανάγκη να δράσουμε για να μπορέσουμε να διασφαλίσουμε τη βιωσιμότητα τόσο των ιχθυοαποθεμάτων όσο και των ευαίσθητων ενδιαιτημάτων. Πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι και οι επερχόμενες γενεές θα συνεχίσουν να ζουν από την αλιεία και γι’ αυτό θα πρέπει να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο τη μικρή παράκτια αλιεία, να εξαλείψουμε την παράνομη και λαθραία αλιεία και να προστατεύσουμε τα ευαίσθητα ενδιαιτήματα. Πρέπει να επενδύσουμε περαιτέρω στην έρευνα και την καινοτομία, στις καλές πρακτικές και στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, με γνώμονα πάντα την αειφόρο διαχείριση των υδρόβιων βιολογικών πόρων και την προστασία του περιβάλλοντος», τόνισε ο κ. Αποστόλου.

 

10ετής σχεδιασμός για τη διάσωση των αλιευμάτων

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μετά από διαπραγματεύσεις πολλών μηνών συμφωνήθηκε ένα δεκαετές πλαίσιο δεσμεύσεων για τη διάσωση των ιχθυαποθεμάτων της Μεσογείου και την προστασία του περιβαλλοντικού και οικονομικού πλούτου της περιοχής.

Η διακήρυξη της Μάλτας «MedFish4Ever» καθορίζει λεπτομερές πρόγραμμα εργασίας για τα επόμενα 10 χρόνια με βάση φιλόδοξους, αλλά ρεαλιστικούς στόχους. Υπεγράφη από τους εκπροσώπους των αρμόδιων υπουργείων των χωρών που βρίσκονται τόσο στη βόρεια όσο και στη νότια ακτογραμμή της Μεσογείου. Με την υπογραφή της διακήρυξης, το ζήτημα αποκτά πολιτική διάσταση και παύει πλέον να αποτελεί αντικείμενο διαχείρισης σε τεχνικό μόνο επίπεδο. Αυτό είναι αποτέλεσμα της διαδικασίας που ξεκίνησε με επικεφαλής την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην Κατάνια της Σικελίας το Φεβρουάριο του 2016.

Τα υπογράφοντα μέρη δεσμεύτηκαν ως προς τα εξής:

- Να μεριμνήσουν ώστε έως το 2020 όλα τα κύρια μεσογειακά αποθέματα να αποτελούν αντικείμενο συλλογής δεδομένων και επιστημονικής αξιολόγησης σε τακτική βάση. Ιδίως οι αλιείς μικρής κλίμακας θα πρέπει να διαδραματίζουν σημαντικότερο ρόλο στη συλλογή των απαραίτητων δεδομένων για να εμπλουτιστεί η επιστημονική γνώση.

- Να καταρτίζουν πολυετή σχέδια διαχείρισης για όλους τους βασικούς τύπους αλιείας. Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη ξεκινήσει τη διαδικασία αυτήν με την πρότασή της για ένα πολυετές σχέδιο αλιείας όσον αφορά τα μικρά πελαγικά αποθέματα στην Αδριατική.

- Να εξαλείψουν την παράνομη αλιεία έως το 2020, μεριμνώντας ώστε όλα τα κράτη να διαθέτουν νομικό πλαίσιο και τις απαραίτητες ικανότητες σε ανθρώπινους και τεχνικούς πόρους για να πληρούν τις υποχρεώσεις ελέγχου και επιθεώρησης που υπέχουν. Η Γενική Επιτροπή Αλιείας για τη Μεσόγειο (ΓΕΑΜ) θα είναι επικεφαλής της προσπάθειας δημιουργίας εθνικών συστημάτων ελέγχου και επιβολής κυρώσεων.

- Να στηρίζουν τη βιώσιμη αλιεία και υδατοκαλλιέργεια μικρής κλίμακας, εξορθολογίζοντας τα συστήματα χρηματοδότησης τοπικών σχεδίων, όπως την αναβάθμιση στόλων με τεχνικές και αλιευτικά εργαλεία χαμηλού περιβαλλοντικού αντίκτυπου, την κοινωνική ένταξη και τη συμμετοχή των αλιέων στην προστασία του περιβάλλοντος.

Στην υπουργική διάσκεψη της Μάλτας «MedFish4Ever» εκπροσωπήθηκαν τα ακόλουθα μέρη: η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οκτώ κράτη μέλη (Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία, Μάλτα, Σλοβενία, Κροατία, Ελλάδα, Κύπρος), επτά τρίτες χώρες (Μαρόκο, Αλγερία, Τυνησία, Αίγυπτος, Τουρκία, Αλβανία, Μαυροβούνιο), ο Οργανισμός Επισιτισμού και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO), η Γενική Επιτροπή Αλιείας για τη Μεσόγειο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Γνωμοδοτικό Συμβούλιο της Ε.Ε. για τη Μεσόγειο.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey