Συνεχίζοντας μια ιστορία 80 περίπου χρόνων

Ένα νέο λαδοτύρι από την ΘΥΜΕΛΗΣ ΑΒΕΕ

08/09/2021 - 14:44 Ενημερώθηκε 08/09/2021 - 14:48

Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ Ε. ΘΥΜΕΛΗΣ Α.Β.Ε.Ε. που δραστηριοποιείται εδώ και σχεδόν 80 χρόνια στην παραγωγή και εμπορία των αναγνωρισμένων και καταξιωμένων παραδοσιακών τυροκομικών προϊόντων «ΘΥΜΕΛΗΣ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ» από την φέτα, και το κασέρι, μέχρι το λαδοτύρι και την γραβιέρα στο πλαίσιο του προγράμματος «Ενίσχυση των συμφωνητικών συνεργασίας μεταξύ επιχειρήσεων και φορέων έρευνας και καινοτομίας» του επιχειρησιακού προγράμματος Βορείου Αιγαίου 2014-2020 της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, υλοποιεί το ως άνω ερευνητικό πρόγραμμα (INNovative Oil Cheese “INNOCHEESE”)  διάρκειας δύο ετών 2021 – 2022, σε συνεργασία με το Εργαστήριο Χημείας  Τροφίμων, του Τμήματος Χημείας, του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (υπεργολάβος του προγράμματος). Το έργο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση – Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και από Εθνικούς Πόρους. Αντικείμενο του προγράμματος αυτού είναι η δημιουργία, μελέτη και προώθηση ενός νέου καινοτόμου προϊόντος – τύπου λαδοτύρι.

Ένα νέο λαδοτύρι με βότανα

Η εταιρεία, με οδηγό την εξωστρέφεια και σκοπό την ανάπτυξη, αποφάσισε να υλοποιήσει ένα νέο ερευνητικό πρόγραμμα “INNOCHEESE” ,  σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων,  για την παραγωγή νέου προϊόντος. Αντικείμενο του προγράμματος αυτού είναι η δημιουργία, μελέτη και προώθηση ενός νέου καινοτόμου προϊόντος – τύπου λαδοτύρι. Το νέο προϊόν θα έχει λιγότερο αλάτι, λιγότερο λίπος και θα ωριμάζει μέσα σε ελαιόλαδο εμπλουτισμένο με βότανα και αρωματικά φυτά αποκλειστικά από το νησί της Λέσβου. Λόγο της, αντιμικροβιακής δράσης των βοτάνων και του αναερόβιου περιβάλλοντος των ελαιόλαδου, θα μπορεί συντηρηθεί αναλλοίωτο και ασφαλές εκτός ψυγείου. Επίσης το μείγμα ελαιολάδου και βοτάνων θα εμπλουτίζει τη γεύση και άρωμα και θα δημιουργούν ένα μοναδικό μείγμα αντιοξειδωτικών ενεργητικών για την υγεία. Η παραγωγή ενός τέτοιου είδους καινοτόμου προϊόντος ακολουθεί τις νέες τάσεις, της μετά COVID εποχής, όπου ο καταναλωτής θα είναι πιο προσεκτικός και επιλεκτικός στο τι βάζει στο τραπέζι του, οι τρέχουσες παγκόσμιες έρευνες τον αποκαλούν anti consumer. Σε αυτή την εποχή τα καινοτόμα, ποιοτικά, αυθεντικά τοπικά προϊόντα αναμένεται να μονοπωλήσουν το ενδιαφέρον των καταναλωτών. Η Ε ΘΥΜΕΛΗΣ ΑΒΕΕ θέλοντας να εκμεταλλευτεί αυτή την ευκαιρία, με την  τεχνογνωσία του τμήματος Χημείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων σε συνδυασμό με την τοπική συνταγή και παρασκευή του Λαδοτυριού ΠΟΠ Μυτιλήνης θα δημιουργήσει ένα back to the future τυρί.

Η ιστορία και ο Ευριπίδης Θυμέλης

Η ιστορία των τυροκομικών προϊόντων Θυμέλης ξεκινά το 1945 στο νησί της Λέσβου στο Βορειοανατολικό Αιγαίο. Ο Ευριπίδης Θυμέλης, ο ιδρυτής του τυροκομείου, μέλος μιας άλλης γενιάς παραδοσιακών τυροκόμων και ένας από τους γηραιότερους που σχετίζονται με το συγκεκριμένο επάγγελμα ήταν εκείνος  που κατάφερε να αξιοποιήσει τις πρώτες ύλες που προσφέρει το νησί για την παραγωγή των τυροκομικών προϊόντων. Έτσι στα μέσα του προηγούμενου αιώνα, ξεκίνησε στην Άντισσα μια από τις ποιοτικότερες ελληνικές τυροκομικές βιομηχανίες. Με την πάροδο των χρόνων ο Ευριπίδης Θυμέλης έχοντας από μικρή ηλικία δίπλα του τον γιο του Ιγνάτη Θυμέλη του έμαθε πως να αγαπά την τυροκομεία και να εκτιμά τον πελάτη και τον παραγωγό. Μέχρι που το 1990 ανέλαβε τα ηνία της επιχείρησης προσφέροντας νέες καινοτόμες ιδέες κρατώντας όμως τις παραδοσιακές συνταγές του «παππού» της τυροκομίας, Ευριπίδη.

Σε μια από τις πιο προνομιούχες σε φυσικό πλούτο περιοχές της Ελλάδας την δυτική Λέσβο, το τυροκομείο Θυμέλης συλλέγει καθημερινά, πάνω από 25 τόνους, υψηλής ποιότητας γάλα από ντόπιους παραγωγούς. Τα βοσκοτόπια του νησιού ενδείκνυνται για την βόσκηση των γαλακτοπαραγωγών ζώων, τα οποία βόσκουν τόσο σε ορεινά όσο και σε παραθαλάσσια λιβάδια. Αυτή η υψηλής ποιότητα πρώτη ύλη αποτυπώνεται στο σήμα κατατεθέν το ΚΑΣΕΡΙ ΠΟΠ, αλλά και στην ΦΕΤΑ ΠΟΠ, ΓΡΑΒΙΕΡΑ , ΛΑΔΟΤΥΡΙ ΠΟΠ, BOYTYΡΟ που παράγει.

ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ

Από το 2018, η εταιρεία είναι ενεργό μέλος της πρωτοβουλίας «ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ MAΣ» νιώθοντας την ανάγκη να αναπτύξει συνεργασίες με άλλες Ελληνικές παραγωγικές επιχειρήσεις. Η πρωτοβουλία «ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ MAΣ»  είναι μια κοινότητα εξωστρεφών, παραγωγικών-μεταποιητικών επιχειρήσεων, Ελληνικής ιδιοκτησίας και αποσκοπεί στην ανάδειξη και την προώθηση του σύγχρονου, επιχειρηματικού και παραγωγικού πολιτισμού της χώρας μας.

Οι διακρίσεις

 Η εταιρεία για χρόνια συμμετέχει σε διαφόρους ελληνικούς και ευρωπαϊκούς διαγωνισμούς αποσπώντας αρκετά βραβεία μέχρι που το 2020 η γραβιέρα Θυμέλης διακρίθηκε με το χάλκινο βραβείο στον  παγκόσμιο διαγωνισμό World Cheese Awards 2019 ανάμεσα σε 3.804 συμμετέχοντες.

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey