Απελπισμένοι επιχειρηματίες και εργαζόμενοι σε Άναξο - Πέτρα - Μόλυβο

Ελάχιστοι τουρίστες και κλειστά καταλύματα

08/08/2020 - 12:10 Ενημερώθηκε 25/08/2020 - 12:14

Επιχειρήσεις που θα παραμείνουν κλειστές, υπάλληλοι στον τομέα του τουρισμού που μένουν άνεργοι, άνθρωποι που ξενιτεύονται για να βρουν δουλειά και επιχειρηματίες που βλέπουν τους κόπους μιας ολόκληρης ζωής να πέφτουν στο κενό είναι η εικόνα που παρουσιάζουν οι περιοχές Ανάξου, Πέτρας και Μήθυμνας.

Το βόρειο τμήμα του νησιού που την τουριστική περίοδο έσφυζε από ζωή, σήμερα φυτοζωεί με ανθρώπους να νιώθουν απελπισμένοι καθώς τα έξοδα τρέχουν, ενώ τα έσοδα είναι μηδαμινά. Φέτος για πρώτη φορά ξενοδοχειακές μονάδες θα παραμείνουν κλειστές με τους επιχειρηματίες να δηλώνουν ξεχασμένοι από την πολιτεία.

Της Ανδρονίκης Κουτσαβλή

Πρώτη χρονιά κλειστά

Ο κ. Ιγνάτιος Γιάλας πριν 30 χρόνια περίπου δημιούργησε την πρώτη ξενοδοχειακή μονάδα το «Άναξος Hotel», φέτος είναι η πρώτη χρονιά που η επιχείρηση θα παραμείνει κλειστή, μια επιχείρηση που είχε πάντοτε 100% πληρότητα με τα δωμάτια να πωλούνται αμέσως. Αυτό ήταν αποτέλεσμα του επαναλαμβανόμενου τουρισμού, αφού επισκέπτες που είχαν έρθει όταν λειτούργησε για πρώτη φορά η μονάδα δεν σταμάτησαν να επιλέγουν τη Λέσβο και την Άναξο ως τουριστικό προορισμό. «Ρώταγα τους πελάτες μου γιατί δεν πάνε σε άλλα νησιά, να γνωρίστε όλοι την Ελλάδα και μου απαντούσαν, πριν έρθουμε εδώ πηγαίναμε. Αλλά στην Λέσβο βρήκαμε ότι ψάχναμε, ιστορία, πλούσιο φυσικό τοπίο, ομορφιές κόσμο απλό να μας κάνει να νιώθουμε άνετα.» Με παράπονο τόνισε πως ότι είχε καταφέρει να χτιστεί τόσα χρόνια γκρεμίστηκε. «Εμείς δυσφημίσαμε το νησί στο εξωτερικό» και εξηγεί ότι τα ειδησεογραφικά πρακτορεία μετέδιδαν συνεχώς εικόνες με μετανάστες με αποτέλεσμα τα γραφεία να αποτρέπουν τους τουρίστες να επισκεφτούν το νησί. «Είχα πελάτες, δικούς μου πελάτες, που πήγαιναν να κλείσουν εισιτήρια για να έρθουν και οι πράκτορες τους έλεγαν που πας εκεί γίνεται πόλεμος».

Το 1991 στην ίδια περιοχή ξεκίνησε να δραστηριοποιείται ο κ. Ιγνάτιος Δημητρίου άρχισε να δραστηριοποιείται στην Άναξο. Από τότε και έως το 2015 η πορεία ήταν ανοδική, με εταιρείες να φέρνουν κόσμο από όλο και περισσότερες πόλεις της Αγγλίας, της Ολλανδίας και του Βελγίου. «Από τον Αύγουστο του 2015 και μετά άρχισε η μεγάλη κατρακύλα» είπε χαρακτηριστικά. Ο κ. Δημητρίου είχε ξεκινήσει με 10 ενοικιαζόμενα δωμάτια στο Christina’s Garden και άλλα 10 στο Eleytheria’s Garden και οι πράκτορες τον ώθησαν λόγω της αυξημένης ζήτησης να επεκταθεί και να τους δώσει τη μορφή ξενοδοχείου, όπως και έκανε. Η πληρότητα της μονάδας άλλοτε άγγιζε με τις πρόσθετες κλίνες το 110%, σήμερα η πληρότητα αγγίζει το 55% με 60% και νιώθει τον εαυτό του πολύ τυχερό, αφού μόνο τρεις ολλανδικές εταιρείες συνεχίζουν να δίνουν μικρή πνοή στο νησί. Χαρακτηρίζει λογικό κάποια ξενοδοχεία να παραμένουν κλειστά λόγω των συνθηκών που επικρατούν και τις νέες απαιτήσεις που φέρνει ο κορονοϊός. «Πολλές εταιρείες έφυγαν λόγω μεταναστευτικού, το οποίο δεν ήμασταν έτοιμοι να το διαχειριστούμε. Κρίμα για την ομορφιά του νησιού, κρίμα για τους ανθρώπους που επένδυσαν σε αυτό το τόπο, κρίμα για τους ανθρώπους που εργάζονται στον τουριστικό τομέα και φέτος δεν έχουν δουλειά.» Εξηγεί πως πολύ δύσκολα διορθώνονται τα πράγματα του χρόνου καθώς θα έπρεπε ήδη να έχουν αρχίσει να γίνονται συμβόλαια των εταιρειών, και αυτοί που κάνουν συμβόλαια θέλουν να χαμηλώσουν ακόμη περισσότερο τις τιμές για τους ξενοδόχους ενώ οι ίδιοι εισπράττουν κανονικά το τίμημα από τις χώρες προέλευσης.

Από 15 χρονών ασχολείται ο Μιχάλης Μπρίταλος στον τομέα του τουρισμού στην Πέτρα. Τα ενοικιαζόμενα δωμάτια που διατηρεί φέτος παραμένουν και αυτά κλειστά. Εξηγεί ότι η ζωή στην Πέτρα έχει αλλάξει πλέον λόγω μεταναστευτικού το οποίο είχε αντίκτυπο στην οικονομική ζωή όχι μόνο της περιοχής, αλλά και της Μυτιλήνης δεδομένου ότι πολλοί προμηθευτές είναι από την πόλη και συνεργάζονται με επιχειρήσεις σε Άναξο-Πέτρα-Μόλυβο που αποτελούν την καρδιά, όπως υποστηρίζει, του τουρισμού στη Λέσβο. «Ο τουρίστας δεν επιλέγει να πάει για διακοπές σε έναν τόπο, όπου εκεί που θα τρώει, ανά πάσα στιγμή μπορεί να βγει μια βάρκα με μετανάστες. Όσο άσχημο και αν ακούγεται αυτό, αυτή είναι η πραγματικότητα.» Επισημαίνει ότι οι επιχειρηματίες του τουρισμού χρειάζονται υποστήριξη κάτω από αυτές τις συγκυρίες, ενώ προγράμματα όπως εκείνου του Κοινωνικού Τουρισμού δεν βοηθούν ουσιαστικά, καθώς όπως τόνισε παρόλο που μοιράζονται αρκετές χιλιάδες κουπόνια Κοινωνικού Τουρισμού, οι δικαιούχοι σήμερα δεν έχουν χρήματα για να καλύψουν τα επιπλέον έξοδα που απαιτούνται στις διακοπές με αποτέλεσμα τα κουπόνια να μένουν αναξιοποίητα.

Ο Νικόλας Μωϋσής διατηρεί ξενοδοχείο στην Πέτρα 25 περίπου χρόνια, φέτος άνοιξε μόνο για τους επαναλαμβανόμενους πελάτες, για εκείνους δηλαδή που έρχονται κάθε χρόνο, χωρίς ουσιαστικά να έχει κέρδος από την λειτουργία. Αν δεν ήταν όπως επισημαίνει οικογενειακή επιχείρηση δεν θα είχε επιβιώσει, ενώ κάποιοι άλλοι οδηγούνται σε χρεωκοπία. Χαρακτηρίζει το μεταναστευτικό ως το μεγαλύτερο πρόβλημα, αφού όπως είπε υπάρχουν ακόμη και έλληνες τουρίστες που όταν παίρνουν τηλέφωνο για κράτηση ρωτάνε πόση απόσταση έχει το ξενοδοχείο από τη Μόρια. «Αν σταματήσουν να έρχονται οι επαναλαμβανόμενοι θα τελειώσει το νησί. Αυτοί είναι που κρατάν το νησί ζωντανό εδώ και χρόνια.»

Αναζήτησαν αλλού δουλειά

Στην Λίμνη Ευβοίας αποφάσισε να πάει φέτος το καλοκαίρι ο Στρατής Βατής για να δουλέψει, αφού όπως είπε ο χειμώνας που έρχεται θα είναι αρκετά δύσκολος. Ο Στρατής γεννημένος στον Μόλυβο δουλεύει 35 χρόνια στο κομμάτι του τουρισμού, διατηρώντας μαγαζί με είδη δώρων. Υπολογίζοντας, λοιπόν, τα περιορισμένα έσοδα και δεδομένου ότι ο παιδί του φέτος θα σπουδάσει, αποφάσισε να πάει να δουλέψει σε άλλο μέρος της Ελλάδος όπου η τουριστική σεζόν θα διαρκέσει περισσότερο, καθώς στον Μόλυβο υπολογίζεται ότι τέλος Αυγούστου θα έχουν φύγει και οι ελάχιστοι τουρίστες.

Οικονομικές και ψυχολογικές επιπτώσεις έχει οι κατακόρυφη πτώση του τουρισμού στις ζωές των ανθρώπων, όπως είπε η Μαρία Κουτρουμπή, που για χρόνια δούλευε σε ξενοδοχείο στον Μόλυβο και φέτος για πρώτη φορά είναι άνεργη. Η ίδια κατάγεται από την Αργολίδα, στο Μόλυβο ζει από τότε που γνώρισε τον άντρα της. Υποστηρίζει πως και στην Αργολίδα υπάρχει κρίση ωστόσο δεν υπάρχει μεταναστευτικό, και οι τουρίστες συνεχίζουν και σήμερα να την επιλέγουν σαν προορισμό παρόλο που είναι ακριβός - πιο ακριβός από εκείνον της Λέσβου. «Εκεί υπάρχουν τεράστιες εγκαταστάσεις, με 500 και 600 κλίνες. Εδώ ποιος επιχειρηματίας θα έρθει να επενδύσει τα χρήματά του για κάτι ανάλογο με την κατάσταση που επικρατεί;»

Αφροδίτη Βατή: Συνεργασία όλων για να αντιστραφεί η κατάσταση

Η Αντιδήμαρχος Τουρισμού, Αφροδίτη Βατή, τόνισε ότι η κατάσταση που επικρατεί σήμερα οφείλεται στον κορονοϊό. Υποστήριξε ότι αυτό που απαιτείται σε αυτές τις δύσκολες συγκυρίες είναι ψυχραιμία, σκληρή δουλειά και συνεργασία μεταξύ όλων των αρμόδιων φορέων για να αντιστραφεί η κατάσταση που επικρατεί σήμερα. Δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι ο ΕΟΤ με Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και Υπουργείο Τουρισμού έχουν ξεκινήσει διαφημιστική εκστρατεία οι ομορφιές των νησιών που έχουν πληγεί από το μεταναστευτικό. Τόνισε ότι αυτή είναι μια τεράστια βοήθεια από την κυβέρνηση, που εκπληρώνει το χρέος της προς τη Λέσβο. Επισήμανε δε ότι όλοι μας έχουμε χρέος να προβάλουμε τις ομορφιές του τόπου μας.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey