Σαλιγκαροτροφία <br>Μια «άλλη» καλλιέργεια για τη Λέσβο

01/07/2012 - 05:56
Έως και πριν μερικά χρόνια το διατροφικό σαλιγκάρι προερχόταν εξ ολοκλήρου από τη συλλογή που γινόταν στη φύση και ήταν ένα εποχικό προϊόν.
Έως και πριν μερικά χρόνια το διατροφικό σαλιγκάρι προερχόταν εξ ολοκλήρου από τη συλλογή που γινόταν στη φύση και ήταν ένα εποχικό προϊόν, με καταναλωτές που συνδέονται με τοπικές παραδόσεις. Τώρα, η εκτροφή σε βιολογικό ολοκληρωμένο κύκλο αναπτύσσεται με γοργούς ρυθμούς και μετά από πολλά χρόνια δοκιμών και πειραμάτων, έχει πλέον φτάσει στο σημείο να είναι μια ασφαλής και ελεγχόμενη δραστηριότητα, που διαδίδεται συνεχώς και εξασφαλίζει τη συνεχή διάθεση των σαλιγκαριών καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου, χωρίς να περιορίζεται στα γνωστά σαλιγκάρια που βγαίνουν μετά τη βροχή. Μια δραστηριότητα που καταπώς φαίνεται ταιριάζει στη Λέσβο.

Πέρασαν πάνω από 30 χρόνια από τη γέννηση της σαλιγκαροτροφίας (εκτροφή και αναπαραγωγή του είδους Helix) σε βιολογικό ολοκληρωμένο κύκλο. Τα τελευταία πέντε χρόνια, όμως, η ανάπτυξη αυτής της γεωργικής παραγωγής έχει σημειώσει σημαντικά άλματα, όπως και η διάδοση του σαλιγκαριού σε έθνη και περιοχές όπου δεν αποτελούσε μέρος της τοπικής τους κουζίνας.

Ξεπεράστηκαν δυσκολίες
Ύστερα από πολλές δυσκολίες και προβλήματα που σημειώθηκαν στο παρελθόν, σήμερα η σαλιγκαροτροφία βρήκε επιτέλους το δρόμο της ανάπτυξης και την τεχνική μεθοδολογία, (διατροφική και παραγωγική), ώστε να είναι σε θέση να εγγυηθεί οικονομικά αποτελέσματα στους εκτροφείς.
Το Διεθνές Ινστιτούτο Σαλιγκαροτροφίας που εδρεύει στην Ιταλία, χρησιμοποιώντας αποκλειστικά το σύστημα ανοιχτού εκτροφείου, το οποίο χαρακτηρίζεται από μια εξ ολοκλήρου φυτική διατροφή, σε φυσικές συνθήκες και φιλικές προς το περιβάλλον, είναι στην πρώτη θέση παγκοσμίως ως προς τον αριθμό και τις εκτάσεις εκτροφείων: πάνω από 7.000 εκτροφεία στην Ιταλία, συνολικής έκτασης που ξεπερνά τα 65.000 στρέμματα και περίπου 120 εκατ. ευρώ ετήσιο κύκλο εργασιών για το σύνολο της αλυσίδας των Ιταλών εκτροφέων.
Πολλές χώρες, ευρωπαϊκές και μη, έχουν κατασκευάσει μέσα σε ελάχιστα χρόνια αρκετά εκτροφεία, εκμεταλλευόμενοι τη διάθεση των χωραφιών, τις ιδανικές συνθήκες με ευνοϊκούς όρους για το κόστος εργασίας και την οικονομική στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Διαχωριστικά σε σαλιγκαροτροφική μονάδα

Κι εδώ;

Στην Ελλάδα, μία χώρα που διαθέτει άριστες κλιματολογικές και εδαφολογικές συνθήκες για την εκτροφή των σαλιγκαριών, ξεκίνησαν ήδη και αναπτύσσονται με ραγδαίους ρυθμούς ανοικτά βιολογικά σαλιγκαροτροφεία σύμφωνα με τις προδιαγραφές του Διεθνούς Ινστιτούτου. Έχουν ήδη δημιουργηθεί πάνω από 40 μονάδες παραγωγής τόσο στην ηπειρωτική Ελλάδα όσο και στα άλλα νησιά. Οι κλιματολογικές συνθήκες της Λέσβου εγγυώνται την ποιοτική ανάπτυξη της σαλιγκαροτροφίας στο νησί, προς το παρόν όμως δε φαίνεται να έχουν αναπτυχθεί τέτοιες πρωτοβουλίες. Κι όμως. Η εκτροφή σαλιγκαριών αποτελεί μια επένδυση που μπορεί να δώσει ένα σημαντικό συμπληρωματικό εισόδημα στους ελαιοπαραγωγούς που λόγω των χαμηλών τιμών του ελαιολάδου έχουν υποστεί μεγάλη μείωση του εισοδήματός τους.
Η σαλιγκαροτροφία είναι μια ιδιαίτερη παραγωγή, γι' αυτό πριν την κατασκευή μιας μονάδας θα πρέπει να ληφθούν υπόψη τα εξής:
- Κατ' αρχήν θα πρέπει να υπάρχει όρεξη και υπομονή, καθώς η πρώτη παραγωγή θα έρθει μετά από 18 έως 20 μήνες.
- Φυσικά, για να δημιουργηθεί ένα εκτροφείο θα πρέπει ο υποψήφιος επενδυτής να διαθέτει κάποια εδαφική έκταση (τουλάχιστον τριών έως και πέντε στρεμμάτων). Τα στρέμματα εξαρτώνται από το πόσα άτομα θα απασχοληθούν στη σαλιγκαροτροφία και πόσο χρόνο διαθέτουν.
- Βασική προϋπόθεση είναι να έχει εξασφαλιστεί η υδροδότηση του χωραφιού και να έχει γίνει ανάλυση του χώματος του χωραφιού.


Σαλιγκάρι της ποικιλίας Helix

Πλεονεκτήματα του είδους Helix Aspersa Müller
Η σημερινή παγκόσμια τάση της αγοράς είναι συνδεδεμένη με την παραγωγή του είδους Helix Aspersa Müller που αντιπροσωπεύει τη νέα κατεύθυνση στη σαλιγκαροτροφία. Πάνω από το 80% των εκτροφέων στην Ευρώπη παράγουν το συγκεκριμένο είδος, που είναι ιδιαίτερα κατάλληλο και ανθεκτικό για τις συνθήκες του εκτροφείου.
- Διακρίνεται για την αναπαραγωγική του ικανότητα (έως 120 αυγά).
- Προσαρμόζεται εύκολα σε συνθήκες εκτροφείου.
- Είναι υπερβολικά ανθεκτικό στις καιρικές συνθήκες.
- Η τιμή του είναι υψηλότερη σε σχέση με τα υπόλοιπα είδη.
- Το σαλιγκάρι είναι άοσμο, δε θορυβεί, δε μολύνει το περιβάλλον, αντιθέτως, από το κέλυφός του βγαίνει αρκετό ασβέστιο, εμπλουτίζοντας το χώρο στον οποίο ζει.
- Το σαλιγκάρι είναι υγιεινό αλλά και θεραπευτικό για πολλές παθήσεις και πωλείται στα φαρμακεία του εξωτερικού, επειδή θεραπεύει ασθένειες όπως έλκος στομάχου, χοληστερίνη, νεφροπάθειες κ.ά..

Διατροφικά χαρακτηριστικά
- Αποτελεί λιχουδιά, εύκολου και γρήγορου μαγειρέματος με γεύση ντελικάτη.
- Έχει λίγες θερμίδες και ελάχιστα λίπη.
- Έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε ανόργανα θρεπτικά στοιχεία, όπως αμινοξέα και ευεργετικά λιπαρά οξέα.
- Η παραγωγή είναι ετήσια και η απόδοση κυμαίνεται από ένα έως ενάμιση τόνο ανά στρέμμα και αυτήν τη στιγμή απορροφάται στο σύνολό της σε καλές τιμές.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey