Απελευθερώνονται «πράσινα» και άδειες στους δημόσιους υπαλλήλους

Δύο θετικά μέτρα ενισχύουν την τουριστική κίνηση από την Τουρκία

12/08/2016 - 13:50

Δύο μέτρα που μπορούν να ενισχύσουν τις αφίξεις τουριστών από την Τουρκία έλαβε η κυβέρνηση της γείτονος χώρας τις προηγούμενες ημέρες. Το πρώτο μέτρο αφορά την άρση της αναστολής των αδειών των δημοσίων υπαλλήλων, που είχε επιβληθεί αμέσως μετά το πραξικόπημα. 

Δύο μέτρα που μπορούν να ενισχύσουν τις αφίξεις τουριστών από την Τουρκία έλαβε η κυβέρνηση της γείτονος χώρας τις προηγούμενες ημέρες. Το πρώτο μέτρο αφορά την άρση της αναστολής των αδειών των δημοσίων υπαλλήλων, που είχε επιβληθεί αμέσως μετά το πραξικόπημα. Η αναστολή των αδειών έπαυσε να ισχύει και πλέον οι Τούρκοι δημόσιοι υπάλληλοι μπορούν να κάνουν κανονικά τις διακοπές τους. Είχαν υπάρξει έντονες αντιδράσεις από την πλευρά των τουριστικών επιχειρήσεων της Τουρκίας, που, μετά την απώλεια των Ρώσων αυτό το καλοκαίρι, κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν και την απώλεια από την εσωτερική τουριστική κίνηση. 

 

Τα μέσα ενημέρωσης της Τουρκίας τις προηγούμενες ημέρες δημοσίευσαν σειρά ρεπορτάζ με τις μισοάδειες παραλίες στα τουριστικά θέρετρα της Τουρκίας.
Το δεύτερο μέτρο που λήφθηκε είναι η άρση της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα των Τούρκων πολιτών που κατέχουν «πράσινα» διαβατήρια.

Ζητούμενο η αναστροφή του κλίματος


Μέχρι χθες, τα συγκεκριμένα μέτρα δεν είχαν οδηγήσει σε αύξηση των αφίξεων Τούρκων τουριστών στη Λέσβο. Οι αφίξεις κυμαίνονται μεταξύ των 60 και 80 ατόμων σε ημερήσια βάση. Αν αυτή η τάση συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα του Αυγούστου, οι αφίξεις Τούρκων τουριστών στη Λέσβο θα σημειώσουν δραματική κάμψη σε σχέση με τον περσινό Αύγουστο του 2015, που είχαν φθάσει στα 15.094 άτομα.


Η άρση των διοικητικών περιορισμών σαφώς δημιουργεί θετικές προϋποθέσεις για την αύξηση της τουριστικής κίνησης από την Τουρκία προς τη Λέσβο. Ωστόσο, δεν θα πρέπει να αναμένεται αυτόματα αύξηση των αφίξεων. Κι αυτό γιατί το πολιτικό κλίμα στην Τουρκία παραμένει τεταμένο και σε αυτές τις συνθήκες το μόνο που δεν σκέφτονται οι Τούρκοι πολίτες είναι τα ταξίδια στο εξωτερικό.


Είναι προφανές ότι η φετινή τουριστική χρονιά για τα νησιά του βορείου Αιγαίου μόνο φυσιολογική δεν μπορεί να χαρακτηριστεί. Το ίδιο ισχύει και για την τουριστική αγορά της Τουρκίας. Η μικρή κάμψη του Ιουλίου θα συνεχιστεί με μεγάλη κάμψη των αφίξεων κατά τη διάρκεια του Αυγούστου. Αν η πολιτική κατάσταση στην Τουρκία ομαλοποιηθεί το αμέσως επόμενο διάστημα και αρχίσει η ζωή να περνά σε επόμενη φάση από την ένταση των πρώτων ημερών του πραξικοπήματος, είναι πιθανό ένα μέρος της χαμένης τουριστικής κίνησης του Ιουλίου και του Αυγούστου να φθάσει στη Λέσβο τους μήνες του φθινοπώρου.

Δεν καλύπτονται οι απώλειες


Ωστόσο, σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να καλυφθούν οι απώλειες που θα έχουν αφήσει οι δύο πλέον κρίσιμοι μήνες του φετινού καλοκαιριού. Οι Τούρκοι συνηθίζουν να κάνουν τις διακοπές τους τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, δηλαδή τους μήνες που είναι κλειστά τα σχολεία. Την ίδια περίοδο δίνονται οι άδειες στους υπαλλήλους και τους εργαζομένους των μεγάλων επιχειρήσεων, των τραπεζών, των δημοσίων υπηρεσιών κ.λπ.


Γι’ αυτόν το λόγο οι αφίξεις των Τούρκων τουριστών στη Λέσβο κατά τη διάρκεια του διμήνου Ιουλίου - Αυγούστου του 2015 ανήλθαν σε 29.497, όταν στο σύνολο του 2015 ήταν 50.659. Δηλαδή το δίμηνο Ιουλίου - Αυγούστου πραγματοποιήθηκε το 60% των αφίξεων Τούρκων τουριστών στη Λέσβο. Όσοι κι αν είναι οι Τούρκοι τουρίστες που θα επιλέξουν να κάνουν διακοπές στη Λέσβο, μετά τη βελτίωση του πολιτικού κλίματος, δεν πρόκειται να καλύψουν τις απώλειες του συγκεκριμένου διμήνου, κι ιδιαίτερα τις απώλειες του Αυγούστου.
Κατά συνέπεια, από τις πλέον ευνοϊκές συνθήκες οι τουριστικές επιχειρήσεις της Λέσβου μπορούν να αναμένουν περιορισμό των απωλειών κι όχι αναστροφή της φθίνουσας τάσης.

Μόνο η απελευθέρωση της βίζας


Το μόνο μέτρο που θα μπορούσε να ανατρέψει την υπάρχουσα κατάσταση σε ό,τι αφορά τις αφίξεις είναι η άρση της υποχρέωσης έκδοσης βίζας για τους Τούρκους πολίτες που θέλουν να επισκεφθούν τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δυστυχώς όμως οι εξελίξεις στον τομέα αυτό δεν δημιουργούν ελπίδες για θετική έκβαση τους επόμενους μήνες, όπως προκύπτει και από τις σχετικές ανακοινώσεις και δηλώσεις Ευρωπαίων παραγόντων.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey