Στους 11.660 οι άνεργοι στο βόρειο Αιγαίο

Νέα οριακή αποκλιμάκωση της δηλωμένης ανεργίας

27/10/2015 - 15:00

Παραπέρα μείωση της δηλωμένης ανεργίας καταγράφηκε το φετινό Σεπτέμβριο στα νησιά του βορείου Αιγαίου, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΕΔ.

Παραπέρα μείωση της δηλωμένης ανεργίας καταγράφηκε το φετινό Σεπτέμβριο στα νησιά του βορείου Αιγαίου, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΕΔ.

Συγκεκριμένα, οι άνεργοι που αναζητούν εργασία, έφθασαν στους 11.660. Τον Αύγουστο ήταν 11.829 και το Σεπτέμβριο του 2014 ήταν 11.830.

Η τάση αύξησης της δηλωμένης ανεργίας κατά τους αντίστοιχους μήνες του 2014 και 2013, δεν επαναλήφθηκε φέτος. Αιτία δεν είναι η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας αλλά οι προσλήψεις προσωπικού που έγιναν σε δημόσιες υπηρεσίες μέσω των προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας.

Σημειώνουμε ότι ήδη έχουν ολοκληρωθεί οι προσλήψεις των δύο προκηρύξεων του προγράμματος και βρίσκονται σε εκκρεμότητα οι προσλήψεις της τρίτης προκήρυξης.

Χάρη σε αυτά τα προγράμματα, μειώνεται τεχνητά ο αριθμός των ανέργων για πέντε μήνες, διότι τόση είναι η διάρκεια της απασχόλησης του προσωπικού που προσλαμβάνεται.

Ωστόσο η θετική επίδραση τους είναι περιορισμένη, καθώς ο μέσος όρος (12.437) των ανέργων τη φετινή χρονιά, παραμένει πολύ πάνω από τον αντίστοιχο περυσινό μέσο όρο (11.988). Μάλιστα τους επόμενους τρεις μήνες αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω ο αριθμός τους, λόγω του κλεισίματος των τουριστικών επιχειρήσεων αλλά και της λήψης νέων μέτρων που εντείνουν την ύφεση στην ελληνική οικονομία.

Η επίδραση του προσφυγικού
Μια παράμετρος που δεν έχει αναλυθεί ως σήμερα, είναι η επίδραση της ροής προσφύγων στην οικονομία των νησιών του βορείου Αιγαίου και κατ’ επέκταση στη δημιουργία ή τη διατήρηση θέσεων εργασίας. Παρότι ορθά διατυπώνεται η άποψη πως δεν μπορεί οι πρόσφυγες να αντιμετωπίζονται ως πελάτες, οι θετικές και οι αρνητικές επιπτώσεις από την έλευση τους υπάρχουν και θα είναι πολύ χρήσιμο να μετρηθούν.

Η μείωση του αριθμού των δηλωμένων ανέργων που αναζητούν εργασία, συνεχίστηκε και σε πανελλαδικό επίπεδο. Συγκεκριμένα, οι άνεργοι αυτής της κατηγορίας ανήλθαν σε 806.429 κατά τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου, όταν τον Αύγουστο ήταν 815.434, ενώ το Σεπτέμβριο του 2014 ήταν 832.618. Στην ουσία, τον Σεπτέμβριο, ο αριθμός των ανέργων -σε πανελλαδικό επίπεδο- επέστρεψε σε αναμενόμενα επίπεδα, που προσδιορίζονται από την τάση οριακής αποκλιμάκωσης της ανεργίας.

Το δίμηνο Ιουλίου - Αυγούστου ο αριθμός των ανέργων είχε παρουσιάσει μικρή αλλά αισθητή άνοδο ως αποτέλεσμα των προβλημάτων που δημιουργήθηκαν στην οικονομία από την εφαρμογή των capital controls.

Και ο αγροτικός τομέας
Πιθανότατα, το φετινό Σεπτέμβριο, η ανεργία θα είχε μειωθεί περαιτέρω αν η ελληνική οικονομία δεν αντιμετώπιζε τόσο μεγάλα προβλήματα ρευστότητας.

Η εξέλιξη της ανεργίας κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2015, αναμένεται να αποτυπώσει από τη μια την σταθεροποίηση της πολιτική κατάστασης στο χώρα αλλά και τις επιπτώσεις από την εφαρμογή των νέων αυστηρότερων φοροεισπρακτικών μέτρων του νέου μνημονίου.

Με εξαιρετικό ενδιαφέρον αναμένουμε να δούμε αν θα έχουμε μείωση της αδήλωτης εργασίας το φετινό χειμώνα στη Λέσβο και γενικότερα στις αγροτικές περιοχές.

Κι αυτό γιατί η ανάγκη των αγροτών να εμφανίσουν έξοδα, θα τους υποχρεώσει να πληρώσουν ασφαλιστικές εισφορές για τους εργάτες γης που θα απασχολήσουν.

Συνεπώς υπό φυσιολογικές συνθήκες, θα πρέπει να καταγραφεί μείωση του αριθμού των ανέργων και το χειμώνα. Μένει να αποδειχθεί αν θα επιβεβαιωθεί αυτή η εκτίμηση από εδώ και πέρα.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey