Μια ακόμη συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο

Ομόφωνο «όχι» στην αύξηση του ΦΠΑ

26/06/2015 - 15:27

Η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Βορείου Αιγαίου την Τετάρτη το απόγευμα ξεκίνησε με τον Στρατή Κόρακα να βάζει προς συζήτηση, εκτός ημερήσιας διάταξης, τέσσερα θέματα.

Η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Βορείου Αιγαίου την Τετάρτη το απόγευμα ξεκίνησε με τον Στρατή Κόρακα να βάζει προς συζήτηση, εκτός ημερήσιας διάταξης, τέσσερα θέματα.

Την επικείμενη κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά, την ιδιωτικοποίηση του αεροδρομίου Μυτιλήνης, την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τα αποθεματικά των φορέων της γενικής κυβέρνησης και την πρόθεση της κυβέρνησης να δημιουργηθεί νατοϊκή βάση σε νησί του Αιγαίου.

«Κάναμε ό,τι οφείλαμε»
Από αυτά το μόνο που συζητήθηκε ήταν το θέμα του ΦΠΑ, μετά από παρέμβαση του Νάσου Γιακαλή.

Ο οποίος επέκρινε την περιφερειακή αρχή πως δεν είναι επαρκώς δραστήρια στο ζήτημα αυτό και πρότεινε να γίνει σύσκεψη όλων των φορέων Βορείου και Νοτίου Αιγαίου στην Αθήνα. Απαντώντας η περιφερειάρχης Χριστιάνα Καλογήρου ανέφερε αναλυτικά όλες τις ενέργειες που έχουν γίνει τους τελευταίους έξι μήνες και μεταξύ άλλων περιλάμβαναν επαφές με τους αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντος (π.χ. υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη).

Είπε πως το θέμα έχει τεθεί ακόμη και στον Πρωθυπουργό και έκλεισε την τοποθέτησή της σημειώνοντας: «Είναι μια καθημερινή προσπάθεια που βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και έξι μήνες, κάναμε ό,τι οφείλαμε να κάνουμε και με το παραπάνω».

Στο Νάσο Γιακαλή απάντησε και η Αγλαϊα Κυρίτση η οποία είπε: «Ως σήμερα δεν έχει αποφασιστεί τίποτα. Η κυβέρνηση είναι αντίθετη στην κατάργηση του ΦΠΑ των νησιών.

Ως περιφερειακή παράταξη έχουμε ευθέως τοποθετηθεί κατά της κατάργησης του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά και κατά της ιδιωτικοποίησης των περιφερειακών αεροδρομίων». Παράλληλα όμως είπε πως δεν μπορεί να αυξάνεται η τουριστική κίνηση στα νησιά και να μην αυξάνονται τα φορολογικά έσοδα από το ΦΠΑ, όπως έγινε πέρυσι το καλοκαίρι.

Όλοι θα κριθούμε
Ο Στρατής Κόρακας θύμισε πως η μείωση του ΦΠΑ στα νησιά τέθηκε ως αίτημα το 1987 στις κινητοποιήσεις για τα Παιδαγωγικά. Είπε πως τις προηγούμενες ημέρες είχε συμμετάσχει σε σύσκεψη που έγινε για το θέμα αυτό στο Νότιο Αιγαίο.

Οι εκεί φορείς εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους για την έλλειψη συμμετοχής από τους φορείς του Βορείου Αιγαίου και κατέληξε λέγοντας: «Με κινητοποιήσεις πετύχαμε την εφαρμογή του μέτρου αυτού με κινητοποιήσεις θα το κρατήσουμε».
«Μόνο ένας γενικός ξεσηκωμός του λαού των νησιών θα αποτρέψει την κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ» δήλωσε ο Ανδρέας Μπάλλας.

Παράλληλα συνέδεσε το μέτρο αυτό με την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει μια νέα συμφωνία με τους δανειστές που θα φέρει νέα επαχθή μέτρα λιτότητας για το λαό και ιδιωτικοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων. Απευθυνόμενος στις άλλες περιφερειακές παρατάξεις και τα κόμματα που εκπροσωπούν ή από τα οποία στηρίχθηκαν είπε «Όλοι θα κριθούμε το επόμενο διάστημα» εννοώντας από τη στάση που θα κρατήσουν απέναντι στις κυβερνητικές αποφάσεις.

Τοποθετήσεις για το θέμα έγιναν από τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Λέσβου Βαγγέλη Μυρσινιά και από τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Μυτιλήνη Παναγιώτη Παπαρίσβα.

Αμφότεροι τόνισαν ότι οι συνέπειες για την οικονομία των νησιών θα είναι καταστρεπτικές από την αύξηση του ΦΠΑ.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey