Ο Γιάννης Ζερδελής για τον προϋπολογισμό τού 2015

Προϋπολογισμός βαριάς λιτότητας

03/12/2014 - 14:32

Τις καταστροφικές συνέπειες του προϋπολογισμού τού 2015 ανέλυσε χθες το μεσημέρι ο βουλευτής τού ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Ζερδελής, στη συνέντευξη Τύπου που διοργάνωσε η Νομαρχιακή Επιτροπή του κόμματος στη Μυτιλήνη.

Τις καταστροφικές συνέπειες του προϋπολογισμού τού 2015 ανέλυσε χθες το μεσημέρι ο βουλευτής τού ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Ζερδελής, στη συνέντευξη Τύπου που διοργάνωσε η Νομαρχιακή Επιτροπή του κόμματος στη Μυτιλήνη.

Ο βουλευτής Λέσβου υπογράμμισε πως ο προϋπολογισμός τού 2015 δομείται πάνω στη συνέχιση της ανθρωπιστικής κρίσης και στη δημιουργία άκαμπτων μορφών ανεργίας και επομένως συνεχίζει να αναπαράγει τα ίδια αδιέξοδα των προηγούμενων ετών του μνημονίου και τις λιτότητας.

Στηρίζεται, είπε ακόμα, πάνω στις τεράστιες περικοπές δαπανών στο κοινωνικό κράτος, αδιαφορεί για το τεράστιο πρόβλημα της ανεργίας και της υποτίμησης των μισθών, επιφέρει νέες περικοπές στις συντάξεις και πνίγει οικονομικά την αυτοδιοίκηση.

Ο κ. Ζερδελής τόνισε πως ο προϋπολογισμός είναι βαθύτατα ταξικός και επιτυγχάνει μια αναδιανομή του πλούτου από τα φτωχότερα κοινωνικά στρώματα, προς τα πλουσιότερα.

Χαρακτηριστικό είναι ότι τα νομικά πρόσωπα, ενώ αύξησαν κατακόρυφα τα κέρδη τους, επιβαρύνθηκαν φορολογικά πολύ λιγότερα από τα φυσικά πρόσωπα, σε συνθήκες πρωτοφανούς μείωσης των εισοδημάτων τους σε συνδυασμό με την αύξηση στη φορολογία της ακίνητης περιουσίας μέσω του ΕΝΦΙΑ.

Στον προϋπολογισμό για το 2014, υπήρχε πρόβλεψη για αύξηση των επενδύσεων το 2014 κατά 5,3%, αλλά τελικά φαίνεται να «κλείνει» στο 1%. Κι αυτή η πενιχρή αύξηση προέρχεται από τις ιδιωτικές επενδύσεις, καθώς οι δημόσιες επενδύσεις για το τρέχον έτος είναι καθηλωμένες.

Κάτι τέτοιο αναμένεται να συμβεί και το 2015, παρ’ ότι το Δ.Ν.Τ. σημειώνει πως η έλλειψη δημόσιων επενδύσεων φρενάρει την ανάπτυξη της χώρας.

Για το 2015, το πρωτογενές πλεόνασμα προβλέπεται να διαμορφωθεί στα 5,6 δισεκατομμύρια (η Τρόικα το αμφισβητεί, θεωρώντας ότι υπολείπεται κατά τουλάχιστον 2,5 δισ. ευρώ).

Σε κάθε περίπτωση, είπε ο βουλευτής, το μέγεθος του πρωτογενούς πλεονάσματος είναι αυτό γύρω από το οποίο χτίζονται όλοι οι προϋπολογισμοί των τελευταίων ετών και στην ουσία πρόκειται για τους πόρους που θα μεταβιβάσει η Ελληνική Οικονομία στους δανειστές στο πλαίσιο της αποπληρωμής του δημόσιου χρέους.

Οι πόροι των ΟΤΑ
Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο κ. Ζερδελής στους πόρους που θα κατευθυνθούν στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Ειδικότερα, τόνισε πως οι λειτουργικές δαπάνες των ΟΤΑ περικόπτονται κατά 85 εκατ. ευρώ, οι δαπάνες για επενδύσεις κατά 156 εκατ. ευρώ, οι δαπάνες μισθοδοσίας κατά 83 εκατ. ευρώ, ενώ προβλέπεται να αναζητήσουν επιπλέον έσοδα από φόρους 33 εκατ. ευρώ.

Αναφερόμενος στις αποκρατικοποιήσεις σημείωσε πως τα έσοδα που μπαίνουν στα ταμεία, είναι πολύ κατώτερα του αναμενομένου, κατηγορώντας την κυβέρνηση πως προχωράει σε ένα άνευ προηγουμένου ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey