Έντονες οι αντιδράσεις από τις παραγωγικές τάξεις

Ξαναζητούν την κατάργηση του μειωμένου Φ.Π.Α.

18/11/2014 - 15:03

Εκ νέου τίθεται ζήτημα κατάργησης των μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α. που ισχύουν στα νησιά του Αιγαίου, από την Τρόικα, η οποία δείχνει ότι δε θέλει να καταλάβει τις ιδιαιτερότητες των νησιών που έκαναν απαραίτητη τη θέσπιση του μέτρου πριν από 25 περίπου χρόνια.

Εκ νέου τίθεται ζήτημα κατάργησης των μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α. που ισχύουν στα νησιά του Αιγαίου, από την Τρόικα, η οποία δείχνει ότι δε θέλει να καταλάβει τις ιδιαιτερότητες των νησιών που έκαναν απαραίτητη τη θέσπιση του μέτρου πριν από 25 περίπου χρόνια.

Αυτήν τη φορά, η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών τού Φ.Π.Α. στα νησιά έρχεται ως ένα από τα προαπαιτούμενα που θέτει η Τρόικα στην Ελληνική Κυβέρνηση.

Τα στελέχη της Τρόικας πιστεύουν πως η κατάργηση του μειωμένου Φ.Π.Α., όπως και των πολλών συντελεστών που έχουν θεσπιστεί στη χώρα μας, διαμορφώνει τις προϋποθέσεις για ανάπτυξη της φοροδιαφυγής. Γι’ αυτό και τη ζητάει.

Δηλαδή τα στελέχη της Τρόικας πιστεύουν πως η θέσπιση ενός ενιαίου συντελεστή τού ΦΠΑ θα οδηγήσει στην αύξηση των κρατικών εσόδων από το συγκεκριμένο φόρο. Πρέπει να σημειωθεί πως στις εκθέσεις των δανειστών συνεχώς τονίζεται πως η χώρα μας έχει πολύ χαμηλά έσοδα από το Φ.Π.Α. σε σχέση με άλλες χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τις παραπάνω απόψεις ασπάζονται και ανώτερα στελέχη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο επίτροπος Γιοχάνες Χαν, που επισκέφθηκε τη Λέσβο τον προηγούμενο μήνα, κατά τη διάρκεια της συζήτησης που είχε με πολίτες του Βορείου Αιγαίου στο ξενοδοχείο «Ηλιοτρόπιο» της Μυτιλήνης, μετά από σχετική ερώτηση, με δηκτικό ύφος είπε πως οι μειωμένοι συντελεστές τού Φ.Π.Α. δεν έχουν οδηγήσει σε μείωση των τιμών για τους καταναλωτές, θέλοντας να δείξει πως το μέτρο είναι αναποτελεσματικό.

Στην αντίπερα όχθη, οι φορείς των νησιών υποστηρίζουν πως η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών τού Φ.Π.Α. στα νησιά θα οδηγήσει σε αύξηση του κόστους ζωής, μείωση του εισοδήματος των κατοίκων των νησιών και εν τέλει σε ακόμη μεγαλύτερη συρρίκνωση των τοπικών οικονομιών.

Έτσι, το τελικό αποτέλεσμα θα είναι η μείωση των φορολογικών εσόδων του κράτους, κι όχι η αύξησή τους.

Τα διαθέσιμα στοιχεία επιβεβαιώνουν αυτή την εκτίμηση. Η απόδοση του Φ.Π.Α. από τα νησιά του Βορείου Αιγαίου την πενταετία 2007 - 2011 κυμάνθηκε μεταξύ 0,37% και 0,51% των συνολικών εσόδων του κράτους από το συγκεκριμένο φόρο.

Η ενδεχόμενη κατάργηση των μειωμένων συντελεστών στην ιδανική περίπτωση μπορεί να αυξήσει τα έσοδα του κράτους από τα νησιά της περιφέρειας σε ποσοστό 30%. Δηλαδή κατά την περίοδο 2007 - 2011 θα κινούνται από 0,48% έως 0,66%.

Μηδαμινά αποτελέσματα
Ο αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου Παρασκευάς Φραντζέσκος, σχολιάζοντας την επιμονή της Τρόικας στο συγκεκριμένο ζήτημα, δήλωσε στο «Ε»: «Εμείς, πάρα πολλές φορές ως Επιμελητήριο Λέσβου, έχουμε πάρει θέση ενάντια στην κατάργηση των μειωμένων συντελεστών τού Φ.Π.Α.. Έχουμε πλέον στα χέρια μας στοιχεία από δείχνουν πως η αύξηση των εσόδων του Δημοσίου θα είναι μηδαμινή. Τα στοιχεία αυτά τα έχουμε γνωστοποιήσει στην ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών κι ελπίζουμε να αξιοποιηθούν από την κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα».

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων, Περικλής Αντωνίου, μας παρέπεμψε στις πάγιες θέσεις της Ένωσης και τις δηλώσεις που έχει κάνει στο παρελθόν.

Ο κ. Αντωνίου πιστεύει πως η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών θα οδηγήσει σε απώλεια εσόδων για το Δημόσιο, διότι έχει εξαντληθεί η φοροδοτική ικανότητα των κατοίκων και των επιχειρήσεων των νησιών. Κατά συνέπεια, μια ενδεχόμενη κατάργηση του μειωμένου Φ.Π.Α. θα οδηγήσει σε απώλεια τζίρου τις επιχειρήσεις και κατ’ επέκταση σε απώλεια εσόδων το Δημόσιο.

Ο αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Μυτιλήνης, Παναγιώτης Παπαρίσβας, σημειώνει πως όταν μια επιχείρηση δεν πάει καλά ή η ζήτηση για τα προϊόντα της πέφτει, μειώνει τις τιμές για να μη χάσει τους πελάτες της και για να αυξήσει τα έσοδά της.

Το ελληνικό κράτος κάνει ακριβώς το αντίθετο. Αντί να μειώνει τους φόρους, επιδιώκει να τους αυξήσει, πιστεύοντας πως έτσι θα αυξήσει τα έσοδά του.

Το ίδιο πρέπει να αντιληφθεί και η Τρόικα κι όποιοι άλλοι φορείς εισηγούνται την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών τού Φ.Π.Α.. Το υψηλότατο μεταφορικό κόστος που αντιμετωπίζουμε οι κάτοικοι και οι επιχειρήσεις των νησιών, δεν επιτρέπει την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών.
Ανάλογες θέσεις επί του θέματος έχουν εκφράσει στο παρελθόν όλοι οι φορείς της Λέσβου.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey