Συνάντηση Αθανασίου με κτηνοτροφικούς συνεταιρισμούς

12/09/2014 - 23:39

Σειρά συναντήσεων είχε χθες ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χαράλαμπος Αθανασίου, με εκπροσώπους των κτηνοτρόφων της Λέσβου, στελέχη της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής Λέσβου και της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου. 

Σειρά συναντήσεων είχε χθες ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χαράλαμπος Αθανασίου, με εκπροσώπους των κτηνοτρόφων της Λέσβου, στελέχη της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής Λέσβου και της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου. Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων κυριάρχησε η συζήτηση για τα προβλήματα που δημιουργεί η εξάπλωση του καταρροϊκού πυρετού.

Ειδικότερα, οι εκπρόσωποι των κτηνοτροφικών συνεταιρισμών ανέφεραν πως δεν υπάρχουν κτηνίατροι για να κάνουν γρήγορα τις αιμοληψίες. Το αποτέλεσμα είναι να χάνεται μεγάλος αριθμός ζώων, χωρίς να καταγράφονται και χωρίς να αποζημιώνονται. Είναι χαρακτηριστικό ότι την ώρα που η νόσος έχει εντοπιστεί σε περισσότερες από 100 εκτροφές, έχουν θανατωθεί μόλις 90 ζώα. Μεγάλο πρόβλημα για τους κτηνοτρόφους είναι η έλλειψη εντομοαπωθητικών που χρησιμοποιούνται για τον ψεκασμό των κοπαδιών και των στάβλων τους. Ζητήθηκε από τον υπουργό να βοηθήσει ώστε άμεσα να δοθούν στο Δήμο και την Περιφέρεια πιστώσεις για να γίνουν ψεκασμοί σε όλη την ύπαιθρο της Λέσβου.

Το δεύτερο, ιδιαίτερα καυτό ζήτημα για τους κτηνοτρόφους του νησιού, είναι τα μη επιλέξιμα βοσκοτόπια. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης του θέματος, ο υπουργός έκανε λόγο για συγκρατημένη αισιοδοξία, αποφεύγοντας επιμελώς όμως να αναλάβει οποιαδήποτε δέσμευση. Άλλωστε είναι γνωστό ότι πρόκειται για ένα εξαιρετικά δύσκολο θέμα, που για να λυθεί, απαιτείται να υπάρξει έγκριση από την πλευρά των κοινοτικών αρχών.

Μεγάλο πρόβλημα για τους βιοκτηνοτρόφους και τους βιοκαλλιεργητές της Λέσβου είναι οι ποινές που υφίστανται λόγω της λάθος τοποθέτησης των αγροκτημάτων τους στους ψηφιακούς χάρτες τού ΟΣΔΕ. Πρόκειται για ένα πρόβλημα που στοιχίζει πολλές χιλιάδες ευρώ στους παραγωγούς, ενώ πολλοί είναι αυτοί που λόγω αυτού, κινδυνεύουν να χάσουν ολοσχερώς τις επιδοτήσεις που δικαιούνται.

Οι συνεταιριστές ζήτησαν να δοθεί η δυνατότητα στους αγροτικούς συνεταιρισμούς να πωλούν επιδοτούμενες (ως προς το κόστος μεταφοράς) ζωοτροφές στους κτηνοτρόφους που δεν είναι μέλη των συνεταιρισμών. Με τη ρύθμιση που θεσπίσθηκε πριν από μερικά χρόνια, οι συνεταιρισμοί μπορούν να πουλούν επιδοτούμενες ζωοτροφές μόνο στους κτηνοτρόφους που εκπροσωπούν. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην μπορούν να αυξήσουν τον τζίρο τους.

Στις υπηρεσίες της Περιφέρειας

Λίγο μετά τις 11:00 χθες το πρωί, ο υπουργός συνοδευόμενος από τον αντιπεριφερειάρχη Στρατή Κύτελη, επισκέφθηκε τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής Λέσβου, όπου ενημερώθηκε για την έλλειψη προσωπικού και πόρων. Ας σημειωθεί πως στην υπηρεσία πριν από μερικά χρόνια υπηρετούσαν 15 κτηνίατροι και τώρα υπάρχουν μόλις τέσσερις.
Στη συνέχεια, ο κ. Αθανασίου επισκέφθηκε τη Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης. Εκεί συζήτησε με τους υπηρεσιακούς παράγοντες θέματα που άπτονται της αρμοδιότητας της υπηρεσίας.
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey