Στα κρυφά νοίκιασαν σε ιδιώτες το Σφαγείο Καλλονής, χωρίς πρόσκληση ενδιαφέροντος, χωρίς ενημέρωση του νέου δημάρχου, Σπ. Γαληνού, αλλά και της κοινής γνώμης, λίγες μέρες πριν αναλάβει η νέα δημοτική αρχή!

Καμώματα ΑΔΕΛ…

28/08/2014 - 14:54

Εν κρυπτώ και παραβύστω, λίγες μέρες πριν παραδώσει στη νέα δημοτική αρχή Λέσβου, ή αλλιώς στην τούρλα του καλοκαιριού, η διοίκηση της ΑΔΕΛ έσπευσε να νοικιάσει σε τέσσερις ιδιώτες το Δημοτικό Σφαγείο Καλλονής, και μάλιστα για 10 χρόνια, χωρίς να ενημερώσει κατ’ αρχήν το νέο δήμαρχο, Σπύρο Γαληνό, χωρίς να δημοσιεύσει πρόσκληση ενδιαφέροντος για την ενημέρωση της κοινής γνώμης και δυνητικά ενδιαφερόμενων για τη μίσθωση του Σφαγείου.

Εν κρυπτώ και παραβύστω, λίγες μέρες πριν παραδώσει στη νέα δημοτική αρχή Λέσβου, ή αλλιώς στην τούρλα του καλοκαιριού, η διοίκηση της ΑΔΕΛ έσπευσε να νοικιάσει σε τέσσερις ιδιώτες το Δημοτικό Σφαγείο Καλλονής, και μάλιστα για 10 χρόνια, χωρίς να ενημερώσει κατ’ αρχήν το νέο δήμαρχο, Σπύρο Γαληνό, χωρίς να δημοσιεύσει πρόσκληση ενδιαφέροντος για την ενημέρωση της κοινής γνώμης και δυνητικά ενδιαφερόμενων για τη μίσθωση του Σφαγείου.

Γιατί τέτοια σπουδή λίγες μέρες πριν αναλάβει η νέα δημοτική αρχή; Και γιατί με τόση μυστικότητα, δεδομένου ότι το θέμα απασχόλησε κατά το πρόσφατο παρελθόν την κοινή γνώμη; Ας σημειωθεί ότι η «επιχείρηση» επαναλειτουργίας του Σφαγείου Καλλονής, που θεωρήθηκε παράνομη, είχε προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις, οδηγώντας την υπόθεση σε συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο, αλλά και στη Δικαιοσύνη.

«Απολύτως καμμία ενημέρωση δεν έχω λάβει για το θέμα. Θεωρούσα αυτονόητο ότι αν όχι με τη σύμφωνη γνώμη μου -που είναι και το ζητούμενο-, θα γίνονταν ενέργειες που θα αφορούσαν τη νέα δημοτική αρχή, και μάλιστα μετά το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών ότι θα είχα κάποια στοιχειώδη ενημέρωση», λέει στο «Ε» ο κ. Γαληνός, ο οποίος για τους λόγους που εξηγεί, δηλαδή ότι δεν ενημερώθηκε ποτέ από τον πρόεδρο της ΑΔΕΛ, Αριστείδη Ταξείδη, αναφέρει: «Δεν μπορώ να κρίνω.

Με την παραλαβή των νομικών προσώπων θα γίνει καταγραφή, καθώς και διοικητικός και οικονομικός έλεγχος, και όπου κριθεί απαραίτητο, θα αναλάβει ορκωτός λογιστής». Καμμία ενημέρωση δεν έχει ούτε ο Ταξιάρχης Βέρρος, που όλα δείχνουν ότι θα είναι και άμεσα ενδιαφερόμενος ως επερχόμενος αντιδήμαρχος Καλλονής.

Προς έκπληξη όλων, ο κ. Ταξείδης αναφέρει: «Σε καμμία περίπτωση η ενέργειά μας δεν ήταν ξαφνική, αφού η εν λόγω συζήτηση υπήρχε στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας επί ένα χρόνο!»

Σπατάλη
Ας σημειωθεί ότι το Δημοτικό Σφαγείο Καλλονής δε διαθέτει πιστοποίηση HACCP, το οποίο αποτελεί προϋπόθεση για την έκδοση και ανανέωση οποιασδήποτε άδειας λειτουργίας σφαγείου, ενώ οι περιβαλλοντικοί όροι έχουν λήξει από το 2002 και έκτοτε δεν έχει γίνει καμμία ενέργεια για την ανανέωσή τους.

«Αποφασίσαμε να το νοικιάσουμε με την υποχρέωση των ενοικιαστών να προχωρήσουν σε επισκευές και να εξασφαλίσουν την απαραίτητη αδειοδότηση», ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της ΑΔΕΛ.

Ωστόσο, καμμιά αναφορά δεν έκανε ο κ. Ταξείδης για το γεγονός ότι η ΑΔΕΛ σπατάλησε αρκετά χρήματα χωρίς να έχει εξασφαλίσει τις απαραίτητες αδειοδοτήσεις για την επαναλειτουργία του Σφαγείου Καλλονής, κάτι που έρχεται να επιβεβαιώσει τις παλινωδίες της δημοτικής επιχείρησης, που εκθέτουν τη διοίκησή της, η οποία εμφανίζεται να λειτουργεί προχείρως και αδιαφανώς, αδιαφορώντας για τις τυχόν επιπτώσεις.

150.000 ευρώ
Τον περασμένο Απρίλιο, όπως είχαμε γράψει, είχε συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο Λέσβου η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου τής ΑΔΕΛ. Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος, Αριστείδης Ταξείδης, είχε εισηγηθεί με την οικονομοτεχνική μελέτη βιωσιμότητας την αύξηση κεφαλαίου που επιχειρούσε από το 2013, κατά 150.000 ευρώ, για τον εκσυγχρονισμό των σφαγείων και του αιολικού πάρκου.

Η αύξηση, αν και αρχικά είχε λάβει την έγκριση του Δημοτικού Συμβουλίου, απορρίφθηκε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου (ΑΔΑ). Στην απόφαση της ΑΔΑ υπογραμμιζόταν η έλλειψη της οικονομοτεχνικής μελέτης, στην οποία πρέπει να τεκμαίρεται η βιωσιμότητα της εταιρείας και η πραγματική οικονομική της κατάσταση κατά τα τελευταία έτη της λειτουργίας της.

Μετά την παρουσίαση της μελέτης, δόθηκε το «πράσινο φως» τον περασμένο Ιούλιο από την ΑΔΑ, αλλά και από την οικονομική επιτροπή του Δήμου, για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου τής ΑΔΕΛ. Μόνο που στη μελέτη βιωσιμότητας που παρουσιάστηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο για να εγκριθεί η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου τής ΑΔΕΛ, πουθενά δε γινόταν λόγος για εκμίσθωση του Σφαγείου της Καλλονής σε ιδιώτες -κάτι που θα έπρεπε να συμβαίνει, από τη στιγμή που, όπως λέει και ο κ. Ταξείδης, εδώ και ένα χρόνο απασχολούσε τη διοίκηση της ΑΔΕΛ.

Προς τι η σιωπή;
Γιατί λοιπόν αποσιωπήθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο;

Η απορία είναι ακόμη μεγαλύτερη, γιατί η αίτηση για εκμίσθωση του Σφαγείου είναι ενδεχομένως σε σωστή κατεύθυνση. Γιατί λοιπόν δε δημοσιοποιήθηκε η πρόθεση της ΑΔΕΛ να το εκμισθώσει; Ασφαλώς και η εκμίσθωση ενός περιουσιακού στοιχείου τής ΑΔΕΛ σε ιδιώτες δεν είναι παράνομη ενέργεια, είναι καθ’ όλα νόμιμη, αλλά θέμα ηθικής τάξης ήταν και είναι από τη στιγμή που μιλάμε για αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας, διαφάνεια προς την κοινή γνώμη και ασφαλώς ενημέρωση της νέας δημοτικής αρχής που σε λίγο αναλαμβάνει και η οποία μπορεί να έχει άλλη φιλοσοφία για την αξιοποίηση της περιουσίας του Δήμου. Γιατί λοιπόν η ΑΔΕΛ δέσμευσε με τις ενέργειές της τη νέα δημοτική αρχή;

Επειδή το νόμιμον δεν είναι και ηθικόν, όπως εκ των υστέρων το «κατάλαβε» και ο πρώην υπουργός τής Ν.Δ., Γιώργος Βουλγαράκης, οφείλει τόσο η διοίκηση της ΑΔΕΛ, όσο και η νέα δημοτική αρχή που αναλαμβάνει σε λίγα 24ωρα, να επανεξετάσουν όλα τα στοιχεία με όρους διαφάνειας και δημοσίου συμφέροντος, χωρίς σκοπιμότητες και προχειρότητες, προκειμένου η υπόθεση να μην αφήσει σκιές, εμπλέκοντας και εκθέτοντας, ενδεχομένως, πρόσωπα και καταστάσεις.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey