Εξακολουθεί να διχάζει η «ανοικτή» Κυριακή για τα μαγαζιά της Μυτιλήνης

Ο πνιγμένος… από τα μαλλιά του!

23/01/2014 - 15:41

Δεν είδαν τον τζίρο τους να ανεβαίνει οι καταστηματάρχες της Μυτιλήνης που επέλεξαν να μείνουν ανοιχτοί Κυριακές στη βάση του νέου μέτρου.

Δεν είδαν τον τζίρο τους να ανεβαίνει οι καταστηματάρχες της Μυτιλήνης που επέλεξαν να μείνουν ανοιχτοί Κυριακές στη βάση του νέου μέτρου.

Ο καλός γενικά καιρός, αλλά και η πρεμιέρα των εκπτώσεων την περασμένη Κυριακή, δε στάθηκαν ικανά για να προσελκύσουν το ενδιαφέρον των καταναλωτών.

Επαληθεύτηκαν τελικά όσοι από την αρχή είχαν τονίσει πως αν θα είχε κάπου αποτελέσματα το συγκεκριμένο μέτρο, θα ήταν σε εμπορικούς δρόμους μεγαλουπόλεων ή στα μεγάλα εμπορικά πολυκαταστήματα. Σε καμμία περίπτωση βέβαια δεν τίθεται ζήτημα σύγκρισης με τις αγορές αντίστοιχης δυναμικής με αυτής της Μυτιλήνης.

Η γενική της εικόνα μάλιστα, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, θέλει συνολικά τα εμπορικά καταστήματα να μετρούν απώλειες στον τζίρο τους, σε σύγκριση πάντα με το αντίστοιχο περσινό χρονικό διάστημα, είτε αποφάσισαν να λειτουργήσουν τις επιπλέον Κυριακές είτε όχι.

Όχι πολλά...
Στα 30 με 40 καταστήματα υπολογίζονται τα εμπορικά καταστήματα που έκαναν χρήση του δικαιώματος των «ανοικτών» Κυριακών, πλην της τελευταίας του έτους, και εντοπίζονται κυρίως στην οδό Ερμού.

Στη μείωση της καταναλωτικής ικανότητας των πελατών αποδίδουν οι περισσότεροι καταστηματάρχες την αιτία μίας ακόμα πτωτικής χρονιάς, ενώ για τις Κυριακές επισημαίνουν πως συνέβαλαν ελάχιστα και μόνο σε επιχειρήσεις χωρίς μεγάλο λειτουργικό κόστος.


Ο Παναγιώτης Παπαρίσβας

«Δε γνωρίζουμε ακριβώς τι τζίρο έκαναν όσοι επέλεξαν να ανοίξουν, αλλά είναι βέβαιο πως αν τηρήθηκαν οι προβλεπόμενες αμοιβές όσων εργάστηκαν, δε θα έμεινε τίποτα στο ταμείο», επεσήμανε ο αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Μυτιλήνης, Παναγιώτης Παπαρίσβας, αναφερόμενος κυρίως στις επιχειρήσεις που απασχολούν υπαλλήλους. Και προσέθεσε: «Τα περισσότερα μέλη του Συλλόγου δεν άνοιξαν και παραμένει πάγια η θέση μας πως η Κυριακή είναι αργία. Είναι κρίμα να κανιβαλίζουμε μεταξύ μας πιστεύοντας ότι θα ανέβει ο τζίρος της εβδομάδος μένοντας ανοιχτοί τις Κυριακές.


Ο Χρήστος Πουλέλλης

Στην ουσία παραμένει ο ίδιος, απλά διαιρείται με εφτά αντί με έξι ημέρες. Επιπλέον το ωράριό μας έχει αποδειχθεί τόσα χρόνια επαρκές.»

Και τα μαγαζιά...
Τις ίδιες στην ουσία διαπιστώσεις, αλλά με διαφορετική προσέγγιση, συναντάμε σε καταστηματάρχες που επέλεξαν να λειτουργήσουν. Χαρακτηριστική η διαπίστωση του Χρήστου Πουλέλλη, σύμφωνα με την οποία: «Δεν υπήρξε ουσιαστική μεταβολή στον τζίρο, αλλά η κατάσταση πολλών εμπόρων είναι τέτοια, που ακόμα και για το ενδεχόμενο 100 ή 200 ευρώ να μπουν στο ταμείο τους, ανοίγουν τις Κυριακές.

Δεν ξέρουμε πώς θα εξελιχθεί το μέτρο και αν θα συνεχίσουν κάποια καταστήματα να ανοίγουν. Άλλωστε δεν ευνοούνται όλοι το ίδιο.

Μια επιχείρηση χωρίς εργαζομένους είναι πιο εύκολο να ανοίξει την Κυριακή και με λιγότερο ρίσκο. Θα το δούμε την επόμενη φορά τι τύχη θα έχει το μέτρο, δηλαδή πριν το Πάσχα.»

Κάποιοι έμποροι επισημαίνουν πως μπορεί το όποιο μέτρο να ωφελήσει με την προϋπόθεση να έχει κοινή αποδοχή από τους εμπόρους και να υλοποιηθεί προκειμένου να καλύψει μια πραγματική ανάγκη του κόσμου.

Ο Στέλιος Μπαλπακάκης, επίσης καταστηματάρχης στην Ερμού, επισημαίνει: «Η Κυριακή βόλεψε κυρίως αρκετό κόσμο από τα χωριά, που τις καθημερινές δεν μπορεί να έρθει στη Μυτιλήνη. Αυτό τουλάχιστον διαπίστωσα την πρώτη Κυριακή, το Νοέμβριο, που άνοιξα.

Δε συνέβη όμως το ίδιο τις υπόλοιπες φορές. Ίσως με συνεννόηση και ομοφωνία μπορούμε να προγραμματίσουμε κάποιες Κυριακές, αλλά θεωρώ σημαντικό να συμφωνήσουν οι περισσότεροι και να είναι ανοιχτοί για να βελτιωθεί οι εικόνα.»

Αναφορικά με τις νόμιμες πληρωμές των εργαζομένων για την απασχόληση τις Κυριακές, παρά τις υπόνοιες αρκετών καταστηματαρχών κυρίως για τις επιχειρήσεις τύπου franchise, δεν υπήρξε καταγγελία, τουλάχιστον στο Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο στο οποίο απευθυνθήκαμε.

 

Άνοιξαν την Κυριακή στη Λήμνο, αλλά οι καταναλωτές τούς γύρισαν την πλάτη

Καλύτερα το καλοκαίρι;

Ανοικτά και στη Λήμνο ήταν τα περισσότερα καταστήματα την προηγούμενη Κυριακή, πρώτη μέρα εφαρμογής μετά τις χειμερινές εκπτώσεις που ξεκίνησαν πριν από μία εβδομάδα περίπου και θα διαρκέσουν μέχρι την Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου.

Όμως, σύμφωνα με τους εμπόρους, το καταναλωτικό κοινό της Λήμνου δεν προτίμησε να ψωνίσει την Κυριακή και ενώ οι καταστηματάρχες σε μεγάλο βαθμό προχώρησαν στο άνοιγμα των καταστημάτων τους, οι Λημνιοί δεν έδειξαν πρόθυμοι να στηρίξουν το μέτρο αυτό που ξεκίνησε το Υπουργείο Ανάπτυξης για τουλάχιστον επτά Κυριακές το χρόνο.

Ο Εμπορικός Σύλλογος Λήμνου είχε ενημερώσει τα μέλη του σχετικά με το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων για την Κυριακή 19 Ιανουαρίου, από τις 10 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι.

Όμως η κίνηση στα καταστήματα ήταν υποτονική, όπως εξάλλου συμβαίνει και τις άλλες μέρες της τελευταίας εβδομάδας, αν και έχουν ξεκινήσει οι εκπτώσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Εμπορικός Σύλλογος Λήμνου είχε ήδη από το προηγούμενο φθινόπωρο προχωρήσει σε δημοψήφισμα, με το μεγαλύτερο ποσοστό (86%) των εμπόρων να στέκεται αντίθετο στο άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, κυρίως τους χειμερινούς μήνες, ενώ αντιθέτως έδειξαν πρόθυμοι ν’ ανοίγουν τα καταστήματά τους Κυριακές των θερινών μηνών.

Οι έμποροι υποστηρίζουν ότι το συγκεκριμένο μέτρο δεν εξυπηρετεί κανένα δικό τους συμφέρον, αλλά ούτε και βοηθάει στην εύρυθμη λειτουργία της αγοράς.

Σύμφωνα με τους εμπόρους, το συγκεκριμένο μέτρο για άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές κατά τη διάρκεια του χειμώνα, αφορά μόνο στα μεγάλα αστικά κέντρα, ενώ δεν υπάρχει καAνένας προγραμματισμός για την περιφέρεια και τις νησιωτικές περιοχές.

«Ακολουθήσαμε το νόμο δοκιμαστικά, αλλά τα δικά μας συμφέροντα δεν τα ακούει κανείς στο κέντρο. Όλο αυτό που γίνεται, διευκολύνει τα μεγάλα καταστήματα των αστικών κέντρων, χωρίς κανένας να μας υπολογίσει, για ακόμη μια φορά.

Οι καταναλωτές, με την παρουσία τους ή όχι στην αγορά, θα μας δείξουν το δρόμο», δήλωσε στο «Ε» η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Λήμνου, Φωτεινή Στεφανιδάκη.

Παράλληλα, οι έμποροι της Λήμνου δεν έδειξαν διατεθειμένοι ν’ ανοίξουν τα καταστήματά τους περισσότερες από τις επτά Κυριακές που ορίζει ο νόμος. Το αίτημα του Εμπορικού Συλλόγου Λήμνου αφορά σε άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές που δένουν τα κρουαζιερόπλοια στο λιμάνι της Μύρινας.

Γιατί ενώ τους θερινούς μήνες αιχμής είναι τα καταστήματα ανοικτά μέχρι πολύ αργά το βράδυ, τις Κυριακές όταν φτάνουν τα κρουαζιερόπλοια στο νησί, τα περισσότερα καταστήματα είναι κλειστά, ενώ όπως υποστηρίζει ο Εμπορικός Σύλλογος, ο τουρίστας θα πρέπει να έχει την καλύτερη εικόνα και όχι να διασχίζει μια πανέμορφη, αλλά κλειστή αγορά.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey