Για την αναθεώρηση του Ειδικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού για τον Τουρισμό

11 προτάσεις απ’ το Επιμελητήριο Λέσβου

17/12/2013 - 14:31

Τις προτάσεις του για το Χωροταξικό του Τουρισμού στο Βόρειο Αιγαίο έστειλε το Επιμελητήριο Λέσβου, καταθέτοντας 11 σημαντικές παρατηρήσεις, ενώ ανάλογη συμμετοχή στη διαβούλευση που ολοκληρώνεται σήμερα το μεσημέρι σε περιφερειακό επίπεδο με τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου

Τις προτάσεις του για το Χωροταξικό του Τουρισμού στο Βόρειο Αιγαίο έστειλε το Επιμελητήριο Λέσβου, καταθέτοντας 11 σημαντικές παρατηρήσεις, ενώ ανάλογη συμμετοχή στη διαβούλευση που ολοκληρώνεται σήμερα το μεσημέρι σε περιφερειακό επίπεδο με τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, κατέθεσε και ο Επιμελητηριακός Όμιλος Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών. Όπως και άλλοι τοπικοί φορείς, έτσι και το Επιμελητήριο προτάσσει την ανάγκη να παραμείνει ο χωροταξικός σχεδιασμός για τον τουρισμό στα «νησιωτικά» μέτρα.

Η σημερινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Βορείου Αιγαίου ξεκινά με τη γνωμοδότησή του για τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της αναθεώρησης του Ειδικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τον Τουρισμό. Στις αρχές Οκτωβρίου, το Επιμελητήριο, όπως μας ανέφερε ο πρόεδρός του, Θράσος Καλογρίδης, επεξεργάστηκε και απέστειλε τις προτάσεις του, που όμως για άγνωστο λόγο χρειάστηκε χθες να σταλούν εκ νέου στην Περιφέρεια, που δεν τις είχε παραλάβει.

Να ληφθούν υπόψη
Οι προτάσεις του Επιμελητήριου είναι συνολικά 11, με βασικότερη την επισήμανση να μην ισχύσει ο περιοριστικός όρος της αύξησης των στρεμμάτων από τα οκτώ στα 20 ως μίνιμουμ έκταση για τις τουριστικές επενδύσεις. Ακόμη το Επιμελητήριο προτείνει να υπάρχει η δυνατότητα εγκατάστασης ξενοδοχείων πέντε αστέρων μεγάλης δυναμικότητας, χωρίς αλλοίωση του περιβάλλοντος και με περιορισμό της φέρουσας ικανότητας (π.χ. δυο - τρεις μονάδες των 500 κλινών στην πόλη της Μυτιλήνης).

Ακόμη το Επιμελητήριο για το Χωροταξικό του Τουρισμού προτείνει:

- Να δοθούν συγκεκριμένα κίνητρα για την αναβάθμιση των ήδη υφιστάμενων τουριστικών υποδομών, αλλά και τη δημιουργία νέων.

- Να δημιουργηθούν περισσότερες κατηγορίες νησιών με ομοειδή χαρακτηριστικά, ώστε να ευνοηθούν οι περιοχές με χαμηλή τουριστική ανάπτυξη.

- Να γίνει πρόβλεψη για στρατηγικό σχεδιασμό στις συγκοινωνίες, ειδικά για τα απομακρυσμένα νησιά του κατακερματισμένου θαλάσσιου χώρου του Αιγαίου, καθώς χωρίς άρτιες συγκοινωνίες, καμμία τουριστική ανάπτυξη δεν μπορεί να επιτευχθεί.

- Να εφαρμοστεί το Σύνταγμα για τη νησιωτικότητα και να ισχύσει το μεταφορικό ισοδύναμο για τα νησιά.

Στις προτάσεις του φορέα είναι να δοθεί η δυνατότητα αξιοποίησης σημαντικών συγκριτικών τουριστικών πλεονεκτημάτων, όπως π.χ. οι ιαματικές πηγές της Λέσβου, το Γεωπάρκο Λέσβου κ.ά., αλλά και να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση και κίνητρα στην ανάπτυξη θεματικού εναλλακτικού τουρισμού. Επίσης να γίνουν ειδικές προβλέψεις για τη χωροθέτηση και εγκατάσταση τουριστικών επιχειρήσεων, μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων, παραθεριστικών συγκροτημάτων, με στόχο τη βελτίωση της τουριστικής φυσιογνωμίας, αλλά και να διαφοροποιηθεί ουσιαστικά ο νησιωτικός χώρος από την ηπειρωτική χώρα και να διαμορφωθεί ειδικό κεφάλαιο με σαφείς ρυθμίσεις για την τουριστική ανάπτυξη, ανάλογα με την ιδιαιτερότητα κάθε νησιού.

Τέλος, όπως επισημαίνει το Επιμελητήριο, λείπουν από το Σχέδιο αναφορές σε πολιτιστικά μνημεία του Αιγαίου σημαντικής πολιτιστικής και αρχαιολογικής αξίας (προϊστορικοί οικισμοί, αρχαιολογικά μνημεία κ.λπ.), που θα έπρεπε να υπάρχουν.

Ζητούμενο σε κάθε περίπτωση είναι οι προτάσεις που υποβλήθηκαν και ό,τι αποφασίσει σήμερα το Περιφερειακό Συμβούλιο, να ληφθούν υπόψη κεντρικά και να μη μείνουν κενό γράμμα στο σχεδιασμό για την τουριστική ανάπτυξη περιοχών που ακόμη δεν έχουν αναπτυχθεί, όπως η Λέσβος.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey