Χρειάζεται επιστημονική τεκμηρίωση της ζημιογόνου αιτίας

Δύσκολη υπόθεση η αποζημίωση των ελαιοπαραγωγών

18/10/2013 - 22:12

Η απάντηση του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάξιμου Χαρακόπουλου, στο βουλευτή Μεσσηνίας τού ΣΥΡΙΖΑ Αθανάσιου Πετράκου κάνοντας λόγο για την ακαρπία, δεν αφήνει πολλές ελπίδες για αποζημίωση των ελαιοπαραγωγών της Λέσβου. Στη Λέσβο, σε αντίθεση με την Πελοπόννησο και την Κρήτη, δεν εμφανίστηκε πρόβλημα ακαρπίας. Εδώ το πρόβλημα εντοπίζεται στη μεγάλη προσβολή από το δάκο.

Η απάντηση του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάξιμου Χαρακόπουλου, στο βουλευτή Μεσσηνίας τού ΣΥΡΙΖΑ Αθανάσιου Πετράκου κάνοντας λόγο για την ακαρπία, δεν αφήνει πολλές ελπίδες για αποζημίωση των ελαιοπαραγωγών της Λέσβου. Στη Λέσβο, σε αντίθεση με την Πελοπόννησο και την Κρήτη, δεν εμφανίστηκε πρόβλημα ακαρπίας. Εδώ το πρόβλημα εντοπίζεται στη μεγάλη προσβολή από το δάκο.

Το εύλογο επιχείρημα πως οι επιπτώσεις του δάκου ήταν τόσο μεγάλες λόγω της καθυστερημένης έναρξης της δακοκτονίας, ευσταθεί. Όμως ο κανονισμός τού ΕΛΓΑ δεν προβλέπει αποζημίωση των ελαιοπαραγωγών για ζημιές που προκλήθηκαν από το δάκο, κι αυτό γιατί το κράτος χρηματοδοτεί το έργο της δακοκτονίας με δικούς του πόρους (πλέον της εισφοράς δακοκτονίας που πληρώνουν οι παραγωγοί).

Ο κ. Χαρακόπουλος, στην απάντησή του προς το βουλευτή τού ΣΥΡΙΖΑ για το ενδεχόμενο αποζημίωσης των ελαιοπαραγωγών της Μεσσηνίας από τον ΕΛΓΑ, λέει πως κάτι τέτοιο είναι αδύνατον από τη στιγμή που ο συγκεκριμένος κίνδυνος δεν περιλαμβάνεται στις ασφαλιστικές καλύψεις που προσφέρει ο ΕΛΓΑ.

Τον επόμενο χρόνο θα είναι δυνατή η επανεξέταση του ζητήματος σε νέα βάση, με την εκπόνηση αναλογιστικών μελετών προκειμένου να ενταχθούν νέοι κίνδυνοι στις ασφαλιστικές καλύψεις που προσφέρει ο ΕΛΓΑ. Φυσικά οι καλύψεις θα ισχύουν εφόσον οι παραγωγοί πληρώνουν τα ανάλογα ασφάλιστρα.

Για τη ζημιά
Σε άλλο σημείο, ο αναπληρωτής υπουργός τονίζει πως η ζημιά ανά περιφερειακή ενότητα θα πρέπει να είναι τουλάχιστον στο 30% σε σχέση με τη μέση απόδοση των τριών προηγούμενων χρόνων και θα πρέπει τα επίσημα μετεωρολογικά στοιχεία να επιβεβαιώνουν δυσμενή καιρικά φαινόμενα.

Από τα παραπάνω προκύπτει πως στην περίπτωση της Λέσβου θα πρέπει η εκτίμηση για το ύψος της παραγωγής στα τέλη του Οκτωβρίου να είναι μικρότερη των 4.900 τόνων ελαιολάδου, διότι η εκτίμηση του Ιουνίου ανέφερε ότι αναμενόταν παραγωγή 7.000 τόνων. Σε αυτή την περίπτωση θα πληρούται το κριτήριο της μείωσης της παραγωγής κατά 30%. Από εκεί και πέρα, θα πρέπει να αποδειχθεί επιστημονικά ότι υπήρξε εξωγενής αιτία για τη μείωση της παραγωγής ελαιολάδου, πέραν του δάκου.

Σε άλλο σημείο, ο κ. Χαρακόπουλος αναφέρθηκε στο φαινόμενο της παρενιαυτοφορίας, δηλαδή στη μειωμένη παραγωγή κάθε δύο χρόνια. «Δεν πρέπει να αγνοούμε το φαινόμενο της παρενιαυτοφορίας, που είναι πιο έντονο συνήθως σε ξερικούς ελαιώνες, δηλαδή τα ελαιόδεντρα τη μια χρονιά δίνουν καλή παραγωγή και την άλλη όχι. Πέρυσι υπήρξε πολύ καλή παραγωγή ελιάς. Τα δέντρα ήταν υπερφορτωμένα. Άρα, θα πρέπει να συνυπολογιστεί στη φετινή μειωμένη παραγωγή και ο συντελεστής παρενιαυτοφορίας.» Από τα λεγόμενα του αναπληρωτή υπουργού προκύπτει πως όταν ο ΕΛΓΑ κληθεί να εκτιμήσει τις αιτίες της μειωμένης παραγωγής ελαιολάδου, θα λάβει υπόψη και αυτό το φαινόμενο. Θυμίζουμε ότι η Λέσβος το χειμώνα 2012 - 2013 παρήγαγε 17.000 τόνους ελαιολάδου.

Καθόλου τυχαία, η απάντηση του κ. Χαρακόπουλου προς το βουλευτή τού ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε με μια αναφορά στη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική, στο πλαίσιο της οποίας θα δημιουργηθεί ταμείο που θα αποζημιώνει τους αγρότες για ζημιές που υφίστανται από εξωγενείς παράγοντες. Μόνο που το ταμείο πρόκειται να δημιουργηθεί από το 2014 και μετά.

Από τα παραπάνω προκύπτει πως πολύ δύσκολα θα επιτευχθεί η αποζημίωση των ελαιοπαραγωγών της Λέσβου. Γι’ αυτό επιμένουμε στην εκτίμηση πως είναι πιο εύκολη η επιδότησή τους από τις de minimis επιδοτήσεις που προβλέπονται από τους κοινοτικούς κανονισμούς.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey