18,9 εκατ. ευρώ για τρεις μελέτες, σε ανατολικό και δυτικό τμήμα Λέσβου, Λήμνο, Άγιο Ευστράτιο, με αντιδράσεις Μηχανικών

Κτηματολόγιο παντού

25/09/2013 - 15:52

Με διαβούλευση που διήρκεσε μόλις λίγες μέρες, οδεύει προς την τελική της μορφή η προκήρυξη για το διαγωνισμό κτηματογράφησης του συνόλου των τριών νησιών του Νομού Λέσβου, με πίστωση της τάξης των 18,9 εκατ. ευρώ που έχει εξασφαλιστεί απ’ το ΕΣΠΑ.

Με διαβούλευση που διήρκεσε μόλις λίγες μέρες, οδεύει προς την τελική της μορφή η προκήρυξη για το διαγωνισμό κτηματογράφησης του συνόλου των τριών νησιών του Νομού Λέσβου, με πίστωση της τάξης των 18,9 εκατ. ευρώ που έχει εξασφαλιστεί απ’ το ΕΣΠΑ. Το γεγονός όμως ότι ο όλος σχεδιασμός προβλέπει το νέο κτηματολόγιο να διαμορφωθεί ουσιαστικά από τρία μεγάλα μελετητικά γραφεία που αντίστοιχα θα αναλάβουν την ανατολική Λέσβο, τη δυτική Λέσβο και τα νησιά Λήμνο και Άγιο Ευστράτιο, προκαλεί ήδη τις πρώτες αντιδράσεις των Μηχανικών, που επισημαίνουν ότι η κατάτμηση σε περισσότερα τμήματα θα διευκόλυνε την αποφυγή προβλημάτων. Άλλωστε, η Μυτιλήνη και μερικές περιοχές της Γέρας που ήδη έχουν υπαχθεί στο Εθνικό Κτηματολόγιο, έχουν γνωρίσει από πρώτο χέρι τι ζητήματα ανακύπτουν αν δε γίνει σωστά η αρχική μελέτη της κτηματογράφησης.

Η «Εθνικό Κτηματολόγιο και Χαρτογράφηση (ΕΚΧΑ) Α.Ε.» έθεσε στις 3 Σεπτεμβρίου σε δημόσια διαβούλευση τα σχέδια των τευχών διαγωνισμού για την «Ανάθεση Συμβάσεων Μελετών Κτηματογράφησης και Υποστηρικτικών Υπηρεσιών για τη δημιουργία Εθνικού Κτηματολογίου στο Υπόλοιπο της Χώρας». Επρόκειτο για 28 μελέτες που αφορούν στην ολοκλήρωση της κτηματογράφησης σε 57 περιφερειακές ενότητες (Π.Ε.), μεταξύ των οποίων και δύο του Νομού Λέσβου, της Λέσβου και της Λήμνου.

Για αυτές τις δύο μελέτες διατίθεται χωρίς Φ.Π.Α. το ποσόν των 18,9 εκατ. ευρώ, απ’ τα 572 συνολικά εκατομμύρια που αφορούν στο διαγωνισμό. Επιμερίζεται δε η δαπάνη σε 3,8 εκατ. ευρώ για τη μελέτη Λήμνου - Αγίου Ευστρατίου, σε 9,8 εκατ. ευρώ για την αντίστοιχη της ανατολικής Λέσβου και σε 5,3 εκατομμύρια για τη δυτική Λέσβο.
 
Όχι τα ίδια λάθη
Ο όλος σχεδιασμός σε ό,τι αφορά στο Νομό Λέσβου, είναι σύμφωνα με τον πρόεδρο του Περιφερειακού Τμήματος του ΤΕΕ Βορειοανατολικού Αιγαίου, Παναγιώτη Πιττό, «προφανώς πρόχειρος και επιβεβαιώνεται αυτό απ’ το γεγονός ότι ακόμη και η κατανομή των χωριών της Λέσβου στα δύο τμήματα ανατολικό και δυτικό, παρουσιάζει εξόφθαλμα λάθη».

Ο κ. Πιττός επεσήμανε πως τέτοιου είδους μεγάλες μελέτες θα ήταν σκόπιμο να ανατίθενται σε όσο το δυνατόν περισσότερους μελετητές, αφού αν υπάρξει κάπου πρόβλημα, θα μείνει εντοπισμένα σε μία περιοχή και όχι στο μισό νησί.

«Είναι θετικότατο ότι ξεκινά η κτηματογράφηση σ’ όλες τις περιοχές του Νομού μας προκειμένου να ενταχθούν συνολικά τα νησιά στο Εθνικό Κτηματολόγιο. Θεωρώ όμως πως αν γινόταν κατάτμηση των μελετών σε μικρότερα τμήματα, θα αποφεύγονταν αστοχίες και θα εμπλέκονταν περισσότεροι μηχανικοί, περισσότερα γραφεία, θα υπήρχε σαφώς μεγαλύτερη δυνατότητα συνεργασίας με τους ντόπιους μελετητές που γνωρίζουν και έχουν δουλέψει σ’ όλες τις περιοχές», συνέχισε ο πρόεδρος του ΤΕΕ.

Η πρόταση του ΤΕΕ για τη Λέσβο, σύμφωνα με τον κ. Πιττό, είναι το νησί να μοιραστεί τουλάχιστον σε τέσσερα τμήματα, ανατολικό, δυτικό, βόρειο και νότιο, ώστε στις μελέτες χαρτογράφησης να αποτυπωθεί όσο το δυνατόν καλύτερα η υφιστάμενη κατάσταση.

Η εμπειρία της Μυτιλήνης - όπως είπε ο ίδιος - «θα πρέπει να αποτελέσει το καλύτερο μάθημα για να αποφευχθούν στο νέο εγχείρημα τα λάθη και οι παραλείψεις που οδήγησαν εκατοντάδες συμπολίτες μας σε απίστευτη ταλαιπωρία. Ελπίζουμε με την προκήρυξη για τις μελέτες να έχουν αντιμετωπιστεί αυτά τα ζητήματα, γιατί διαφορετικά οδηγούμαστε στην επανάληψη των ίδιων λαθών. Κατάτμηση των μελετών τουλάχιστον σε τέσσερις, για αποφυγή αστοχιών.».

Μόλις μια βδομάδα…
«Κυριολεκτικά η διαβούλευση διήρκεσε μόλις μια βδομάδα, αφού ολοκληρώθηκε στις 10 Σεπτεμβρίου κι όταν την πληροφορηθήκαμε, ήταν ήδη αργά, αφού δεν υπήρχε περιθώριο να μελετήσουμε το σχεδιασμό και να καταθέσουμε τις παρατηρήσεις μας», ανέφερε ο πρόεδρος του Συλλόγου Τοπογράφων Μηχανικών Ν. Λέσβου, Μιχάλης Χατζέλλης, επισημαίνοντας ότι ήδη απ’ την ανάγνωση των περιοχών που έχει χωριστεί η Λέσβος, φαίνεται πως υπάρχουν λάθη. Για παράδειγμα, Κλειώ, Κώμη, Θερμή, Μανταμάδος, Μιστεγνά, Νέες Κυδωνιές εμφανίζονται στο δυτικό τμήμα της Λέσβου, ενώ π.χ. το Σίγρι ανήκει στο ανατολικό τμήμα του νησιού.

Και ο κ. Χατζέλλης θεωρεί πως οι μελέτες για τη Λέσβο θα πρέπει να είναι περισσότερες των δύο, έτσι ώστε να ολοκληρωθεί το έργο πιο γρήγορα και όσο το δυνατόν πιο σωστά.

Με την έκδοση της προκήρυξης που εκτιμάται πως δε θα καθυστερήσει ιδιαίτερα (στην επίσπευση της όλης διαδικασίας αιτιολογήθηκε και η μικρή διάρκεια της διαβούλευσης), θα υπάρξουν πληροφορίες για το χρονοδιάγραμμα της χαρτογράφησης και τα στάδια που θα ακολουθηθούν έως την τελική ένταξη στο Εθνικό Κτηματολόγιο των τριών νησιών του Νομού Λέσβου.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey