Σταθερά πάνω από τα τρία ευρώ το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο στην Ιταλία

Αισιόδοξα μηνύματα…

23/07/2013 - 14:27

Η υπομονή και η αντοχή δίνουν κέρδη φέτος στην αγορά του ελαιολάδου. Μόλις την Παρασκευή, ο διευθυντής τής ΕΑΣ Λέσβου, Στρατής Χατζηδημητρίου, μας έλεγε ότι αυτήν τη στιγμή η τιμή των 2,55 ευρώ για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο είναι μια πολύ καλή τιμή.

Η υπομονή και η αντοχή δίνουν κέρδη φέτος στην αγορά του ελαιολάδου. Μόλις την Παρασκευή, ο διευθυντής τής ΕΑΣ Λέσβου, Στρατής Χατζηδημητρίου, μας έλεγε ότι αυτήν τη στιγμή η τιμή των 2,55 ευρώ για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο είναι μια πολύ καλή τιμή. Πρόκειται για την τιμή που αγόραζε το λάδι η Ένωση από τους παραγωγούς μέλη της πριν σταματήσει τις αγορές. Με τη φράση του αυτή, ο κ. Χατζηδημητρίου ήθελε να δείξει πως οι τιμές έχουν πέσει. Είναι αλήθεια πως αρκετοί έμποροι και ελαιοτριβείς, μόλις σταμάτησε η Ένωση να αγοράζει λάδι, έριξαν τις τιμές. Μόνο μια μικρή μερίδα ελαιοτριβέων συνέχισε να δίνει τις ίδιες τιμές στους παραγωγούς.

Ωστόσο, οι πληροφορίες που έρχονται από την υπόλοιπη Ελλάδα και το εξωτερικό, δείχνουν πως υπάρχουν προϋποθέσεις για να ανακάμψουν οι τιμές και μάλιστα σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Το πρώτο κρίσιμο στοιχείο, που κατά την άποψή μας πρέπει να λάβουν υπόψη τους οι ελαιοπαραγωγοί, είναι η δήλωση του προέδρου της Ομοσπονδίας Βιομηχανιών Ελαιολάδου τής Χαέν, Manuel Alfonso Torres, πως η παραγωγή ελαιολάδου της Ισπανίας τη νέα περίοδο θα ανέλθει στους 1,2 εκατ. τόνους και θα είναι διπλάσια από την περσινή. Αλλά η αύξηση αυτή θα αντισταθμιστεί από την πτώση της παραγωγής ελαιολάδου στις άλλες χώρες της Μεσογείου. Κάτι που σημαίνει πως η παραγωγή ελαιολάδου στη λεκάνη της Μεσογείου θα μείνει στα ίδια επίπεδα.

Από τη δήλωση αυτή, που δημοσίευσε το πάντα έγκυρο Olivenews.gr, προκύπτει πως για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά η παγκόσμια παραγωγή ελαιολάδου θα συνεχίσει να είναι μικρότερη της παγκόσμιας κατανάλωσης και έτσι τα διαθέσιμα αποθέματα θα οδηγηθούν σε νέα μείωση.

Εκτιμήσεις
Οι πρώτες εκτιμήσεις για την παραγωγή ελαιολάδου στην Ελλάδα αναφέρουν ότι στη Λέσβο θα κινηθεί στους 7,5 χιλ. τόνους και στο Νομό Ηρακλείου στους 20 χιλ. τόνους.

Αισιοδοξία δημιουργούν και τα στοιχεία που δείχνουν αύξηση των εισαγωγών ελαιολάδου σε χώρες όπως η Ιαπωνία, η Κίνα, η Βραζιλία, η Ρωσία και οι ΗΠΑ.

Η πορεία των τιμών
Αισιόδοξα μηνύματα έρχονται και από τα παρατηρητήρια των τιμών του ελαιολάδου. Ειδικότερα, το ISMEA, ινστιτούτο της Ιταλίας, αναφέρει πως η μέση χονδρική τιμή του έξτρα παρθένου ελαιολάδου στη χώρα, τη δεύτερη εβδομάδα του Ιουλίου διαμορφώθηκε στα 3,10 ευρώ το κιλό. Καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, η μέση τιμή χονδρικής του έξτρα παρθένου ιταλικού ελαιολάδου δεν έπεσε κάτω από τα 3,00 ευρώ το κιλό. Σχεδόν αμετάβλητες παραμένουν οι τιμές του παρθένου και του βιομηχανικού ελαιολάδου.

Στην Ισπανία, οι τιμές του έξτρα παρθένου ελαιολάδου, σύμφωνα με το ΙSMEA, τη δεύτερη εβδομάδα του Ιουλίου κυμαίνονταν μεταξύ 2,66 και 2,85 ευρώ. Στην Ελλάδα, τη δεύτερη εβδομάδα του Ιουλίου, η μέση χονδρική τιμή του έξτρα παρθένου ελαιολάδου εντοπιζόταν μεταξύ 2,73 ευρώ το κιλό και 2,78 ευρώ.

Στη Χαέν της Ισπανίας παρατηρούμε πως οι μέσες τιμές χονδρικής του έξτρα παρθένου ελαιολάδου τον Ιούλιο ξεκίνησαν στα 2,56 ευρώ ανά κιλό και έφτασαν μέχρι τα 2,94 ευρώ ανά κιλό. Όμως αυτές είναι οι ακραίες τιμές που καταγράφηκαν από την 1η Ιουλίου. Το μεγαλύτερο διάστημα του μήνα οι τιμές κινούνταν μεταξύ των 2,63 ευρώ και των 2,80 ευρώ ανά κιλό έξτρα παρθένου ελαιολάδου.

Χωρίς… πάρτυ!
Παρά τα αισιόδοξα μηνύματα, δε βρίσκεται σε εξέλιξη κάποιο πάρτυ τιμών στην αγορά του ελαιολάδου. Κι οι ποσότητες που διακινούνται είναι περιορισμένες. Αιτία είναι η οικονομική κρίση και οι εμπορικές πολιτικές των βιομηχανιών του κλάδου, οι οποίες θέλουν να αγοράζουν όσο γίνεται φθηνότερα από τους παραγωγούς.

Μια από τις τακτικές που χρησιμοποιούν οι βιομηχανίες του κλάδου, είναι να αγοράζουν ελαιόλαδο όταν η αγορά δείχνει ότι έχει πιάσει πάτο. Κάτι που συνήθως συμβαίνει τον Αύγουστο. Σε κάθε περίπτωση, εκτιμούμε πως οι τιμές παραγωγού στη Λέσβο δύσκολα θα ξεφύγουν πάνω από τα 2,60 ευρώ το κιλό για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο 0,3 βαθμών. Ανάλογη θα είναι και η πορεία των παρθένων και των βιομηχανικών ελαιολάδων.

Υποχώρηση των τιμών, όσο κι αν δεν είναι ορατή στον ορίζοντα, δεν μπορεί να αποκλειστεί. Άλλωστε στην παρούσα οικονομική συγκυρία όλα είναι πιθανά.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey