Εγκαινιάστηκε το Γραφείο Πληροφόρησης Τουρισμού του Δήμου Λέσβου

Να γίνει προτεραιότητα ο τουρισμός

19/07/2013 - 12:36

Εκ των ενόντων, με εθελοντική δουλειά και προσφορές, δίχως έως τώρα καμμία δαπάνη απ’ το Δήμο, διαμορφώθηκε, οργανώθηκε και λειτουργεί απ’ τις 5 Ιουνίου, στο χώρο δίπλα απ’ το Τελωνείο, στην είσοδο του λιμανιού της Μυτιλήνης, το γραφείο Πληροφόρησης Τουρισμού Λέσβου.

Εκ των ενόντων, με εθελοντική δουλειά και προσφορές, δίχως έως τώρα καμμία δαπάνη απ’ το Δήμο, διαμορφώθηκε, οργανώθηκε και λειτουργεί απ’ τις 5 Ιουνίου, στο χώρο δίπλα απ’ το Τελωνείο, στην είσοδο του λιμανιού της Μυτιλήνης, το γραφείο Πληροφόρησης Τουρισμού Λέσβου. Όμως η συμβολή του, όπως και κάθε αποσπασματικής δράσης που υποστηρίζει την τουριστική ανάπτυξη και προβολή του νησιού, θα είναι περιορισμένης εμβέλειας όσο δεν οργανώνεται σε επαγγελματική βάση η ανάδειξη και ενίσχυση του τουριστικού προφίλ της Λέσβου.

Ή, όπως είπε κατά την τελετή εγκαινίων του Γραφείου προχθές το βράδυ ο καθ’ ύλην αρμόδιος για το θέμα, εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος για τον Τουρισμό, Χρήστος Κορδώνης, «οφείλουμε να θέσουμε ως προμετωπίδα το θέμα του τουρισμού, να γίνει προτεραιότητα ο τουρισμός, ώστε να είναι και η Λέσβος, όπως μπορεί και έχει όλες τις προϋποθέσεις για αυτό, τουριστικό νησί. Γιατί ακόμη δεν είναι τέτοιο.».

2.000 φυλλάδια
Πριν ξεκινήσει η τελετή, ο κ. Κορδώνης αναφερόμενος στην έως τώρα κίνηση του Γραφείου, τόνισε ότι είναι ενδεικτικό πως έχουν δοθεί 2.000 φυλλάδια που περιέχουν χρηστικό χάρτη της Λέσβου, σε ισάριθμους επισκέπτες οι οποίοι απευθύνθηκαν στο Γραφείο.

Ο αγιασμός έγινε απ’ το Μητροπολίτη Μηθύμνης κ.κ. Χρυσόστομο, που ευχήθηκε το Γραφείο να ανταποκριθεί στους σκοπούς του, που δεν είναι άλλοι απ’ την ενημέρωση των τουριστών και ειδικά των μεμονωμένων που δε μετέχουν σε οργανωμένα γκρουπ.

Παίρνοντας το λόγο αμέσως μετά, ο κ. Κορδώνης αναφέρθηκε στην προσπάθεια που έγινε ώστε να λειτουργήσει το Γραφείο, ευχαριστώντας ιδιαιτέρως για τη συμβολή τους το Λιμενικό Ταμείο και το Τελωνείο, τους εθελοντές που εργάζονται και προσφέρουν τις υπηρεσίες τους δωρεάν, αλλά και το συλλέκτη-παλαιοπώλη Δημήτρη Δεμερτζή, που διέθεσε στο Δήμο την επίπλωση και διακόσμηση του χώρου.

Σε ό,τι αφορά στο χώρο του Παλιού Λιμεναρχείου που στο παρελθόν στέγαζε την ίδια δραστηριότητα, ο δήμαρχος Δημήτρης Βουνάτσος ο οποίος μίλησε στη συνέχεια, επεσήμανε την ανάγκη αποκατάστασης και συντήρησης του κτηρίου, εργασίες οι οποίες θα κοστίσουν 162.000 ευρώ και θα γίνουν με την ένταξή του σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα. Η ένταξη έγινε μετά την παραχώρηση της χρήσης του κτηρίου απ’ την Ελληνική Εταιρεία του Δημοσίου στο Δήμο Λέσβου, ύστερα από διετή περίπου προσπάθεια του δημάρχου, και επιτεύχθηκε με τη βοήθεια της υπαλλήλου του Γραφείου Προγραμματισμού Νίκης Χωριατέλλη.

Σχέση τουρισμού - πολιτισμού
Μεγάλο μέρος των χαιρετισμών των κ.κ. Βουνάτσου και Κορδώνη αφιερώθηκε, και με αφορμή παρατήρηση του παριστάμενου Μητροπολίτη περί τουριστικού νησιού, στο γεγονός ότι η Λέσβος δεν αποτελεί τυπικό δείγμα τουριστικά ανεπτυγμένης περιοχής. Μπορεί πανελλαδικώς ο τουρισμός να συμμετέχει στο 20% τού ΑΕΠ, αλλά εδώ δεν ισχύει το ίδιο, όπως τόνισε ο κ. Κορδώνης, που μετέφερε συζήτηση την οποία είχε προσφάτως με το δήμαρχο Κέρκυρας. Στο νησί του Ιονίου, το 2012 έφτασαν με τσάρτερ συνολικά ένα εκατομμύριο τουρίστες, ενώ στη Λέσβο την ίδια χρονιά μόλις 55.000.

Ο κ. Βουνάτσος, κάνοντας μια σύντομη αποτίμηση της προσπάθειας της δημοτικής του αρχής στο θέμα του τουρισμού, επεσήμανε πως τουρισμός δεν είναι μόνο τοπία, θάλασσα, συγκοινωνίες, αλλά και πολιτισμός. Και υπό αυτήν τη διάσταση - όπως τόνισε - «αφήσαμε δυο ανεξίτηλα σημάδια. Το πρόγραμμα Cerameus, που αναδεικνύει το Μανταμάδο ως περιοχή ανάπτυξης της κεραμικής τέχνης στην ανατολική Μεσόγειο, αλλά και τη μεγάλη διάκριση της Λέσβου ως νησιού-γεωπάρκου τής UNESCO.».

Στα εγκαίνια, μεταξύ άλλων, έδωσαν το παρών ο αρμόδιος για θέματα Τουρισμού αντιπεριφερειάρχης, Αντώνης Γιαννάκης, αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι, οι πρόεδροι των Ενώσεων Ξενοδόχων, Τουριστικών Πρακτόρων, Ξεναγών, του Επιμελητηρίου Λέσβου, ο στρατιωτικός διοικητής τής 98 ΑΔΤΕ και πολλοί επαγγελματίες εμπλεκόμενοι με τον τουρισμό.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey