Πολύωρος έλεγχος στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης, μετά από καταγγελίες πολιτών ότι δεν πήραν απόδειξη

«Ντου» ΣΔΟΕ για το τάλιρο

06/02/2013 - 15:12

Λειτουργικά προβλήματα που καθιστούν από «ευάλωτο» έως και διάτρητο το σύστημα είσπραξης των πέντε ευρώ, θα εντοπίζονται σε πόρισμα στο οποίο κατέληξε ο έλεγχος του ΣΔΟΕ στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης. Έλεγχος που προκλήθηκε από τρεις διαφορετικές καταγγελίες πολιτών, σύμφωνα με τις οποίες, ενώ κατέβαλαν το πεντάευρω, δεν πήραν απόδειξη.

Λειτουργικά προβλήματα που καθιστούν από «ευάλωτο» έως και διάτρητο το σύστημα είσπραξης των πέντε ευρώ, θα εντοπίζονται σε πόρισμα στο οποίο κατέληξε ο έλεγχος του ΣΔΟΕ στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης. Έλεγχος που προκλήθηκε από τρεις διαφορετικές καταγγελίες πολιτών, σύμφωνα με τις οποίες, ενώ κατέβαλαν το πεντάευρω, δεν πήραν απόδειξη. Απ’ τον έλεγχο του ΣΔΟΕ δεν προκύπτει η επιβολή κάποιου προστίμου προς το ίδρυμα ή κάποιο υπηρεσιακό παράγοντα, ενώ δε διαπιστώθηκαν και ατασθαλίες - έλλειμμα για το οποίο θα απαιτείτο πιο ενδελεχής έλεγχος. Παρατηρήθηκαν όμως σοβαρά τρωτά σημεία που αναμένεται να επισημαίνονται, αφού αν δεν αντιμετωπιστούν για να γίνουν οι δέουσες αλλαγές, κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί στο φορέα ότι δε θα έχει απώλειες, μικρές ή μεγάλες, απ’ τα πέντε ευρώ.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες τού «Ε», τη Δευτέρα τριμελές κλιμάκιο του ΣΔΟΕ για πολλές ώρες ήλεγξε τη διαδικασία είσπραξης των πέντε ευρώ στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης. Είχαν προηγηθεί τρεις μεμονωμένες καταγγελίες πολιτών προς το ΣΔΟΕ, βάσει των οποίων, σε διαφορετικές χρονικές περιόδους, είχαν πληρώσει για να εξεταστούν στα εξωτερικά ιατρεία, αλλά δεν τους δόθηκε η σχετική απόδειξη. Που σημειωτέον για το Νοσοκομείο δεν υπάρχει η υποχρέωση να είναι θεωρημένη απ’ την Εφορία.

Πάνω από 200…
Ομοίως χρειάζεται να σημειώσουμε πως δεν πληρώνουν τα περιστατικά που χαρακτηρίζονται από τους γιατρούς ως επείγοντα, οπότε αυτοί οι ασθενείς εξαιρούνται της καταβολής των πέντε ευρώ. Απ’ την ίδια πηγή πληροφορηθήκαμε ότι ο έλεγχος του ΣΔΟΕ αφορούσε σε περισσότερες από 200 περιπτώσεις, αφού το συνεργείο των υπαλλήλων του έμεινε για ώρες στο νοσηλευτικό ίδρυμα.

Το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξαν και θα αποτυπώνεται σε έκθεση-πόρισμα που αναμένεται να αποσταλεί τις επόμενες μέρες στη διοίκηση του Νοσοκομείου, είναι ότι διαπιστώθηκαν πολλά λειτουργικά προβλήματα στο όλο σύστημα. Προβλήματα εξ αιτίας των οποίων δε διασφαλίζεται η είσπραξη των πέντε ευρώ απ’ όσους πρέπει να τα πληρώσουν ή ότι όλα τα εξέταστρα θα μπουν στο ταμείο του Νοσοκομείου. Ακόμη δεν διασφαλίζεται ότι δε θα γίνει επιλεκτικά εξαίρεση κάποιων ασθενών, ακόμη και αν δεν πρόκειται για επείγουσες περιπτώσεις που απαλλάσσονται, όχι με απόφαση γιατρού, αλλά κάποιου διοικητικού ή άλλου στελέχους.

Τέλος, αυτό που μας ειπώθηκε, είναι ότι έτσι όπως είναι διαμορφωμένο το όλο σύστημα, εναπόκεινται στην ευσυνειδησία και την τιμιότητα των υπαλλήλων, και οι εισπράξεις, αλλά και η όποια κοινωνική πολιτική απαλλαγής μπορεί να ασκηθεί απ’ τη μη είσπραξη, όπως έγινε άλλωστε σε πρόσφατες κινητοποιήσεις γιατρών τού ΕΣΥ.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey