Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Έθνους», ελέγχονται απ’ το ΣΔΟΕ 105 νυν και πρώην αιρετοί, εκ των οποίων τέσσερις απ’ τη Λέσβο

Το… «στικάκι» της αυτοδιοίκησης

15/01/2013 - 15:52

Μέχρι τη Λέσβο φτάνουν τα απόνερα δημοσιεύματος του «Έθνους» της Κυριακής, σύμφωνα με το οποίο 105 αυτοδιοικητικοί σε όλη την επικράτεια ελέγχονται για «μαύρο χρήμα». Στη λίστα που δημοσίευσε η εφημερίδα χαρακτηρίζοντάς την «λίστα τού ΣΔΟΕ», περιλαμβάνονται και τέσσερα ονόματα απ’ τη Λέσβο.

Μέχρι τη Λέσβο φτάνουν τα απόνερα δημοσιεύματος του «Έθνους» της Κυριακής, σύμφωνα με το οποίο 105 αυτοδιοικητικοί σε όλη την επικράτεια ελέγχονται για «μαύρο χρήμα». Στη λίστα που δημοσίευσε η εφημερίδα χαρακτηρίζοντάς την «λίστα τού ΣΔΟΕ», περιλαμβάνονται και τέσσερα ονόματα απ’ τη Λέσβο και πιο συγκεκριμένα του πρώην νομάρχη και νυν βουλευτή τής Ν.Δ., Παύλου Βογιατζή, του πρώην δημάρχου Μυτιλήνης και νυν δημοτικού συμβούλου Λέσβου Άρη Χατζηκομνηνού, του πρώην αντιδημάρχου Μυτιλήνης Γιώργου Παλαιολόγου και του νυν αντιδημάρχου Λέσβου Γιάννη Βατού.

Το δημοσίευμα που προκάλεσε σωρεία αντιδράσεων, αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «έχουν ήδη κινηθεί οι διαδικασίες ανοίγματος των τραπεζικών λογαριασμών και ελέγχου τού “πόθεν έσχες”, αφού έχουν προκύψει ενδείξεις για φοροδιαφυγή και αδικαιολόγητο πλουτισμό. Σύμφωνα μάλιστα με έγκυρες πληροφορίες, στους τραπεζικούς λογαριασμούς δεκάδων αιρετών προσώπων βρέθηκαν μεγάλα ποσά που δε δικαιολογούνται από τα δηλωθέντα εισοδήματα και το γενικότερο οικονομικό τους προφίλ.».

Στο Βόρειο Αιγαίο
Χρειάζεται να σημειώσουμε ότι τα 105 ονόματα κατανέμονται ανά γεωγραφική περιφέρεια - αντίστοιχα δηλαδή με τη διαίρεση διοικητικά τού ΣΔΟΕ - και για το Βόρειο Αιγαίο εμφανίζονται υπό έλεγχο οι τέσσερις προαναφερόμενοι, δίχως άλλες πληροφορίες όπως συμβαίνει για ελεγχόμενους άλλων περιφερειών, όπου για παράδειγμα γίνεται αναφορά π.χ. σε απευθείας ανάθεση έργων.

Από το απόκομμα εγγράφου που δημοσίευσε η εφημερίδα και δεν υπάρχει πλήρης φωτοτυπία παρά μόνο τμήματός του, προκύπτει ότι:

- Υπήρξαν παραστατικά για τον έλεγχο για τους κ.κ. Χατζηκομνηνό και Παλαιολόγο τον Αύγουστο του 2012.

- Ο έλεγχος για τον κ. Βογιατζή αφορά στο «Lesvos shop».

- Ως καταγγέλλων - όπως διευκρινίσαμε - για τον κ. Βατό εμφανίζεται πρόσωπο που δήλωσε «πρόεδρος της Νομαρχιακής Επιτροπής Λέσβου ΠΑΣΟΚ», παρ’ ότι όπως είναι γνωστό στο συγκεκριμένο κόμμα δεν υφίσταται θέση προέδρου, αλλά γραμματέα.


Δηλώσεις, αλλά και αγωγή κατά της εφημερίδας
Αντιδράσεις στο δημοσίευμα

Με χθεσινή του δήλωση, ο κ. Βογιατζής ανέφερε ότι δεν έχει τίποτε να κρύψει, για αυτόν το λόγο και χθες το πρωί «κατέθεσε αίτημα προς τον προϊστάμενο του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, ζητώντας να λάβει επίσημη σχετική ενημέρωση από τις αρμόδιες Υπηρεσίες».

Υπογράμμισε μάλιστα: «Οφείλουμε όλοι να συμβάλουμε στην αποκάλυψη και δημοσιοποίηση ενδεχόμενων παραβάσεων που έχουν γίνει ή εξακολουθούν να γίνονται εις βάρος των Ελλήνων πολιτών. Σε αυτή την προσπάθεια όμως, δυστυχώς, η συλλήβδην και χωρίς περαιτέρω διευκρινίσεις αναφορά σε πρόσωπα που κατέχουν δημόσια αξιώματα ουδόλως συνεισφέρει εποικοδομητικά. Αντίθετα, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος οι τακτικές αυτές να μας απομακρύνουν ακόμη περισσότερο από τις αρχές του δημοκρατικού πολιτεύματος και να οδηγήσουν στην έκπτωση της δημοκρατίας. Καθαρός ουρανός αστραπές δε φοβάται.»

Απ’ την πλευρά του, ο κ. Βατός σημείωσε: «Στις 21 Νοεμβρίου του 2011 υπήρξε μια ανώνυμη καταγγελία στο ΣΔΟΕ που αφορούσε στα δημοτικά σφαγεία. Κλήθηκα και εξετάστηκα απ’ την Περιφερειακή Διεύθυνση Βορείου Αιγαίου τού ΣΔΟΕ σε ό,τι με ρώτησαν και η υπόθεση μπήκε στο αρχείο, γιατί ούτε είχα, ούτε έχω καμμία σχέση με την ίδρυση και λειτουργία των σφαγείων. Σε κάθε περίπτωση, όμως, αν υπήρχε δημοσιογραφική δεοντολογία, δε θα σπίλωναν έτσι αυθαίρετα πρόσωπα, πόσο μάλλον σε μια εποχή που είναι μόδα και πουλάει η στοχοποίηση του όποιου κατέχει ή κατείχε κάποιο αξίωμα.»

«Πώς θα φύγει η λάσπη;»
«Πραγματικά χαίρομαι που ελέγχθηκα το καλοκαίρι, γιατί έχει γίνει έλεγχος στους λογαριασμούς μου, στα περιουσιακά μου στοιχεία απ’ τον Αύγουστο και δεν έχει βρεθεί τίποτε», ανέφερε ο κ. Παλαιολόγος, συμπληρώνοντας όμως: «Για την κακοήθεια της εφημερίδας θα κάνω αγωγή, γιατί το “Έθνος” δίχως να ελέγξει, διασύρει πολίτες, και μάλιστα σε κοινωνίες κλειστές όπως η δική μας αναρωτιέμαι πώς και πότε θα αποκατασταθεί το όνομά μας, πώς θα φύγει η λάσπη που έπεσε.»

Ο κ. Παλαιολόγος συνέχισε λέγοντας: «Προσωπικά, επειδή έχω φιλότιμο, επειδή ως αντιδήμαρχος δε δέχθηκα ο Δήμος να πληρώσει ούτε το κινητό μου για να μην τον επιβαρύνω, επειδή ό,τι έχω κάνει, εν προκειμένω μια επαγγελματική στέγη, τα αποκτήσαμε μαζί με τη γυναίκα μου μετά από 25 χρόνια δουλειάς, είμαι πάρα πολύ στεναχωρημένος. Θεωρώ ότι είναι κρίμα και δε μου άξιζε μια τέτοια αντιμετώπιση, που σε τελική ανάλυση, το μόνο που θα καταφέρει είναι να απομακρύνει απ’ τα κοινά ακόμη περισσότερο όποιον θα ήθελε να ασχοληθεί μελλοντικά.»

Τέλος, παρ’ ότι το επιχειρήσαμε επανειλημμένως, δεν καταφέραμε να επικοινωνήσουμε με τον κ. Χατζηκομνηνό.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey