Ελληνοτουρκικό Φόρουμ στη Μυτιλήνη

Με σημαντικό επιχειρηματικό ενδιαφέρον

26/06/2012 - 15:18

Περίπου 100 επιχειρηματίες από τις δύο πλευρές του Αιγαίου, εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης πρώτου και δευτέρου βαθμού, εκπρόσωποι επιμελητηρίων και οι βουλευτές Παύλος Βογιατζής και Γιάννης Ζερδελής, παρακολούθησαν τις εργασίες του Επιχειρηματικού Φόρουμ Ελλάδας - Τουρκίας που πραγματοποιήθηκε στο Συνεδριακό Κέντρο του Επιμελητηρίου Λέσβου στη Μυτιλήνη, προχθές Κυριακή.

Περίπου 100 επιχειρηματίες από τις δύο πλευρές του Αιγαίου, εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης πρώτου και δευτέρου βαθμού, εκπρόσωποι επιμελητηρίων και οι βουλευτές Παύλος Βογιατζής και Γιάννης Ζερδελής, παρακολούθησαν τις εργασίες του Επιχειρηματικού Φόρουμ Ελλάδας - Τουρκίας που πραγματοποιήθηκε στο Συνεδριακό Κέντρο του Επιμελητηρίου Λέσβου στη Μυτιλήνη, προχθές Κυριακή.

Οι εργασίες του Φόρουμ ξεκίνησαν στις 11:30 το πρωί και ολοκληρώθηκαν στις 3:00 το απόγευμα, υπό την προεδρία του προέδρου του Επιμελητηρίου Λέσβου, Θράσου Καλογρίδη, του προέδρου του Εμπορικού Επιμελητηρίου Σμύρνης, Εκρέμ Ντεμιρτάς, και του προέδρου του Ελληνοτουρκικού Επιμελητηρίου, Παναγιώτη Κουτσίκου.

Επισκόπηση και…
Κατά τη διάρκειά του έγινε μια γενική επισκόπηση των ελληνοτουρκικών επιχειρηματικών συναλλαγών και θίχθηκαν πολλά από τα προβλήματα που θέτουν εμπόδια στην παραπέρα ανάπτυξη των επιχειρηματικών συνεργασιών στις δύο πλευρές του Αιγαίου.

Ο κ. Ντεμιρτάς πρότεινε να συγκροτηθεί μια μόνιμη επιτροπή από τους Έλληνες βουλευτές του Αιγαίου και τους Τούρκους βουλευτές των μικρασιατικών παραλίων, η οποία θα εργάζεται συστηματικά για την ανάπτυξη των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Την υλοποίηση της ιδέας ανέλαβε με χαρά ο βουλευτής τής Ν.Δ. Παύλος Βογιατζής. Οι άνδρες έχουν στενή συνεργασία για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις εδώ και πολλά χρόνια.

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Σμύρνης, αναφερόμενος στην οικονομική κρίση που περνά η χώρα μας, τόνισε ότι το 2001 η Τουρκία βρισκόταν σε αντίστοιχη θέση. Όμως κατάφερε να ξεπεράσει τα προβλήματά της και σήμερα να είναι μια χώρα από τις τρεις πιο γρήγορα αναπτυσσόμενες στον κόσμο και η πρώτη χώρα σε ανάπτυξη στην Ευρώπη. Η κρίση θα περάσει με συστηματική δουλειά και οργάνωση, υποστήριξε.

Σε ό,τι αφορά τις ελληνοτουρκικές εμπορικές συναλλαγές, ανέφερε ότι το 1992 ήταν της τάξης των μόλις 200 εκατ. ευρώ, ενώ σήμερα ανέρχονται στα τέσσερα δισεκατομμύρια.

Υποστήριξε, επίσης, ότι είναι μεγάλο λάθος η συνέχιση των εξοπλιστικών προγραμμάτων από την Ελλάδα και την Τουρκία, καθώς έχει αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομική ανάπτυξη των δύο χωρών. Ακόμη είπε ότι είναι ανάγκη να συνεχιστούν τα ελληνοτουρκικά επιχειρηματικά συνέδρια.

Ο πρόεδρος του Ελληνοτουρκικού Επιμελητηρίου, Παναγιώτης Κουτσίκος, ανέφερε ότι τα δύο τελευταία χρόνια το εμπορικό ισοζύγιο Ελλάδας - Τουρκίας έγινε πλεονασματικό για τη χώρα μας. Δηλαδή οι εξαγωγές μας είναι περισσότερες από τις εισαγωγές μας. Επίσης οι Τούρκοι τουρίστες που επισκέπτονται τη χώρα μας, ανέρχονται στους 550.000 πλέον, ενώ οι Έλληνες τουρίστες που επισκέπτονται την Κωνσταντινούπολη και τα τουρκικά παράλια, είναι περίπου 505.000.

Ο πρέσβης ε.τ. Φωτής Ξύδας, στην καλά εμπεριστατωμένη τοποθέτησή του, είπε ότι οι πολιτικοί και οι διπλωμάτες έχουν κάνει τη δουλειά που έπρεπε να κάνουν, διαμορφώνοντας συνθήκες ειρηνικής συνύπαρξης, ώστε να μπορούν να αναπτυχθούν απρόσκοπτα οι οικονομικές και κοινωνικές σχέσεις στα νησιά του Αιγαίου και τα τουρκικά παράλια. Θεωρεί δε, ότι τα νομικά ζητήματα που χωρίζουν τις δύο χώρες, είναι δύσκολο να επιλυθούν άμεσα.

Ωστόσο, η σταθεροποίηση των σχέσεων των δύο χωρών ανοίγει το δρόμο για την ανάπτυξη επενδύσεων. Επεσήμανε, ακόμη, ότι πρέπει να γίνουν μεγάλες επενδύσεις, που θα δώσουν νέα ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη.

Σε ανάλογο πλαίσιο κινήθηκε και η τοποθέτηση του βουλευτή τής Ν.Δ. Παύλου Βογιατζή, ο οποίος κάλεσε τους επιχειρηματίες να προχωρήσουν με γρήγορα βήματα σε κοινές δραστηριότητες, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι η αύξηση των εξαγωγών ψαριών από την Ελλάδα προς την Τουρκία τα προηγούμενα χρόνια είχε ως αποτέλεσμα φέτος να αυξηθεί κατά 30% ο φόρος που επιβάλλεται και ζήτησε να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα αυτό.



Μόνιμο φόρουμ
Ο βουλευτής τού ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Ζερδελής πρότεινε την καθιέρωση μόνιμου φόρουμ συνεργασίας και την εκπόνηση ειδικού αναπτυξιακού σχεδίου. Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Θράσος Καλογρίδης, πρότεινε εκ νέου (η ίδια πρόταση είχε γίνει και πέρυσι) την ακτοπλοϊκή σύνδεση της Σμύρνης με τη Μυτιλήνη και τη Θεσσαλονίκη.

Ο δήμαρχος Μυτιλήνης, Δημήτρης Βουνάτσος, με τη σειρά του, σημείωσε ότι οι οικονομικές σχέσεις μεταξύ της Λέσβου και των απέναντι τουρκικών παραλίων παραμένουν ανισοβαρείς.

Σύντομους χαιρετισμούς ή παρεμβάσεις στη συζήτηση έκαναν ο εκπρόσωπος της μαρίνας Μυτιλήνης, καθηγητής Θέμης Ματζαβίνος, ο αντιπεριφερειάρχης Νίκος Μάρκου, ο αντιπρόεδρος της ΠΕΔ Παντελής Πατερέλλης, ο αντιπρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας Παναγιώτης Παπαδόπουλος, ο πρόεδρος της ΟΛΣΑ, Χριστόδουλος Τσακιρέλλης, ο Α΄ αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Μυτιλήνης, Παναγιώτης Παπαρίσβας, ο Παναγιώτης Χατζηκυριάκος εκ μέρους της Ένωσης Τουριστικών και Ναυτιλιακών Πρακτόρων, ο εκπρόσωπος της Κίνησης «Συνύπαρξη και Επικοινωνία στο Αιγαίο», Στρατής Πόθας, και η Ζωή Λειβαδίτου εκ μέρους τής ΕΟΔ.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey