Μόνη ελπίδα για την οικονομία της Λέσβου, η τουρκική αγορά, από την οποία αναμένονται 20.000 επισκέπτες

«Mε το… αριστερό» η τουριστική περίοδος

09/05/2012 - 15:15

Μεγάλη κάμψη της τουριστικής κίνησης από τη δυτική Ευρώπη αναμένεται τη φετινή χρονιά, και αυτό το δείχνουν οι πρώτες εκτιμήσεις των παραγόντων του τουριστικού τομέα. Αντίθετα, σε ό,τι αφορά στις αφίξεις από την Τουρκία, αναμένει αύξηση μετά τις 20 Μαΐου και εκτιμά πως φέτος θα προσεγγίσουμε τους 20.000 επισκέπτες.

Μεγάλη κάμψη της τουριστικής κίνησης από τη δυτική Ευρώπη αναμένεται τη φετινή χρονιά, και αυτό το δείχνουν οι πρώτες εκτιμήσεις των παραγόντων του τουριστικού τομέα. Τις προηγούμενες ημέρες, ο τέως πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Πρακτόρων της Λέσβου, Αχιλλέας Σούγιολτζης, μας έλεγε ότι οι αφίξεις τουριστών με πτήσεις τσάρτερ τις πρώτες μέρες του Μαΐου κινούνται στο 1/3 των αφίξεων της προηγούμενης χρονιάς. Σε μία περίπτωση, αεροπλάνο μιας πτήσης τσάρτερ έφερε μόλις 39 τουρίστες, όταν τα αεροσκάφη που προσεγγίζουν τη Λέσβο μεταφέρουν συνήθως περί τους 120 τουρίστες.

Επίσης ήδη γνωρίζουμε ότι η Λέσβος θα χάσει πελάτες από τουριστικούς προορισμούς της βόρειας Ευρώπης, κυρίως τις σκανδιναβικές χώρες, καθώς οι tour operators που δρομολογούσαν αεροσκάφη για το νησί μας, τα μετέφεραν σε άλλους προορισμούς, μια και με προορισμό τη Λέσβο είχαν χαμηλές πληρότητες. Κι αυτό παρά του ότι οι tour operators απαίτησαν και πέτυχαν μείωση στις τιμές των τουριστικών καταλυμάτων της Λέσβου περί το 15% σε σχέση με τις περσινές τιμές.

«Στα κάτω» τα κρουαζιερόπλοια
Μειωμένες είναι και οι προσδοκίες για τις αφίξεις τουριστών με κρουαζιερόπλοια στη Λέσβο για το φετινό καλοκαίρι.

Όπως είπε χθες μιλώντας στο «Ε» ο Ηλίας Πίκουλος, «πέρυσι ήρθαν στη Λέσβο περί τα 80 κρουαζιερόπλοια. Φέτος δε θα καταφέρουμε να πιάσουμε τις 40 αφίξεις, μαζί με αυτά που έχει προγραμματισθεί να έρθουν από την Κύπρο.».

Οι τουρίστες που έρχονται με κρουαζιερόπλοια δεν αφήνουν μεγάλα έσοδα στο νησί, καθώς ο χρόνος παραμονής τους είναι μικρός. Ωστόσο κι αυτοί συμβάλλουν στην αύξηση των τουριστικών εσόδων της χώρας και της Λέσβου ειδικότερα, διότι οι περισσότεροι επισκέπτονται μουσεία του νησιού και τα ιστορικά θρησκευτικά προσκυνήματα της Αγιάσου, της Πέτρας, του Μανταμάδου κ.ά..

Απώλειες αναμένονται και από τον εσωτερικό τουρισμό. Τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Ελληνική Στατιστική Αρχή, δείχνουν μείωση της επιβατικής κίνησης στα ελληνικά λιμάνια κατά το τρίτο τρίμηνο του 2011 κατά 3,7% σε σχέση με το 2010, ενώ το 2010 είχε ήδη προηγηθεί μείωση της επιβατικής κίνηση κατά 4% σε σχέση με το 2009.

Πηγές προσκείμενες στη ΝΕΛ εκτιμούν ότι η μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος των Ελλήνων θα οδηγήσει και το 2012 σε μείωση της επιβατικής κίνησης προς τα νησιά μας.

Δεδομένων τούτων, όλες οι ελπίδες επικεντρώνονται στην τουρκική τουριστική αγορά για αναπλήρωση των εσόδων που θα χαθούν από άλλες πηγές.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Πρακτόρων, Γιάννης Σαμιώτης, εκτιμά πως οι αφίξεις αλλοδαπών τουριστών με πτήσεις τσάρτερ θα καταγράψουν μια μείωση της τάξης τού 12%. Παράλληλα σημειώνει ότι κι αυτοί οι τουρίστες που φθάνουν στη Λέσβο, μειώνουν τις δαπάνες τους. Για παράδειγμα, οι εκδρομές από το Μόλυβο στο Σίγρι για επίσκεψη στο Μουσείο και το Πάρκο του Απολιθωμένου Δάσους είναι περιορισμένες. Μείωση αφίξεων, αλλά κυρίως μείωση διανυκτερεύσεων, αναμένει ο κ. Σαμιώτης για τον εσωτερικό τουρισμό.

Αντίθετα, σε ό,τι αφορά στις αφίξεις από την Τουρκία, αναμένει αύξηση μετά τις 20 Μαΐου και εκτιμά πως φέτος θα προσεγγίσουμε τους 20.000 επισκέπτες.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey