Σιγά, το κράτος κοιμάται…

01/07/2012 - 05:56
Προδημοσιεύσεις απ’ την ΕΤΑΛ Α.Ε. για προγράμματα Leader Γεωργίας και Αλιείας προς ενημέρωση-προετοιμασία των επενδυτών, όταν την ίδια ώρα τα συναρμόδια υπουργεία καθυστερούν να τα «τρέξουν».
Αποσκοπώντας στην καλύτερη προετοιμασία των υποψήφιων επενδυτών, η ΕΤΑΛ Α.Ε. προέβη σε προδημοσιεύσεις περιλήψεων δύο προσκλήσεων ενδιαφέροντος για δράσεις του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης και Αλιείας, για τις οποίες και εκτιμά πως αναμένεται να υπάρξει έντονο ενδιαφέρον επενδυτών σε τοπικό επίπεδο. Την ίδια ώρα, το κράτος που δημοσίως κόπτεται, σε περίοδο έντονης οικονομικής ύφεσης, για την ανάπτυξη και για την επιτάχυνση των διαδικασιών απορρόφησης των κοινοτικών κονδυλίων, μήνες τώρα κρατά «παγωμένα» τα σχετικά κονδύλια μη εγκρίνοντας, αδικαιολόγητα, την έναρξη των δράσεων. Που, σημειωτέον, σε επίπεδο Λέσβου αφορούν σε επενδύσεις στην αγροτική οικονομία συνολικού προϋπολογισμού περίπου 13 εκατ. ευρώ.

Περιλήψεις δύο προσκλήσεων εκδήλωσης ενδιαφέροντος για προγράμματα Αγροτικής Ανάπτυξης και Αλιείας ανήρτησε στην ιστοσελίδα της η ΕΤΑΛ Α.Ε. (www.etal-sa.gr), στο πλαίσιο απόφασης των αρμόδιων επιτροπών της εταιρείας για προδημοσίευση, ούτως ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία προετοιμασίας των ενδιαφερόμενων υποψήφιων επενδυτών.

Μεγάλο ενδιαφέρον

Η ΕΤΑΛ Α.Ε. θα αρχίσει να παρέχει διευκρινίσεις στους ενδιαφερομένους απ’ τις 22 Αυγούστου, ενώ όπως τονίζεται σε σχετικό Δελτίο Τύπου που υπογράφει ο πρόεδρός της, Παναγιώτης Χατζηβασιλείου, για τις δράσεις αυτές αναμένεται η έγκριση των αρμόδιων υπηρεσιών των εμπλεκόμενων υπουργείων, ενώ οι ενέργειες για τις εγκρίσεις έχουν γίνει πριν από μεγάλο χρονικό διάστημα.
Ο κ. Χατζηβασιλείου τονίζει ακόμη πως το ενδιαφέρον που αναμένεται, αλλά και εκδηλώνεται για τα προγράμματα αυτά, «είναι ιδιαίτερα υψηλό και η ΕΤΑΛ Α.Ε. προσδοκά και αναμένει ικανή αύξηση των πόρων για τις περιοχές παρέμβασης από τα αρμόδια υπουργεία, τα οποία θα πρέπει να αξιολογήσουν και να αξιοποιήσουν αυτό το ενδιαφέρον ιδιαίτερα στο πλαίσιο μιας κρίσιμης περιόδου για την επιχειρηματικότητα και την τοπική ανάπτυξη».
Οι δράσεις αυτές θα μπορούσαν να έχουν ανοίξει ήδη εδώ και αρκετούς μήνες, αλλά τα συναρμόδια Υπουργεία Ανάπτυξης και Αγροτικής Ανάπτυξης δεν έχουν προχωρήσει στις σχετικές εγκρίσεις. Η «αδράνεια» αυτή που εντάθηκε απ’ τις θερινές διακοπές, κρατά στον «πάγο» 6,5 εκατ. ευρώ, όσο και το διατιθέμενο ποσό της δημόσιας δαπάνης, που θα μπορούσαν να εκμεταλλευτούν οι επενδυτές στο Νομό Λέσβου ώστε, εισφέροντας και τη δική τους συμμετοχή, να προχωρήσουν στην υλοποίηση νέων επενδύσεων.

13 εκατ. ευρώ επενδύσεις

Σύμφωνα με τα στοιχεία που μας έδωσε ο διευθυντής τής ΕΤΑΛ Α.Ε., Τάσος Περιμένης, αλλά και τις προδημοσιεύσεις των περιλήψεων, σε ό,τι αφορά στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης αναμένεται η έγκριση για την έκδοση της 2ης Πρόσκλησης Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος του Leader Γεωργίας (Άξονας 4). Το πρόγραμμα αυτό αναμένεται να διαθέσει δημόσια δαπάνη ύψους 3,5 εκατ. ευρώ για επενδύσεις της τάξης των επτά εκατομμυρίων ευρώ, από ιδιώτες (αγρότες, επιχειρήσεις κ.λπ.) και το Δήμο Λέσβου (ποσοστό έως 15% του Προγράμματος μπορεί να διατεθεί για δημόσια έργα). Οι επενδύσεις που θεωρούνται επιλέξιμες, αφορούν στις βιοτεχνικές δραστηριότητες, τη μεταποίηση, τα τοπικά προϊόντα, την εστίαση και τη γαστρονομία και γενικά δράσεις που αυξάνουν την αξία των γεωργικών προϊόντων και στηρίζουν την αγροτική οικονομία.
Περιοχή εφαρμογής των δράσεων, όπου αναφέρεται η προδημοσιευμένη πρόσκληση, είναι οι Δημοτικές και Τοπικές Κοινότητες: Αγίας Μαρίνας, Αλυφαντών, Αφάλωνα, Λουτρών, Μόριας, Παμφίλων, Παναγιούδας, Ταξιαρχών, Αγίας Παρασκευής, Ασωμάτου, Κάτω Τρίτους, Λουτροπόλεως Θερμής, Πύργων Θερμής, Μιστεγνών, Νέων Κυδωνιών, Ερεσού, Μανταμάδου, Πλωμαρίου.
Η δεύτερη προδημοσίευση της ΕΤΑΛ Α.Ε. αφορά στην 1η Πρόσκληση Ενδιαφέροντος του Leader Αλιείας και πιο συγκεκριμένα του τοπικού προγράμματος με τίτλο «Λέσβος - Λήμνος - Άγιος Ευστράτιος: Ολοκληρωμένη ανάπτυξη σε οικολογικά ευαίσθητες αλιευτικές περιοχές».
Η δημόσια δαπάνη αναμένεται να ανέρχεται στα τρία εκατομμύρια ευρώ για επενδύσεις της τάξης των πεντέμισι - έξι εκατομμυρίων ευρώ από αλιείς και μη, στις Δημοτικές και Τοπικές Κοινότητες Μεσαγρού, Παλαιοκήπου, Περάματος, Σιγρίου, Καλλονής, Κεραμίου, Παρακοίλων, Κλειούς, Μήθυμνας, Συκαμινέας, Μυτιλήνης, Πέτρας, Πολιχνίτου, Βασιλικών, Πλάκας, Παναγιάς, Καλλιόπης, Κοντοπουλίου, Κοντιά, Τσιμανδρίων και στο Δήμο Αγίου Ευστρατίου.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey