Πρόβειο μαλλί το... εξαγώγιμο

01/07/2012 - 05:56
Εξαγωγή πρόβειου μαλλιού έγινε την προηγούμενη εβδομάδα από τη Μυτιλήνη στο Αϊβαλί, με εξαγωγέα τον έμπορο Γιώργο Καραμούτσο, ο οποίος κάθε χρόνο στέλνει στην Τουρκία περί τους 70 με 80 τόνους μαλλιού.
Εξαγωγή πρόβειου μαλλιού έγινε την προηγούμενη εβδομάδα από τη Μυτιλήνη στο Αϊβαλί, με εξαγωγέα τον έμπορο Γιώργο Καραμούτσο, ο οποίος κάθε χρόνο συγκεντρώνει από κτηνοτρόφους της Λέσβου και στέλνει στην Τουρκία περί τους 70 με 80 τόνους μαλλιού.

Οι εξαγωγές αυτές πραγματοποιούνται δύο με τρεις φορές ετησίως. Όσο για την τιμή που πουλιέται το μαλλί στις τουρκικές βιομηχανίες, ο κ. Καραμούτσος δεν την προσδιόρισε, όμως μας είπε ότι αυτή θα προσδιοριστεί αφού φθάσει το προϊόν στις βιομηχανίες και γίνει διαλογή του.
Οι τουρκικές βιομηχανίες είναι η μόνη επιλογή που υπάρχει για την αξιοποίηση του μαλλιού που δίνουν τα περίπου 300.000 πρόβατα της Λέσβου. Στο νησί και στην ηπειρωτική Ελλάδα δεν υπάρχουν πλέον βιομηχανίες ή βιοτεχνίες που να το αξιοποιούν.
Τα ονομαστά μάλλινα και υφαντά της Λέσβου αποτελούν παρελθόν. Μόνο από ανθρώπους της τρίτης ηλικίας μπορεί σήμερα να μάθει κανείς πώς αξιοποιούνταν το μαλλί των προβάτων, πώς πλενόταν, πώς βαφόταν, πώς γινόταν νήμα και στη συνέχεια μάλλινα ενδύματα ή υφαντά. Πλέον τους αργαλειούς που υπήρχαν στα κατώγια των σπιτιών μπορεί να τους δει κανείς μόνο σε λαογραφικά μουσεία.


Δυο με τρεις φορές το χρόνο γίνεται η εξαγωγή απ’ τη Λέσβο στις τουρκικές βιομηχανίες σημαντικών ποσοτήτων πρόβειου μαλλιού, που φτάνουν και τους 80 τόνους

Θα πεταγόταν...
Ρωτήσαμε τον κ. Καραμούτσο τι θα γίνει το μαλλί στην περίπτωση που δεν το εξαγάγει εκείνος στην Τουρκία. Η απάντησή του ήταν μονολεκτική και ξεκάθαρη: «θα πεταχτεί».
Εκτός από μαλλί εξάγει στην Τουρκία κάθε χρόνο και δέρμα ζώων που οδηγούνται προς σφαγή. Σε ετήσια βάση εξάγει από 90.000 έως 120.000 δέρματα ζώων. Η τιμή τους, όπως μας είπε, δεν είναι σταθερή, αλλά μεταβάλλεται αναλόγως της ζήτησης που υπάρχει κάθε εποχή, της ποιότητας του δέρματος και της οικονομικής συγκυρίας.
Ο ίδιος, που δραστηριοποιείται στη δυτική Λέσβο, κάνει εξαγωγές στην Τουρκία εδώ και 30 χρόνια, κι όπως μας είπε είναι μια δύσκολη αγορά. Σε πάρα πολλές περιπτώσεις έχει χάσει χρήματα από εμπορεύματα που πούλησε. Η πείρα του έχει δείξει ότι πρέπει να συνεργάζεται μόνο με εμπόρους που είναι φερέγγυοι, ωστόσο θεωρεί ότι η ίδια αγορά έχει και πολλές ευκαιρίες.
Στο παρελθόν είχε δραστηριοποιηθεί και στον τομέα των ζωοτροφών κάνοντας εισαγωγές στο νησί από την Τουρκία, αλλά τώρα έχει αποσυρθεί από αυτό τον τομέα του εμπορίου, καθώς οι τιμές των ζωοτροφών στην Τουρκία έχουν αυξηθεί πολύ.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey