Τίτλοι τέλους…

01/07/2012 - 05:56
Η Τράπεζα της Ελλάδας ανακάλεσε την άδεια λειτουργίας της Συνεταιριστικής Τράπεζας Λέσβου - Λήμνου, θέτοντάς την υπό εκκαθάριση. Χθες το πρωί το κεντρικό κατάστημα της Τράπεζας ήταν κλειστό και δε γίνονταν καμμία συναλλαγή. Τι θα γίνουν καταθέσεις και μερίδια; Τι θα γίνει με τα δάνεια; Τι θα γίνει με το προσωπικό; Τι θα γίνει με τους επιχειρηματίες; Εκκαθαριστής ο Μιχάλης Ανδριώτης. [Υπάρχει βίντεο]
Η Τράπεζα της Ελλάδας ανακάλεσε την άδεια λειτουργίας της Συνεταιριστικής Τράπεζας Λέσβου - Λήμνου, θέτοντάς την υπό εκκαθάριση

Με μια λιτή ανακοίνωση, η Τράπεζα της Ελλάδος έθεσε υπό εκκαθάριση τη Συνεταιριστική Τράπεζα Λέσβου - Λήμνου. Πρόκειται για μια κίνηση που ισοδυναμεί με σβήσιμο των μηχανημάτων σε έναν ασθενή που βρίσκεται στην εντατική και οι θεράποντες ιατροί διαπιστώνουν ότι είναι κλινικά νεκρός. Χθες το πρωί το κεντρικό κατάστημα της Τράπεζας ήταν κλειστό και δε γίνονταν καμμία συναλλαγή.


Προχθές Κυριακή, στην οικονομική εφημερίδα «Ισοτιμία» είχε διοχετευθεί η επιστολή της Τράπεζας της Ελλάδος προς τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών, Ευάγγελο Βενιζέλο, στην οποία καταγραφόταν η τραγική κατάσταση των Συνεταιριστικών Τραπεζών Λέσβου - Λήμνου, Αχαϊκή, Ευβοίας και Λαμίας. Το θέμα αποτέλεσε το κεντρικό πρωτοσέλιδο της εφημερίδας, με τίτλο «Κατέρρευσαν 4 συνεταιριστικές τράπεζες».
Λίγες εβδομάδες νωρίτερα, στις 6 Μαρτίου, το «Ε» αποκάλυψε την τραγική οικονομική κατάσταση της Συνεταιριστικής, στηριζόμενο στα στοιχεία που είχαν δημοσιοποιηθεί από την Ένωση Συνεταιριστικών Τραπεζών. Σε εκείνη την ανάλυση καταγράφαμε ότι η Τράπεζα στο εννεάμηνο του 2009 είχε καταγράψει ζημίες 265.000 ευρώ, σημειώνοντας μείωση των χορηγήσεων και των καταθέσεων. Όμως το σημαντικότερο ήταν πως δείχναμε ότι οι επισφάλειες ξεπερνούσαν το συνεταιριστικό κεφάλαιο, δηλαδή ότι η καθαρή θέση της Τράπεζας ήταν αρνητική.
Όσοι γνώριζαν πρόσωπα και πράγματα, εκτιμούσαν πως η Συνεταιριστική δε θα μπορούσε να βγάλει το Μάιο. Άλλοι πάλι (ανάμεσα σε αυτούς και εμείς), εκτιμούσαν ότι θα δρομολογηθούν εξελίξεις μετά το τέλος του Μαρτίου.

Κλείνει οριστικά

Κανείς όμως δεν μπορούσε να φανταστεί ότι οι εξελίξεις θα ήταν ακόμη πιο γρήγορες, αλλά και τόσο οριστικές. Η απόφαση για την εκκαθάριση της Συνεταιριστικής Λέσβου - Λήμνου (όπως και των Συνεταιριστικών Τραπεζών Λαμίας και Αχαϊκή, αλλά όχι και της Ευβοίας που αναφερόταν στο δημοσίευμα της «Ισοτιμίας») είναι ένας δρόμος χωρίς επιστροφή, σημαίνει ότι κλείνει οριστικά. Το γιατί λήφθηκε αυτή η απόφαση και δεν έγινε ορισμός επιτρόπου όπως το 2005, μπορεί εύκολα να διαπιστώσει όποιος διαβάσει την ανακοίνωση της Τράπεζας της Ελλάδος.
Στην ανακοίνωση αυτή σημειώνεται πως οι προαναφερόμενες συνεταιριστικές τράπεζες υπάγονται στα μέτρα εξυγίανσης που προβλέπονται από τους νόμους 3601/2007 και 4021/2011, «αφού παρά τις επανειλημμένες προσπάθειές της για την αντιμετώπιση των αδυναμιών των εν λόγω τραπεζών, δεν κατέστη δυνατή η λήψη μέτρων που θα αποκαθιστούσαν τη βιωσιμότητά τους. Οι άδειες των τριών Συνεταιριστικών Τραπεζών ανακλήθηκαν και οι Τράπεζες αυτές τίθενται σε ειδική εκκαθάριση. Εκκαθαριστές ορίστηκαν οι κ.κ. Ιωάννης Γιαννίκος, Δημήτριος Πετράκογλου και Μιχαήλ Ανδριώτης, αντίστοιχα.»
Ο Μιχάλης Ανδριώτης, γνωστό παλιό στέλεχος της Τράπεζας της Ελλάδας που κλήθηκε επανειλημμένβς με επιτυχία «να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά» (περίπτωση κλοπής στην Τράπεζα της Ελλάδος στην Καλαμάτα), ανέλαβε την εκκαθάριση της Συνεταιριστικής Τράπεζας Λέσβου - Λήμνου.

Ποινικές ευθύνες
Η παραπάνω αναφορά δείχνει ότι τους προηγούμενους μήνες η Τράπεζα της Ελλάδος πίεσε της διοικήσεις των υπό εκκαθάριση Τραπεζών να πάρουν μέτρα για τη διάσωσή τους, όμως οι προσπάθειες αυτές απέβησαν άκαρπες επειδή οι τραπεζικές διοικήσεις είτε αδυνατούσαν να πάρουν τα κατάλληλα μέτρα είτε δεν είχαν κάποιο συγκεκριμένο σχέδιο.
Αυτό σημαίνει ότι οι μεριδιούχοι των Συνεταιριστικών Τραπεζών, που θα χάσουν τα χρήματα που είχαν επενδύσει, έχουν κάθε λόγο να στραφούν σε βάρος των διοικήσεων και να ζητήσουν την απόδοση σε αυτές ποινικών και αστικών ευθυνών.
Για παράδειγμα, η διοίκηση της Συνεταιριστικής Τράπεζας Λέσβου - Λήμνου, αν και γνώριζε πολύ καλά την κατάσταση της Τράπεζας, δεν είχε προχωρήσει σε συγχώνευσή της με άλλη συνεταιριστική.
Πέραν αυτού, η Τράπεζα της Ελλάδος ήταν πολύ καλά πληροφορημένη για τα όσα συνέβαιναν σε κάθε συνεταιριστική τράπεζα. Στο ρεπορτάζ της εφημερίδας «Ισοτιμία» μεταξύ άλλων αναφέρεται: «Αναφέρεται (σ.σ. η Τράπεζα της Ελλάδος στην επιστολή της) λεπτομερώς στην κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι συνεταιριστικές τράπεζες, πολλές από τις οποίες είναι εκτροφεία σκανδάλων. Υπάρχουν καταγγελίες για θαλασσοδάνεια σε πρόσωπα που βρίσκονται σε σχέση διαπλοκής με τις διοικήσεις τους.» Οι φάσεις αυτές φέρεται πως φωτογραφίζουν την περίπτωση της Συνεταιριστικής Λέσβου - Λήμνου.




Μπορούσε να διασωθεί;

Το εύλογο ερώτημα που τίθεται από τα μέλη της Συνεταιριστικής, δηλαδή από όλους όσοι είχαν βάλει τις οικονομίες τους για να στηθεί η Τράπεζα, είναι αν μπορούσε να διασωθεί.


Η απάντηση είναι «ναι».
Αλλά αυτό θα έπρεπε να είχε γίνει αρκετό καιρό πριν. Θα έπρεπε η διοίκηση της Τράπεζας να πει ανοιχτά ποια είναι η κατάσταση που βρήκε και να παρουσίαζε ποιες ήταν οι επιλογές που υπήρχαν: α) αύξηση κεφαλαίου, β) συγχώνευση με άλλη συνεταιριστική τράπεζα κ.λπ..
Αντί αυτού, όσοι έθεταν θέμα συγχώνευσης ή λήψης άλλων μέτρων αποδοκιμάζονταν ή περιθωριοποιούνταν.
Η άσχημη κατάσταση της Τράπεζας επιβαρύνθηκε ακόμη περισσότερο από το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης. Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι το 2011 οι επισφαλείς απαιτήσεις της Τράπεζας κυμαίνονταν μεταξύ 30 - 40%, όταν στο σύνολο του τραπεζικού συστήματος οι επισφαλείς απαιτήσεις κυμαίνονταν στο 15%. Μάλιστα, ακόμα και αυτό το ποσοστό αυτό θεωρείται εξαιρετικά υψηλό. Προ κρίσης, αν σε μια τράπεζα οι επισφαλείς απαιτήσεις ξεπερνούσαν το 5% με 6%, η διοίκησή της έσπευδε να βρει λύση.
Κατά συνέπεια, οι όποιες ενέργειες θα έπρεπε να είχαν γίνει πολύ νωρίτερα.


Η επόμενη μέρα

Χθες Δευτέρα, όποιος πήγαινε στη Συνεταιριστική Τράπεζα διαπίστωνε ότι δεν μπορούσε να κάνει κατάθεση, ανάληψη, πληρωμή ή είσπραξη επιταγής, και γενικά οποιαδήποτε συναλλαγή.


Αυτό το καθεστώς θα συνεχιστεί μέχρι να διαχωριστεί το «καλό κομμάτι» της Τράπεζας από το «κακό κομμάτι», πράγμα που θα γίνει μέσα στις αμέσως επόμενες ημέρες, πιθανόν και πριν από το τέλος της εβδομάδας. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει δημοπρασία, μέσω της οποίας άλλη συνεταιριστική ή εμπορική τράπεζα θα αγοράσει το «καλό κομμάτι».
Ανάλογα με τις συμφωνίες μεταξύ των τραπεζών και τις αποφάσεις της Τράπεζας της Ελλάδος, το «καλό κομμάτι» της τράπεζας θα αποτελείται από τις καταθέσεις, τα διαθέσιμα και τα δάνεια που εξυπηρετούνται.
Το «κακό κομμάτι» θα αποτελείται από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.
Οι καταθέσεις της Συνεταιριστικής Τράπεζας Λέσβου είναι περίπου 60 εκατ. ευρώ κι άλλα τόσα οι χορηγήσεις της. Τα διαθέσιμά της υπολογίζονται περίπου στα τρία εκατομμύρια ευρώ.
Αν υποθέσουμε ότι από το σύνολο των ενήμερων δανείων που θα δεχθεί να πάρει η Τράπεζα που θα πλειοδοτήσει ανέρχεται στο 50%, τότε το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων (ΤΕΚΕ) θα κληθεί να πληρώσει περί τα 25 με 30 εκατ. ευρώ.
Με τον ίδιο τρόπο αντιμετωπιστήκαν και οι περιπτώσεις των ιδιωτικών τραπεζών που κατέρρευσαν προσφάτως, όπως είναι η Proton Bank και η Aspis Bank.

Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι πολύ κοντά στην απόκτηση του «καλού τμήματος» της Συνεταιριστικής βρίσκεται η Πανελλήνια Τράπεζα, αλλά και η Τράπεζα Πειραιώς.
Στα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας, κατά πληροφορίες, ο πρόεδρος της Τράπεζας, Απόστολος Πατέστος, και δύο μέλη τού Δ.Σ., οι κ.κ. Καλογρίδης και Κουφέλος, είχαν συνάντηση με το διοικητή της Ένωσης Συνεταιριστικών Τραπεζών Ελλάδας. Εκεί τέθηκε με επιτακτικό τρόπο το ζήτημα της εξαγοράς της Συνεταιριστικής από την Πανελλήνια Τράπεζα, η οποία έχει δημιουργηθεί με κεφάλαια των συνεταιριστικών τραπεζών.
Στο παρελθόν επίσης είχε συζητηθεί το σενάριο συγχώνευσης ή εξαγοράς της Συνεταιριστικής Λέσβου - Λήμνου από την Παγκρήτρια Συνεταιριστική Τράπεζα, ωστόσο δεν υπάρχουν πολλές πιθανότητες η Παγκρήτρια να διεκδικήσει την εξαγορά της Συνεταιριστικής.
Σημαντικό ρόλο στις εξελίξεις θα παίξουν και οι διαθέσεις της διοίκησης της Τράπεζας Ελλάδος, η οποία δε βλέπει πολύ θετικά τις συνεταιριστικές τράπεζες και θα ήθελε να ενεργοποιηθεί το σενάριο της συγχώνευσης όλων των συνεταιριστικών τραπεζών σε μία πανελλαδική.
Το «κακό τμήμα» της Συνεταιριστικής θα τεθεί σε διαδικασία εκκαθάρισης. Από τα έσοδα που θα προκύψουν, θα πληρωθούν οι αποζημιώσεις στο προσωπικό που θα απολυθεί και θα καταβληθεί στους μεριδιούχους μέρος των χρημάτων που είχαν καταβάλει για την αγορά των συνεταιριστικών μερίδων.


Ο άνθρωπος για τις δύσκολες δουλειές
Εκκαθαριστής ο Μιχάλης Ανδριώτης



Ένας πολύπειρος τραπεζικός ανέλαβε την εκκαθάριση της Συνεταιριστικής Τράπεζας Λέσβου - Λήμνου. Πρόκειται για το Μιχάλη Ανδριώτη, ο οποίος μετά από μακρά θητεία στο υποκατάστημα της Τράπεζας της Ελλάδος στη Μυτιλήνη, θήτευσε στα υποκαταστήματα της Αλεξανδρούπολης και της Καλαμάτας. Ιδιαίτερα στο τελευταίο, χειρίστηκε πολύ δύσκολες καταστάσεις, με αποτελεσματικό τρόπο.


Η εντιμότητα και η αποτελεσματικότητά του εγγυώνται ότι θα γίνει το καλύτερο δυνατό για την προστασία των καταθετών και των μελών της Τράπεζας.
Χθες, σε δήλωση του στο «Ε», ο κ. Ανδριώτης τόνισε πως «οι καταθέτες δε θα χάσουν ούτε ευρώ». Ακόμη ανέφερε ότι «η όλη κατάσταση είναι ιδιαίτερα σύνθετη και η αντιμετώπισή της θα απαιτήσει λεπτούς χειρισμούς».
Από τη στιγμή που ορίσθηκε ειδικός εκκαθαριστής, ο κ. Ανδριώτης είναι ο άνθρωπος που λαμβάνει όλες τις αποφάσεις. Το Δ.Σ. έχει ουσιαστικά καθαιρεθεί και δεν έχει καμμία απολύτως εξουσία.


Αιχμές Πατέστου κατά της Τράπεζας της Ελλάδος

Με δηλώσεις του σε τοπικά μέσα ενημέρωσης, χθες, ο πρόεδρος της Συνεταιριστικής Τράπεζας, Απόστολος Πατέστος, προσπάθησε να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα.


Συγκεκριμένα, ο κ. Πατέστος μιλώντας στην «ΕΡΑ Αιγαίου» είπε: «Η αιτιολογία από πλευράς της Τράπεζας της Ελλάδος είναι το έλλειμμα της κεφαλαιακής επάρκειας ύψους εννέα εκατομμυρίων ευρώ. Αυτό όμως συμβαίνει εδώ, και χρόνια και για αυτό μάς γεννά ερωτηματικά το γεγονός ότι τώρα ενεργοποιείται από την Τράπεζα της Ελλάδος. Ερωτηματικά», προσέθεσε, «επίσης γεννά η απόφαση να εξαιρεθούν από το πακέτο στήριξης ύψους 48 δισ. ευρώ όλες οι συνεταιριστικές τράπεζες.»
Τα παραπάνω αποτελούν σαφείς αιχμές κατά της διοίκησης της Τράπεζας της Ελλάδος. Το έλλειμμα κεφαλαιακής επάρκειας στο οποίο αναφέρεται ο κ. Πατέστος, προέρχεται από τις επισφαλείς απαιτήσεις της Συνεταιριστικής, τόσο από τα θαλασσοδάνεια όσο και από άλλες χορηγήσεις. Η αλήθεια είναι πως η διοίκηση της Τράπεζας δεν είχε πάρει τα αναγκαία μέτρα για να καλύψει αυτό το άνοιγμα. Η Τράπεζα της Ελλάδος έδειξε ανοχή για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, οκτώ χρόνια, και παρά το ότι από τις αρχές τού 2005 γίνονταν συζητήσεις για εκκαθάριση της Τράπεζας. Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν ότι δεν υπήρχε ένα πλάνο που να οδηγεί έστω και σε σταδιακή βελτίωση της κατάστασης. Αντιθέτως, λύσεις, όπως ήταν η συγχώνευση με άλλες συνεταιριστικές τράπεζες, είχαν υποσκαφθεί.
Αν λοιπόν κάτι θα έπρεπε να γεννά ερωτηματικά στον κ. Πατέστο, είναι γιατί η Τράπεζα της Ελλάδος έδειξε τόσο μακρόχρονη ανοχή.
Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν πως μέλη τού Δ.Σ. της Συνεταιριστικής ζήτησαν από το δήμαρχο Λέσβου, Δημήτρη Βουνάτσο, και άλλους πολιτικούς παράγοντες να επισκεφθούν το διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος και να ζητήσουν να μην προχωρήσει η εκκαθάριση. Έως την ώρα που έκλεισε η ύλη της εφημερίδας, δεν είχε γίνει γνωστό αν η πρόταση είχε γίνει δεκτή.

Και ανακοινώσεις κομμάτων

Σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ άλλων, τονίζει ότι η απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδος είναι μια αρνητική εξέλιξη, με άγνωστες επιπτώσεις στην τοπική οικονομία και κοινωνία. Επιρρίπτει ευθύνες σε όσους διαχειρίστηκαν την Τράπεζα τα τελευταία χρόνια και σημειώνει ότι θα πρέπει να διασφαλιστούν τα κεφάλαια των καταθετών και των μικροεπενδυτών-συνεταίρων.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι υπογραμμίζουν πως «είναι κρίμα που μια σωστή ιδέα, που θα μπορούσε να προσφέρει πολλά στην τοπική κοινωνία, απαξιώθηκε». Σε άλλο σημείο, τονίζουν πως θα πρέπει να διασφαλιστούν οι καταθέσεις και οι επενδύσεις των συμπολιτών μας.
Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ Λέσβου κάνει λόγο για παταγώδη αποτυχία της τοπικής αστικής τάξης, ακόμη και σε ζητήματα διαχείρισης, γεγονός που την καθιστά παντελώς αναξιόπιστη. Υπογραμμίζει, δε, πως τα σπασμένα τα πληρώνουν τα πιο φτωχά μέλη της Τράπεζας, που είχαν αγοράσει από το υστέρημά τους τις συνεταιριστικές μερίδες.


Τι θα γίνουν καταθέσεις και μερίδια;
Το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων (ΤΕΚΕ) σύμφωνα με το νόμο εγγυάται τις καταθέσεις αξίας έως 100.000 ευρώ για κάθε καταθέτη. Αν δηλαδή ένας λογαριασμός έχει υπόλοιπο την ημέρα που τέθηκε η Τράπεζα σε εκκαθάριση 300.000 ευρώ και δύο δικαιούχους, το Ταμείο εγγυάται τις καταθέσεις που ανέρχονται στα 200.000 ευρώ. Όμως, η μέχρι τώρα πρακτική που έχει ακολουθηθεί (Αspis Bank και Proton Bank) ήταν να καλυφθεί το σύνολο των καταθέσεων ανεξαρτήτως του ύψους τους. Κι αυτό για να μην κλονιστεί περισσότερο η εμπιστοσύνη των καταθετών στο τραπεζικό σύστημα της χώρας. Κατά πάσα πιθανότητα το ίδιο θα συμβεί και στην περίπτωση της Συνεταιριστικής Τράπεζας Λέσβου - Λήμνου.
Οι συνεταιριστικές μερίδες που είχαν τα μέλη της Τράπεζας, χάνουν την αξία τους κι οι μεριδιούχοι δε θα λάβουν τίποτα για τα χρήματα που είχαν καταβάλει. Στο μόνο που μπορούν να ελπίζουν είναι να προκύψει κάποιο πλεόνασμα από την εκκαθάριση του «κακού τμήματος» της Τράπεζας, ώστε να πάρουν ένα μέρος των χρημάτων που είχαν επενδύσει.
Εδώ πρέπει να διευκρινιστεί ότι ακόμη και αν η Τράπεζα δεν οδηγούνταν σε εκκαθάριση, τα χρήματα που θα λάμβαναν οι μεριδιούχοι θα ήταν πολύ λιγότερα από όσα είχαν καταβάλει για την αγορά των μεριδίων. Στην τελευταία γενική συνέλευση της Τράπεζας είχε εξηγηθεί αναλυτικά ότι όταν ένας μεριδιούχος θα πουλάει τις μερίδες του, θα λαμβάνει το ποσό που αναλογεί στην πραγματική αξία της μερίδας κι όχι την ονομαστική. Συνεπώς, από τη στιγμή που το συνεταιριστικό κεφάλαιο το είχαν «φάει» τα θαλασσοδάνεια, η πώληση των μερίδων ελάχιστα θα απέφερε.


Τι θα γίνουν οι καταθέσεις δημοσίων φορέων;
Πρέπει να διευκρινιστεί ότι το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων δεν εγγυάται τις καταθέσεις νομικών προσώπων του Δημοσίου, όπως είναι οι δήμοι, η περιφέρειες κ.λπ..
Ζημίες, λοιπόν, θα μετρήσει η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου από τα μερίδια που κατείχε. Ας σημειωθεί ότι η Περιφέρεια, ως διάδοχος της Νομαρχίας Λέσβου, παρέλαβε σημαντικό αριθμό συνεταιριστικών μερίδων, μια και η τελευταία ήταν από τους μεγάλους μετόχους της Τράπεζας.


Τι θα γίνει με τα δάνεια;

Το πιθανότερο είναι πως τα ενήμερα δάνεια της Συνεταιριστικής που έχουν επαρκείς εγγυήσεις, θα περάσουν στην τράπεζα που θα αγοράζει το «καλό κομμάτι». Αυτό σημαίνει ότι οι δανειολήπτες δε θα αντιμετωπίσουν κανένα πρόβλημα.
Τα δάνεια που δεν εξυπηρετούνται, θα τεθούν σε εκκαθάριση. Αυτό σημαίνει πως με συνοπτικές διαδικασίες θα εισπραχθεί ό,τι μπορεί να εισπραχθεί. Στις περιπτώσεις αυτές, οι διαδικασίες θα είναι πολύ πιο γρήγορες από αυτές που ακολουθούν οι τράπεζες για την είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Πιθανότατα στη διαδικασία της εκκαθάρισης να προκύψουν ποινικές ευθύνες για στελέχη της Τράπεζας. Αυτό είναι μια άλλη πτυχή, που κανείς δε γνωρίζει πώς θα εξελιχθεί. Για παράδειγμα, τα όσα γράφηκαν και ειπώθηκαν το τελευταίο διάστημα για την υπόθεση Μπεμπεδέλλη είχαν φέρει αποτέλεσμα, καθώς ο κ. Μπεμπεδέλλης μετά από πολλά χρόνια πρότεινε ένα συμβιβασμό στην Τράπεζα. Συγκεκριμένα, να καταβάλει στην Τράπεζα ένα ποσό προκειμένου να αποδεσμευτεί ένα ακίνητό του.


Τι θα γίνει με το προσωπικό;
Στη Συνεταιριστική απασχολούνταν 37 άτομα. Δηλαδή επρόκειτο για μια μεγάλη τοπική επιχείρηση, η οποία είχε δώσει δουλειά σε ένα σημαντικό αριθμό εργαζομένων, οι οποίοι είχαν δημιουργήσει οικογένειες, είχαν αναλάβει δάνεια με τα οποία έφτιαξαν σπίτια και γενικώς είχαν οργανώσει τη ζωή τους στηριζόμενοι σε αυτές τις θέσεις εργασίας.
Το πιθανότερο είναι ότι το σύνολο αυτών των ανθρώπων σύντομα θα βρεθεί στο δρόμο και οι ίδιοι θα πρέπει να ξαναρχίσουν τη ζωή τους από την αρχή. Σε μια εποχή που οι θέσεις εργασίας είναι ανύπαρκτες.
Το προσωπικό αυτό στελεχώνει το κεντρικό κατάστημα, τα υποκαταστήματα Μύρινας και Καλλονής και τις θυρίδες της Τράπεζας.
Η διάσωση κάποιων από τις θέσεις εργασίας θα μπορούσε να γίνει μόνο στην περίπτωση που η ανάδοχος τράπεζα θα επιλέξει να διατηρήσει κάποια από τα υποκαταστήματα.
Οι αποζημίωση των εργαζομένων, που θα απολυθούν, θα γίνει από την εκκαθάριση του «κακού τμήματος» της Τράπεζας. Αυτό σημαίνει ότι κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει πότε θα δοθούν αποζημιώσεις, διότι η διαδικασία της εκκαθάρισης μπορεί να διαρκέσει έως και πέντε χρόνια, ενώ αν παραστεί ανάγκη μπορεί να παραταθεί.


Τι θα γίνει με τους επιχειρηματίες;
Μεγάλος αριθμός επιχειρηματιών της Λέσβου και της Λήμνου είχε ωφεληθεί από τη λειτουργία της Συνεταιριστικής Τράπεζας, επειδή ως τοπική τράπεζα χορηγούσε υψηλότερα πιστωτικά όρια, όρια προεξόφλησης επιταγών και όρια εγγυήσεων.
Η συγκεκριμένη πιστωτική πολιτική ευνοούσε τις μικρές τοπικές επιχειρήσεις, στις οποίες δινόταν η δυνατότητα να μπαίνουν σε διαγωνισμούς δημοσίων έργων, τους έδινε μεγαλύτερη ρευστότητα και γενικά τους επέτρεπε να έχουν ένα μεγαλύτερο κύκλο εργασιών.
Η υποχρεωτική συνεργασία των επιχειρήσεων αυτών με μια άλλη τράπεζα είναι αδύνατον να εξασφαλίσει τους ίδιους ευνοϊκούς όρους.
Κατά συνέπεια, από το κλείσιμο της Συνεταιριστικής θα προκύψουν λειτουργικά προβλήματα σε μια σειρά τοπικών επιχειρήσεων του Νομού μας.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey