Κάτι κινείται στο Κτηματολόγιο

01/07/2012 - 05:56
Μια πιλοτική προσπάθεια διόρθωσης των λαθών του κτηματολογίου ξεκινάει στην περιοχή της Γέρας, από την «Κτηματολόγιο Α.Ε.». Το σχεδιασμό αυτό συζήτησαν στελέχη της «Κτηματολόγιο Α.Ε.» με την τοπική διοίκηση του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας.
Μια πιλοτική προσπάθεια διόρθωσης των λαθών του κτηματολογίου ξεκινάει το επόμενο διάστημα, στην περιοχή της Γέρας, από την «Κτηματολόγιο Α.Ε.». Το σχεδιασμό αυτό συζήτησαν τις προηγούμενες ημέρες στελέχη της «Κτηματολόγιο Α.Ε.» με την τοπική διοίκηση του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας. Ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Παναγιώτης Πιττός, σε δήλωσή του στο «Ε» αναφέρει πως είναι μια θετική εξέλιξη, η οποία δείχνει ότι το Κτηματολόγιο αναγνωρίζει πως υπάρχει πρόβλημα και κάνει κάποιες πρώτες προσπάθειες για να το διορθώσει. Την ίδια στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη οι προσπάθειες για τη δημιουργία μιας κίνησης πολιτών στη Μυτιλήνη από εκείνους που θίγουν τα προβλήματα του Κτηματολογίου.

Όπως μάθαμε, η «Κτηματολόγιο Α.Ε.» διαπίστωσε ότι τα προβλήματα στις κτηματογραφήσεις που είχαν γίνει στη Λέσβο είναι πολύ μεγάλα. Πρόκειται για προβλήματα που, εκτός από την τεχνική, έχουν και νομική πτυχή. Έτσι, αποφάσισε να προχωρήσει σε πιλοτική αντιμετώπιση του προβλήματος σε μια έκταση 150 στρεμμάτων, στην περιοχή της Γέρας, στην οποία θα γίνει προσπάθεια να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα που υπάρχουν με χάρτες ακριβείας και επιτόπιες μετρήσεις.
Ο κ. Πιττός εκτιμά ότι αυτή η διαδικασία θα κρατήσει περίπου ενάμιση με δύο μήνες. Στη συνέχεια θα επιδιωχθεί η αντιμετώπιση των νομικών θεμάτων που έχουν δημιουργηθεί.
Όταν ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία και με βάση τα συμπεράσματα που θα βγουν, θα γίνει προσπάθεια να διορθωθούν τα λάθη του κτηματολογίου σε ευρύτερη κλίμακα. Φυσικά, η διόρθωση των προβλημάτων του κτηματολογίου (σε ευρεία κλίμακα) απαιτεί πολύ περισσότερο προσωπικό από αυτό που σήμερα απασχολείται. Ουσιαστικά δηλαδή, η διόρθωση θα ισοδυναμεί με επανασύσταση του κτηματολογίου από την αρχή, αφού τα λάθη φθάνουν στο 80% των κτηματογραφημένων εκτάσεων.

Οικονομικό βάρος

Στη συνάντηση που είχαν τα στελέχη του Κτηματολογίου με το ΤΕΕ, ο κ. Πιττός έθεσε το θέμα του οικονομικού βάρους που συνεπάγεται για τους ιδιοκτήτες ακινήτων η διαδικασία της διόρθωσης των λαθών του κτηματολογίου. Χαρακτηριστικά μάς είπε: «Μπορεί κάποιοι συνάδελφοί μας να έχουν σημαντικά έσοδα από τις υπηρεσίες που προσφέρουν για τη διόρθωση του κτηματολογίου, αλλά εμείς ως ΤΕΕ δεν μπορούμε να δεχθούμε αυτή την κατάσταση. Το οικονομικό βάρος για τους πολίτες είναι πολύ μεγάλο. Η διόρθωση των λαθών που έγιναν πρέπει να γίνει από το κράτος και αυτό να αναλάβει να πληρώσει το κόστος αυτής της διαδικασίας.»
Στο μεταξύ, εδώ και λίγες εβδομάδες έχουν ξεκινήσει διερευνητικές προσπάθειες για τη συγκρότηση κίνησης πολιτών, στην οποία θα συμμετάσχουν πολίτες της Μυτιλήνης που θίγονται από τα λάθη του Κτηματολογίου. Η κίνηση αναμένεται να κάνει την εμφάνισή της τις επόμενες ημέρες, ακολουθώντας το παράδειγμα αντίστοιχων κινήσεων σε άλλες περιοχές της χώρας.
 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey