Ρουγκέλλη: «Γιορτή ανάδειξης και προώθησης των προϊόντων της Αγιάσου»

18η Γιορτή Κάστανου στην Αγιάσο

02/11/2022 - 10:00

«Είναι πάρα πολύ σημαντικό για την οικονομία της Αγιάσου, να γίνονται γιορτές που προσελκύουν τον κόσμο. Αυτό γιατί οι παραγωγοί μπορούν να εκθέτουν τα προϊόντα τους στο κοινό και να τα προωθούν με τον πλέον άμεσο τρόπο. Ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, η Αγιάσος έχει γνωρίσει πολύ μεγάλη ανάπτυξη. Σε αυτό το κομμάτι συνδράμει η ανάπλαση του οδικού δικτύου αλλά και η κοντινή απόσταση από την πρωτεύουσα του νησιού. Αυτές οι εκδηλώσεις –  που γίνονται τουλάχιστον 3 φορές το χρόνο -στέκονται αρωγοί τόσο στους παραγωγούς όσο και στους ντόπιους επαγγελματίες και γενικότερα σε όλο τον κόσμο, γιατί δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι συνηγορούν στην ανακύκλωση του χρήματος σε τοπικό επίπεδο» είπε σε δήλωσή της στο «Ε» η πρόεδρος της Αγιάσου Διαμάντω Ρουγκέλλη, με αφορμή την 18η Γιορτή Κάστανου που πρόκειται να πραγματοποιηθεί την Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2022.

Η γιορτή του Κάστανου, μπορεί άνετα να χαρακτηριστεί από τις πιο επιτυχημένες διοργανώσεις που γίνονται σε τοπικό επίπεδο, αφού καταφέρνει να συγκεντρώνει μεγάλο μέρος του πληθυσμού του νησιού –και όχι μόνο- την ημέρα εκείνη στην ορεινή Αγιάσο, που κατατάσσεται στους must προορισμούς της Λέσβο για τον χειμώνα. Με την γιορτή του Κάστανου οι ντόπιοι όχι μόνο καταφέρνουν να προωθούν το συγκεκριμένο προϊόν, αλλά να αναδεικνύουν κοντά σε αυτό και άλλα καθώς και τις ομορφιές του τόπου που αποτελούν κίνητρο επίσκεψης. Γεγονός είναι ότι φέτος «δίπλα» στο κάστανο οι Αγιασώτες φροντίζουν να προωθούν και την τοπική ποικιλία των μήλων, επιστρατεύοντας για μία ακόμη φορά το επιχειρηματικό τους δαιμόνιο.

«Στόχος η διατήρηση της ντόπιας ποικιλίας»

«Ο καστανιώνας πραγματικά με τον μύκητα είχε πολύ μεγάλο πρόβλημα. Μετά από κρατική μέριμνα και παρεμβάσεις των πολιτικών, έγινε μια πολύ μεγάλη προσπάθεια για βελτίωση της κατάστασης. Όντως τα εμβόλια απέδωσαν, ότι ήταν να σωθεί σώθηκε. Τώρα το ζητούμενο είναι οι ίδιοι οι καστανοπαραγωγοί να συμβάλουν σε αυτή την κατεύθυνση. Στόχος και σκοπός είναι να διατηρηθούν οι υπάρχουσες ποικιλίες. Σταματήσαμε την εξάπλωση του μύκητα που είναι πολύ σημαντικό προβάδισμα αυτό γιατί η ποικιλία της Αγιάσου χαρακτηρίζεται σπάνια και είναι δύσκολο, σύμφωνα με τους ειδικούς να δημιουργηθεί ξανά» είπε η κα Ρουγκέλλη απαντώντας στο ερώτημα για το πρόβλημα με το οποίο ήρθε αντιμέτωπος ο Καστανιώνας της Αγιάσου.  

Η κα Ρουγκέλλη δεν παρέλειψε ολοκληρώνοντας τις δηλώσεις της στο «Ε» να ευχαριστήσει όλους όσοι συνέδραμαν ώστε να προγραμματιστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο η 18η Γιορτή Κάστανου στην Αγιάσο.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης

Νωρίς το πρωί θα γίνει το άναμμα των φουφούδων στα πλακόστρωτα του χωριού και  θα μοιράζονται δωρεάν κάστανα ψητά και βραστά καθώς και μήλα αγιασώτικα, που αποτελούν μια ξεχωριστή ποικιλία μήλου που ευδοκιμεί στην Αγιάσο.

Ακόμη δύο αγροκτήματα ένα στην είσοδο του χωριού στην αρχή του καστανιώνα στην περιοχή Φολίδι και ένα άλλο μέσα στην καρδιά του καστανιώνα περιοχή Πενθίλη κτήμα του Visit Agiasos(10:00-14:00) , θα είναι ανοιχτά και επισκέψιμα, όπου θα μοιράζονται δωρεάν ψητά κάστανα και τσάι του βουνού ελιές και παξιμάδια όλα τοπικά προϊόντα από ντόπιους παραγωγούς.

Επιπλέον οι επισκέπτες θα μπορούν να επισκεφτούν την λαϊκή αγορά ντόπιων παραγωγών καστάνων, μήλων, καρυδιών, αχλαδιών, καθώς και την αγορά από επιχειρήσεις ντόπιων παραγωγών του νησιού μας.

Ανοιχτά θα είναι όλα τα μουσεία του χωριού (λαογραφικό, παλιών επαγγελμάτων, ξύλινης κούκλας και καρναβαλικό).

Το πρόγραμμα ακόμη περιλαμβάνει περιηγήσεις στον κατάφυτο καστανιώνα με φόντο τον Όλυμπο! Παράλληλα θα υπάρχει και mini bus για ξενάγηση επισκεπτών στον Καστανιώνα .

Η ομάδα Lesvos χωρίς πλαστικά θα έχει σταντ στην είσοδο του χωριού και θα ενημερώνει τους επισκέπτες σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος. Επίσης στην περιοχή της Πενθίλης θα πραγματοποιήσει καθαρισμό μονοπατιού.

Στο χώρο της έδρας του Visit Agiasos και συγκεκριμένα στο δημοτικό πάρκο, θα γίνονται εκδηλώσεις για την απασχόληση των μικρών επισκεπτών που θα εναλλάσσονται κάθε δυο ώρες.

  • 11:30 -13:00 Μουσικό σχήμα σαντουριών που θα καλωσορίζει τους επισκέπτες με παραδοσιακούς σκοπούς της Λέσβου και της Μικράς Ασίας.
  • 10:30-12:00 παρουσίαση μαθήματος ξιφασκίας για παιδιά για να αποκτήσουν μία γενική γνώση και να πειραματιστούν με τον εκπαιδευτικό εξοπλισμό της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ξιφασκίας – Hellenic Fencing Federation.
  • 12:00-14:00 δημιουργικές κατασκευές οικολογικού χαρακτήρα για μικρούς και μεγάλους με την Γιούλα Κουτσούμπου από το Humade Crafts Workshop . «Φέρτε μόνο το ψαλίδι σας για να φτιάξουμε πολύχρωμες κουρελούδες!»
  • face painting
  • 14:00-16:00 circus Lesvos for kids,ζογκλερικά και καστανοδρομίες .
  • Στον ίδιο χώρο θα πραγματοποιηθεί επίδειξη γλυκών και αλμυρών παρασκευασμάτων από κάστανο και μήλων από τους μαθητές του ΕΠΑΣ Δ.ΥΠ.Α (Ο.Α.Ε.Δ) σχολής Μαγείρων& Ζαχαροπλαστικής.

Στο χώρο του Αναγνωστηρίου 

  • 16:00 ομιλία από το γεωπόνο κ. Γάλλο Βασίλη με θέμα: «Σύγχρονες καλλιεργητικές τεχνικές».
  • 17:00 Ανάγνωση χρονογραφήματος σχετικό με τον Καστανιώνα από τη Στρατούλα Μουτζουρέλλη.
  • έκθεση εικαστικών παιδικού τμήματος στο φουαγιέ του Ιδρύματος.
  • 17:00 στα παρασκήνια του θεάτρου θα γίνει αφήγηση παραμυθιού από Book and Art.

«Εκτός από κάστανα και μήλα σας συστήνουμε να προμηθευτείτε καρύδια, ρόδια, κυδώνια και βότανα από τα «σωθήρια» της περιοχής.

Τα καφέ θα είναι ανοιχτά από νωρίς το πρωί και οι ταβέρνες θα σερβίρουν τοπικά μεζεδάκια .Μην ξεχάσετε να δοκιμάσετε τα γλυκά κουταλιού, ζουμερούς λουκουμάδες, τη βασιλόπιτα Αγιάσου και τον παραδοσιακό χαλβά.

Η γιορτή θα κλείσει με μουσικό συγκρότημα ρεμπέτικης και λαϊκής μουσικής ενώ το ούζο ,το τσίπουρο και το κρασί να ρέουν άφθονα!!!» καταλήγει η ανακοίνωση του προγράμματος.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey